心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

MLSiu 發表於 23-6-18 00:04
但凡有生必有死,是不變定律,即使物件都會由新變舊,所以變幻原是永恆。好無奈,想唔接受都唔得
...

不說癌,仲有一飯,身體或器官的退化,係不斷蠶食我們,所以好欣賞老如松柏的90+公公婆婆,事實佢地身體機能有無退化呢

大宅

Abull 發表於 23-5-24 16:15
今日好激氣,有些事唔關我事的,無理由地俾老闆閙,雖然都知佢是癲的,如是以前我一定會whatsapp俾家姐呻 ...

你試下寫信比家姐,她在天家一定會開心,快樂。

男爵府

小海師 發表於 23-6-18 12:12
你試下寫信比家姐,她在天家一定會開心,快樂。

我也好希望她的來世開心快樂冇煩惱,身體健康

大宅

Abull 發表於 23-6-18 12:55
我也好希望她的來世開心快樂冇煩惱,身體健康

不用等來世,她現在已開心快活,你也要為自己而活。

男爵府

小海師 發表於 23-6-18 15:39
不用等來世,她現在已開心快活,你也要為自己而活。

昨晚終於發夢見到家姐了,不過好短的夢,夢中她是開心的樣,她突然出現在我眼前,似等緊我咁,個樣是笑著的,家姐,我好掛住妳呀!

大宅

Abull 發表於 23-6-24 16:25
昨晚終於發夢見到家姐了,不過好短的夢,夢中她是開心的樣,她突然出現在我眼前,似等緊我咁,個樣是笑著 ...

知道家姐開心-那就足夠,有野想同家姐講,就寫信,舒發情感。你也要開心啊。活好自已,姐姐知你,也更開心

大宅

Abull 發表於 23-6-24 16:25
昨晚終於發夢見到家姐了,不過好短的夢,夢中她是開心的樣,她突然出現在我眼前,似等緊我咁,個樣是笑著 ...

其實我成日夢見我爸爸架,有夢見過佢話自己已經無晒事,但亦夢見佢話自己發燒(佢最後幾個月係經常發燒), 我用手摸佢額頭係興興地,感覺好似店住佢咁!

我日日都會諗起佢,呢2日想念佢心情就好低落,好傷心,好自然會流淚,我媽話我爸好孤單,其實我都係

男爵府

ToChu001 發表於 23-6-25 10:46
其實我成日夢見我爸爸架,有夢見過佢話自己已經無晒事,但亦夢見佢話自己發燒(佢最後幾個月係經常發燒), ...

我就好小夢到家姐,舊年第一次夢見佢,佢係返左屋企同我講,話佢冇事啦,如果現實係咁樣就好啦!我根本個腦從未停止過唔諗佢,家姐走後我更覺孤單,平時成日同佢溝通,去買餸,去街,而家再唔可以了。

大宅

Abull 發表於 23-6-25 11:07
我就好小夢到家姐,舊年第一次夢見佢,佢係返左屋企同我講,話佢冇事啦,如果現實係咁樣就好啦!我根本個 ...

我爸走左2個幾月,我夢見佢十幾次
昨天行過商場,想起以前佢健康時同佢一齊食野,但那些餐廳已經執晒了
其實我每日都覺得好孤單,以前每日會同佢WhatsApp, 會打俾佢.....

公爵府

回覆 skippy 的帖子

同感, 生老病死, 生離死別, 點解要咁樣設計? 人唔可以無病無痛, 長生不死?
人生苦短, 嚟世間匆匆走一趟, 唔知為乜

男爵府

小圓圓 發表於 23-7-3 01:03

同感, 生老病死, 生離死別, 點解要咁樣設計? 人唔可以無病無痛, 長生不死?

感恩同感。自問自己唔算感性嘅人,但當我每天在倒數的時候,我真係唔捨得個仔。我知唔到我選擇,所以我每日都同自己及他洗腦,可以想念媽咪但不要傷心,我知他會堅強,這就是人生。。。(生老病死)

公爵府

我都唔算係太感性既人, 理性會多少少, 生命在倒數, 我都會好唔捨得兩個女, 我好珍惜同佢地相處既每一天, 不想離開她們, 但唔由得我話事

要被迫同所愛既人分離, 係極度殘忍的事, 為何設計死亡, 唔比人永遠係埋一齊開開心心?

男爵府

小圓圓 發表於 23-7-3 23:32

我都唔算係太感性既人, 理性會多少少, 生命在倒數, 我都會好唔捨得兩個女, 我好珍惜同 ...

對,完全講出我心聲,死亡好殘忍

男爵府

我都唔算係太感性既人, 理性會多少少, 生命在倒數, 我都會好唔捨得兩個女, 我好珍惜同 ...

因為我地係個種痛錫家人嘅人,所以當然覺得永別係相當之難過傷心接受唔到,但的確生老病死是必經之路,有誰勝過天意,我亦都肯定自己無法忘懷我已逝的愛姐,時刻掛念,但奈何人還是要生活落去,只有靠自己撐住,希望那天可相聚,圓圓妳都要加油啊。

男爵府

回覆樓主:

今晚睇家姐啲相又喊左出黎,雖然有啲人話唔好成日話掛念佢,會令佢唔捨得離開,但我事實真係好掛住佢,時間過左幾耐都沒有減低對佢嘅思念,只有係呢度講下出黎,如果家姐一世都同我一齊,相依為命幾好呢。我又要控制下自己的情緒了。

男爵府

回覆樓主:

大家睇下而家tvb,做去世親人的故事,邊睇邊流淚

大宅

Abull 發表於 23-7-9 19:15
大家睇下而家tvb,做去世親人的故事,邊睇邊流淚

無睇添
我剛在新聞台睇到,是否講遺物整理?

大宅

Abull 發表於 23-7-7 20:11
今晚睇家姐啲相又喊左出黎,雖然有啲人話唔好成日話掛念佢,會令佢唔捨得離開,但我事實真係好掛住佢,時間 ...

樓主,其實我每日大部份時間都會諗我爸爸,今日不期然想起一些彌補不了遺憾,昨晚又夢見另一位離世的親友,今日很念他們,下午又哭了,我知哭對眼唔好,但我控制唔到自己。

大宅

我覺得人生最痛苦就是跟親人分開

男爵府

ToChu001 發表於 23-7-9 20:09
樓主,其實我每日大部份時間都會諗我爸爸,今日不期然想起一些彌補不了遺憾,昨晚又夢見另一位離世的親友 ...

前兩日睇家姐啲相,同video, 好自然情緒激動又喊了,控制唔到的,攪到個日量血壓,即變高,所以又要控制下情緒,但我實在太掛住佢了,我同妳一樣,時刻都想著親人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊