自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

膝痛幾個月,睇過骨科醫生,照左x ray 話我退化,叫我食關節營,同自己練四頭肌,但無咩好轉;呢個星期連隻腳嘅內則腳踝位都痛埋,已睇中醫針灸都無用,請問有無好嘅骨科醫生推介? 謝謝。

侯爵府

htts 發表於 23-4-26 13:27
膝痛幾個月,睇過骨科醫生,照左x ray 話我退化,叫我食關節營,同自己練四頭肌,但無咩好轉;呢個星期連隻 ...

你清唔清楚點練四頭肌?會唔會愈練錯愈傷? 你以往有冇做開運動?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

除非有要做手術的可能,例如半月板撕裂要補,如果唔係,一般退化睇骨科作用不大的

有冇轉介去物理治療?應該搵個好啲的物理治療師教你做運動強化肌肉

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ohmygosh 發表於 23-4-26 13:31
你清唔清楚點練四頭肌?會唔會愈練錯愈傷? 你以往有冇做開運動?
一向無做開呀, 醫生叫我去YOUTUBE找D VMO TRAINING或練四頭肌嘅運動跟住做。我就有找下,例如靠牆半蹲, 瞓住做BRIDGE咁, 但越做個膝越痛。亦有叫我踏單車, 但我唔識踏. 啱星期日去踏左陣家庭車, 第2日就腳裸都痛埋, 一直痛到E家.

寶石宮

littlesheep123 發表於 23-4-26 13:36
除非有要做手術的可能,例如半月板撕裂要補,如果唔係,一般退化睇骨科作用不大的

有冇轉介去物理治療?應 ...
無轉介呀!

珍珠宮

htts 發表於 23-4-26 14:13
一向無做開呀, 醫生叫我去YOUTUBE找D VMO TRAINING或練四頭肌嘅運動跟住做。我就有找下,例如靠牆半蹲, 瞓 ...
唔好踩單車, 系踩健身單車, 同埋盡量唔好行樓梯, 要用 lift

侯爵府

htts 發表於 23-4-26 14:13
一向無做開呀, 醫生叫我去YOUTUBE找D VMO TRAINING或練四頭肌嘅運動跟住做。我就有找下,例如靠牆半蹲, 瞓 ...

建議你全停,找physio執下D日常姿勢和基本運動操作

寶石宮

anna59 發表於 23-4-26 14:16
唔好踩單車, 系踩健身單車, 同埋盡量唔好行樓梯, 要用 lift

呢排我做呢個乍
https://www.youtube.com/watch?v=cq-JzKmvsDU

健身單車〉〉我無呀。

樓梯都減左D架喇. 但E家腳裸都痛埋, 就好DOWN喇

寶石宮

ohmygosh 發表於 23-4-26 14:17
建議你全停,找physio執下D日常姿勢和基本運動操作
咁要去醫生樹寫轉介信

珍珠宮

htts 發表於 23-4-26 14:22
呢排我做呢個乍
https://www.youtube.com/watch?v=cq-JzKmvsDU
快D停止, 唔好做, 似乎唔岩你
痛就要停

htts    發表於 23-4-26 14:34

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

痛要暫停,可以考慮物理治療

我睇開尖沙咀既物理治療,佢可以先預約做評估($400),再考慮治療方案。

伯爵府

2018復活節勳章

不如你去睇物理治療睇下. 同埋佢會教你日常可做既運動之類

大宅

htts 發表於 23-4-26 13:27
膝痛幾個月,睇過骨科醫生,照左x ray 話我退化,叫我食關節營,同自己練四頭肌,但無咩好轉;呢個星期連隻 ...

政府排期要慢慢醫㗎啦!

子爵府

htts 發表於 23-4-26 14:23
咁要去醫生樹寫轉介信

有些醫生連物理治療師,我覺得好方便,大家又清楚病情。

瑪瑙宮

回覆 htts 的帖子

我有類似問題, 我睇開一個人, 佢治痛症幾好 (但講明, 佢唔係醫生), 如果需要佢聯絡, 可 PM 我.
我唔係幫佢賣廣告, 見你好痛苦先想幫下你. 我個 case 亦都係膝痛睇左幾次跌打無乜效, 所以搵左尼個人, 點解我搵佢, 唔係人介紹, 係佢一向响我樓下商場開業, 所以先試下搵佢, 點之佢又真係解決我問題, 因為係退化, 唔會 100% 好的.
YOUTUBE 的不好自己揀黎練, 跟來你唔識運動, 如何知咩人教 d 咩係啱自己? 尤其你有痛症在身.

男爵府

Nancy20090615 發表於 23-4-26 14:48
回覆 htts 的帖子

我有類似問題, 我睇開一個人, 佢治痛症幾好 (但講明, 佢唔係醫生), 如果需要佢聯絡, 可 ...

可以pm我嗎?謝謝

瑪瑙宮

Elsa媽咪 發表於 23-4-26 14:52
可以pm我嗎?謝謝

check pm

寶石宮

一隻鴨鴨 發表於 23-4-26 14:29
痛要暫停,可以考慮物理治療

我睇開尖沙咀既物理治療,佢可以先預約做評估($400),再考慮治療方案。

可否pm , thx

寶石宮

Nancy20090615 發表於 23-4-26 14:48
回覆 htts 的帖子

我有類似問題, 我睇開一個人, 佢治痛症幾好 (但講明, 佢唔係醫生), 如果需要佢聯絡, 可 ...

pm me, please. thank you

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 Nancy20090615 的帖子

我都有呢個問題,麻煩你可pm我嗎?謝謝你

首頁

尾頁

跳至