自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

剛已註冊美團、大眾點評及美味不用等….
方便拎飛排隊及買外賣…

另外之前用‘香港電話號碼響香港’中國銀行‘申請左大灣區銀行帳戶,已綁定微訊及內地支付寶

請問我需唔需要將
-大灣區銀行帳戶
-內地支付寶
-微訊支付
轉埋內地電話號碼呢?定照舊用番香港電話號碼就可以….

謝謝

水晶宮

借問:
內地中移動月費幾錢?
申請大灣區戶口要幾耐批核?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

RAYMA 發表於 23-5-2 23:31
方便拎飛排隊及買外賣…

唔駛
放下自在

男爵府

畀面勳章

bbbusy 發表於 23-5-3 00:54
借問:
內地中移動月費幾錢?
申請大灣區戶口要幾耐批核?

- 頭2個月人仔39,跟住人仔8 (其實以前申請都有內地電話,但疫情關係冇交電話費被被取消,通關係申請新號碼)

- 我幾年前申請架,好似2-3個星期就搞掂

333s    發表於 23-6-28 07:56

男爵府

畀面勳章

cattz288 發表於 23-5-3 00:57
唔駛

謝謝

別墅

方便拎飛排隊及買外賣…
睇個人喜好,我自己就轉晒數碼通個智2通內地號作大陸銀行帳戶同內地支付寶,方便之後用

goldpiglet    發表於 23-5-4 21:05

珍珠宮

你大灣區銀行帳戶要跟你開戶口時個電話號碼架, 除非你同銀行改到你個內地電話號碼

男爵府

畀面勳章

fanny590 發表於 23-5-4 14:12
你大灣區銀行帳戶要跟你開戶口時個電話號碼架, 除非你同銀行改到你個內地電話號碼 ...

之前大灣區銀行帳戶係跟內地電話號碼…..但因為疫情關係內地電話停用;我走咗去香港中國銀行轉返‘香港電話號碼‘….

男爵府

畀面勳章

依文 發表於 23-5-4 14:07
睇個人喜好,我自己就轉晒數碼通個智2通內地號作大陸銀行帳戶同內地支付寶,方便之後用
...

請問銀行電話號碼係咪要同微信及內地支付寶既電話號碼一樣?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

RAYMA 發表於 23-5-4 20:31
請問銀行電話號碼係咪要同微信及內地支付寶既電話號碼一樣?

唔使一樣。
但係,你個新電話唔綁銀行戶口,咁就要考慮用邊種方法付款。即係話你要用銀行戶口比錢就需要去更改資料。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

方便拎飛排隊及買外賣…

請問你的中移動數據在內地用唔用到WhatsApp, Facebook ?你個plan包幾多數據?

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆 依文 的帖子

數碼通都有?點申請?幾錢?好用嗎?

珍珠宮

-ling- 發表於 23-5-5 11:34
回覆 依文 的帖子

數碼通都有?點申請?幾錢?好用嗎?

我上個月返去銀行攪d野,見到有老人家想開户口,但佢係香港數碼通一卡兩號,職員話唔可以,因收唔到內地短訊,香港嘅話,一卡兩號只接受中移動及聯通,老人家堅持話香港數碼通話比佢知番大陸可以用,我諗緊係咪只可以打電話,是否溝通出錯?

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

耕田妺 發表於 23-5-5 13:25
我上個月返去銀行攪d野,見到有老人家想開户口,但佢係香港數碼通一卡兩號,職員話唔可以,因收唔到內地短 ...

好彩你話我知咋。我就係要去銀行改電話號碼,之前大陸個電話比佢cut左。我又唔係成日上去,就想係香港攪,但11月先完約,想睇下要唔要轉台。

珍珠宮

-ling- 發表於 23-5-5 13:44
好彩你話我知咋。我就係要去銀行改電話號碼,之前大陸個電話比佢cut左。我又唔係成日上去,就想係香港攪, ...

以我理解,電話號碼最緊要在大陸收到短訊先有用,我都唔係好熟呢啲,你最好了解多啲先去轉。

男爵府

畀面勳章

Yelee 發表於 23-5-5 01:40
請問你的中移動數據在內地用唔用到WhatsApp, Facebook ?你個plan包幾多數據?
...

收唔到FB 同ws

第2個月可以改¥8 plan,好似500mb,我諗住之後返內地就即日join ¥3 1GB 用1就可以

大宅

RAYMA 發表於 23-5-6 13:25
收唔到FB 同ws

第2個月可以改¥8 plan,好似500mb,我諗住之後返內地就即日join ¥3 1GB 用1就可以

你是否要俾300元開台,之後可否在月費扣?謝謝回覆。

大宅

RAYMA 發表於 23-5-6 13:25
收唔到FB 同ws

你有冇裝中國移動或者廣東移動app? 入面好多時有流量送,我同事攞咗張5GB 0月租 12個月流量劵

搵唔到都仲可以響app 內搵客服,同佢講承諾用24個月,就有每月1GB 流量送

大宅

Yelee 發表於 23-5-6 14:11
你是否要俾300元開台,之後可否在月費扣?謝謝回覆。

視乎你幫襯果間店要你存幾錢,同埋有冇呃你開卡費

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

耕田妺 發表於 23-5-5 13:25
我上個月返去銀行攪d野,見到有老人家想開户口,但佢係香港數碼通一卡兩號,職員話唔可以,因收唔到內地短 ...

好似係數碼通果個係虛號
放下自在

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊