自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

除病或遺傳問題外,所有肥胖原因均是個人問題

子爵府

香港太方便, 太多美食, 落街一轉都要好有定力先得

子爵府

3333 發表於 23-5-3 13:14
你好勵志!我自認自己已經很努力咁又舉鐵行機又雞胸低碳咁減肥做運動,一個月先減得2kg⋯好灰心 ...

所以我見到減肥post 都會講下自己經歴
我咁重都減到
大家一樣可以
肥唔係罪
但對身體唔好
我已經步入中年
太瘦亦唔好
之前只係比依家瘦多2kg 已經好顯老
attach1/tmp/phpNDBnlz
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

子爵府

xyz_yy 發表於 23-5-3 09:11
肥人係自理能力問題..

有部分是

大宅

疫情真係少郁左,而家要多d出去行下先得

侯爵府

一睇糖尿病年輕化就知!

子爵府

yy13 發表於 23-5-3 13:41
我咁重都減到
大家一樣可以

最後嗰張係最近?好似真係瘦到肋骨現。你應該好高,減肥之後露出長腿。我目標係體脂減到25%,見到馬甲線同鎖骨,大肚腩平返㩢甩脂肪肝就滿足啦!

子爵府

昨晚看新聞見到"半數"這數字已經嚇呆了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

3333 發表於 23-5-3 13:14
你好勵志!我自認自己已經很努力咁又舉鐵行機又雞胸低碳咁減肥做運動,一個月先減得2kg⋯好灰心 ...

呢個進度好好呀!努力無白費,加油!

子爵府

cupid0627 發表於 23-5-3 14:01
昨晚看新聞見到"半數"這數字已經嚇呆了

如果按照我屋企幾個親人➕公司同事/老細,除咗清潔姐姐之外全部屬於「肥胖」,唔止過半數添

子爵府

pauline_c 發表於 23-5-3 14:05
呢個進度好好呀!努力無白費,加油!

自己摸肚腩唔知係咪心理作用,無咁「厚」我教練叫我實行168,靠自己自律。

子爵府

回覆 3333 的帖子

你公司好好福利喎。我以前一向食極唔肥,疫情加上年紀漸長的確長了肉。雖然現在都算標準身型,BMI 20,體脂26%,也積極瘦身,減3-4磅都容易,再多就減不到了。

男爵府

yy13 發表於 23-5-3 10:42
減咗7x磅
好多人唔認得我
連去換護照
真係要比個叻叻你. 中年減肥係好難..我自己都覺得..無法, 身陳代謝慢咗..
其實D減肥餐單上網都搵到..主要係靠自己恆心....

子爵府

3333 發表於 23-5-3 13:59
最後嗰張係最近?好似真係瘦到肋骨現。你應該好高,減肥之後露出長腿。我目標係體脂減到25%,見到馬甲線同 ...

嗰張係成年前喇
我一向瘦都係瘦心口先
所以比人錯覺瘦到見骨
依家肥返2-3kg
一樣見肋骨同鎖骨
但中央肥胖有米芝蓮
你有做運動減脂一定會成功
我懶做運動
只靠飲食控制
唔太反彈已心足
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

子爵府

yy13 發表於 23-5-3 14:29
嗰張係成年前喇
我一向瘦都係瘦心口先
所以比人錯覺瘦到見骨

我自己就係忍唔到口,鍾意食甜嘢同生果,呢一個月已經買少好多生果同甜品汽水,用超市甘筍批皮生食頂住生果癮咋。我以前就係日日2磅荔枝龍眼食出脂肪肝。控制飲食方面你有無咩心得體會呢?譬如食咩有助減肥呢?

珍珠宮

分甘同味 發表於 23-5-3 09:02
仲有又話跟low carb diet不過見D朋友隊成碟肥淋淋勁多汁嘅肉,高脂肪高鹽高油高糖,又走飯不過又整杯凍奶 ...

話自己飲水都會肥嘅朋友嚟

子爵府

yy13 發表於 23-5-3 14:29
嗰張係成年前喇
我一向瘦都係瘦心口先
所以比人錯覺瘦到見骨

你淨靠控制飲食可以減咁多!
咁問好衰,你以前飲食係咩狀態?

子爵府

xyz_yy 發表於 23-5-3 14:24
真係要比個叻叻你. 中年減肥係好難..我自己都覺得..無法, 身陳代謝慢咗..
其實D減肥餐單上網都搵到..主要係 ...

多謝
我冇咩減肥餐單
營養師亦冇比我
新陳代謝減除咗年紀問題
食嘢食得少都係原因之一
因為撻着咗身體機制
每次一食嘢
身體都會吸收晒
所以我以前成日覺得自己明明已經食唔多
真係連飲啖水都肥

子爵府

yy13 發表於 23-5-3 13:41
我咁重都減到
大家一樣可以

你好勁, 靠控制飲食減咁多, 你一定忍得好辛苦.

子爵府

3333 發表於 23-5-3 14:48
我自己就係忍唔到口,鍾意食甜嘢同生果,呢一個月已經買少好多生果同甜品汽水,用超市甘筍批皮生食頂住生 ...

唔係咩心得
不過唔騎刧樓主呢個post
之後有機會開post 大家一齊分享吓

首頁

尾頁

跳至