自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

chanti 發表於 23-5-5 20:51
唔係間間話轉英小或私小就可以升格做陳守仁二世陳都叫做有泳池、守左一排先出名及升Band 1A-1B英 ...

救世軍就聰明,攪合併,七百幾人,如果自己一間過幾年就應該會摺埋
其實合併都危架,六年級走百幾,收肯定冇百幾,可能兩班都算多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chanti 發表於 23-5-5 20:51
唔係間間話轉英小或私小就可以升格做陳守仁二世陳都叫做有泳池、守左一排先出名及升Band 1A-1B英 ...

泳池都係近年先有
放下自在

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

chanti 發表於 23-5-5 20:43
同樣係西環、地點仲偏、校舍仲細過佢既呂明才反而每級收足4 班。其實唔係無人讀、真係少人揀佢吧。區內連 ...

呂明才前幾年轉左st peter 下午校既校長,嗰年開始熱門左好多,呢幾年唔知仲有冇轉校長

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

shobi 發表於 23-5-5 18:42
香港人唔想生,難道新移民都唔想生咩!南亞人會生喇掛,點會無人讀!
不過你講得啱,中西區租貴,呢班人應 ...

好似新會商會咁,對sen 支援多,一樣有人揀,佢間學校收唔到生一定有原因

公爵府

chanti 發表於 23-5-5 20:43
同樣係西環、地點仲偏、校舍仲細過佢既呂明才反而每級收足4 班。其實唔係無人讀、真係少人揀佢吧。區內連 ...

係喎!唔明點解潮商咁多人揀呢?

彩鑽殿

yeikaki 發表於 23-5-5 21:56
係喎!唔明點解潮商咁多人揀呢?

係咪因為轉左英文小學?

公爵府

pomanlife 發表於 23-5-5 22:16
係咪因為轉左英文小學?

咁我眼見真係多外籍人士入讀,除咗南亞裔,仲有啲金頭髮嘅小朋友。

彩鑽殿

yeikaki 發表於 23-5-5 22:22
咁我眼見真係多外籍人士入讀,除咗南亞裔,仲有啲金頭髮嘅小朋友。

可能大學站附近多外籍人士住個話,佢哋又唔介意多種族一齊學習,而且又用英文教

男爵府

cattz288 發表於 23-5-5 21:38
泳池都係近年先有

咁佢個main selling point 不是泳池既

彩鑽殿

yeikaki 發表於 23-5-5 22:22

其實啲學校不斷諗辦法搵出路,潮商天總轉做英文,佢成功吸引區內或離島外籍人士入讀,新會商會都走sen 路線,聖嘉祿唔知呢幾年有冇做過咩改革?

男爵府

pomanlife 發表於 23-5-5 22:26
可能大學站附近多外籍人士住個話,佢哋又唔介意多種族一齊學習,而且又用英文教
...

可能區內真係太多對手-
外籍揀天主教總堂;
非華語揀潮商;
中産揀聖心、聖堤女;
喜歡男女一線的揀聖彼得;
不追求名小、又有些好的二線如聖安多尼、般官、英皇同學會、基恩等。
保險些仲有間李升。進步中又有間呂明才。
但反而聖馬太又暫時仲安全喎、佢小一都得一班

大宅

pomanlife 發表於 23-5-5 22:34
其實啲學校不斷諗辦法搵出路,潮商天總轉做英文,佢成功吸引區內或離島外籍人士入讀,新會商會都走sen 路 ...

聽聞聖嘉祿沒有午膳飯商供飯,可能有d影響。

大宅

manyan2014 發表於 23-5-5 23:09
聽聞聖嘉祿沒有午膳飯商供飯,可能有d影響。

有飯商的

子爵府

mother904 發表於 23-5-4 11:36
決定唔派位唔係突然間既事,教育局一定早有方案,點解咁遲先通知家長?俾我都嬲到飛起 ...

仲只係爭一個學生,教育初衷係咩,一宣布殺校就一大堆人走出來話起公屋,早有預謀咁

複式洋房

pomanlife 發表於 23-5-5 21:41
好似新會商會咁,對sen 支援多,一樣有人揀,佢間學校收唔到生一定有原因
...

聽講佢哋對sen支援弱,甚至講過唔想收sen

彩鑽殿

Kayi2019 發表於 23-5-6 21:48
聽講佢哋對sen支援弱,甚至講過唔想收sen

咁就實死梗啦

校舍細,加上斜路唔方便,又冇特別賣點
呂明才轉個勁既校長,英一校長都好創新近幾年搞得唔錯,般官中尼聖彼得起碼校舍好過佢。

複式洋房

pomanlife 發表於 23-5-6 21:54
咁就實死梗啦

不過佢地今年肯定乜人都收黎湊數啦

子爵府

香港出生率太低

首頁

尾頁

跳至