懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問有冇人試過HCG升得慢,但最後係成功懷孕生左b?
30/4 指數407 (應該剛5週)
4/5 指數得479 (5週4)
上網睇過最好有1.66倍升幅,係咪好大機會宮外孕或者胚胎吾正常?
好吾開心,日夜擔心,好無奈,係咪要打定輸數了?

大宅

宮外孕係hcg 增幅正常,但照唔到胎囊
你呢係增幅唔正常,5w 479偏低而且上得慢,應該兩三日一個double
空心胎或化學機會大

複式洋房

awless 發表於 23-5-5 17:43
宮外孕係hcg 增幅正常,但照唔到胎囊
你呢係增幅唔正常,5w 479偏低而且上得慢,應該兩三日一個double
空心 ...

好多謝你回覆
吾係宮外孕就好了,寧願自然流產都吾想做手術,想問空心胎是否塞藥或要刮宮?
其實有無可能係遲排卵,而有機會週期未到5週令到2次hcg升幅相差細?

水晶宮

回覆樓主:

無胎囊唔叫空心胎
宮外孕都可以有如此不理想嘅升幅

刮宮可以刮到組織去化驗去證實是否子宮內懷孕 (即使未照到胎囊都得)
如果唔係子宮內懷孕,呢個level 無肚痛可以打針嘅

侯爵府

Pretty22 發表於 23-5-5 19:35
好多謝你回覆
吾係宮外孕就好了,寧願自然流產都吾想做手術,想問空心胎是否塞藥或要刮宮?
其實有無可能 ...
就算遲排卵,hcg隔48小時都會double
唔關夠唔夠5週事

Pretty22    發表於 23-5-6 21:24

複式洋房

Nbs 發表於 23-5-5 20:08
無胎囊唔叫空心胎
宮外孕都可以有如此不理想嘅升幅

我都預左最壞情況
請問宮外孕係咪會keep住流血?依家我情況冇出血,暫時未痛,醫生叫我下星期再check? 到時再照睇下同埋驗多次血,始終可拖都吾想刮宮,或者等耐d吾得再自然流產或塞藥? 甘樣可行嗎?前提希望吾好係宮外孕

水晶宮

Pretty22 發表於 23-5-6 21:20
我都預左最壞情況
請問宮外孕係咪會keep住流血?依家我情況冇出血,暫時未痛,醫生叫我下星期再check? 到 ...

宮外孕可以流血,可以肚痛,可以乜症狀都無
視乎你之後嘅指數係幾多
如果之後係跌嘅都唔怕,流產自己流晒出嚟或早期宮外孕自行吸收都得,最緊要最後跌到正常
如果繼續徘徊咁上下就要處理

複式洋房

Nbs 發表於 23-5-6 21:27
視乎你之後嘅指數係幾多
如果之後係跌嘅都唔怕,流產自己流晒 ...

好多謝你詳細既解答
最後我係6week1時開始流血,由小小變多,之後好似m痛甘子宮位抽住痛左成個下午,流左d血塊同疑似組織,同日搵左醫生照,俾佢睇組織佢話似內膜脫落流出黎,照埋超聲波都係睇吾到野,又睇下有冇陰影似宮外孕
佢最後總結話吾似宮外孕,似化學懷孕,我仍然半信半驚,佢話流清等下次黎m就得,我當時忘記問佢係咪下次有m黎即係代表吾係宮外孕,file closed? 另外流左一日多既血之後,今日都冇咩流了,係咪吾正常?

PS.佢又冇建議我抽血,只係話一星期後可以再買驗孕棒驗睇下仲有冇2條線

複式洋房

Nbs 發表於 23-5-6 21:27
視乎你之後嘅指數係幾多
如果之後係跌嘅都唔怕,流產自己流晒 ...

我應該之後都會再出去抽血睇下個指數,想問係咪如果驗血,最好都驗2次?因為聽過有人跌完又升返,其實甘既情況要拖幾耐先完結?成日好驚有個炸彈係身吾知幾時出事

水晶宮

Pretty22 發表於 23-5-9 11:26
我應該之後都會再出去抽血睇下個指數,想問係咪如果驗血,最好都驗2次?因為聽過有人跌完又升返,其實甘 ...

抽血要一路抽到變返正常為止,可能兩次三次都唔定
驗小便都可以,驗小便如果Negative即係指數低過50左右
簡單做法,你可以一星期後驗小便,如果都仲係positive就再去睇醫生

大宅

Pretty22 發表於 23-5-9 11:26
我應該之後都會再出去抽血睇下個指數,想問係咪如果驗血,最好都驗2次?因為聽過有人跌完又升返,其實甘 ...
唔使緊張, 驗孕棒未就係驗HGC囉, 一般棒棒, 50 有反應, 早孕型敏感棒 10-25 就有反應
你驚就買早孕黎驗, 三四日驗一次真係好夠, 直到下次排卵就ok啦

就算就算就算你係官外孕, which is 可能性係極低, 係 HGC 冇增長下, 你呢個胚胎係唔會存活

佢一樣會排出去

複式洋房

Pretty22 發表於 23-5-9 11:17
好多謝你詳細既解答
最後我係6week1時開始流血,由小小變多,之後好似m痛甘子宮位抽住痛左成個下午,流 ...

其實所謂嘅化學懷孕,即係最初有著床,所以會驗到有孕,但HCG指數無翻倍,簡單啲講係個胎停止咗生長,所以指數上唔到,明白啲講嘅話,就係世人講法叫「小X」,但其實個胎未完全正式成形,所以叫「化學懷孕」
之前有jm試過化學咗,一星期後係仲有2條線,都維持好一個cycle,因為棒棒都係用自身嘅荷爾蒙,化學咗仲有機會濃度有一定指數
之前都有jm宮外孕,4wk 一般都有300-500,但佢只有60幾,5wk 先200幾,然後確認咗宮外

複式洋房

Nbs 發表於 23-5-9 12:21
抽血要一路抽到變返正常為止,可能兩次三次都唔定
驗小便都可以,驗小便如果Negative即係指數低過50左右
...

琴日再抽血,指數跌左好多,得返78,醫生佢覺得似本來係宮內懷孕,但因吾成功最後流產了,佢同時度左厚度話可以自然排出 所以最後都吾駛開藥,吾係宮外孕可以自然流返出黎,雖然由有左變冇係有失落,但諗返已算係不幸中大幸了,之後都會keep住驗小便直至變返negative了 ,謝謝你🙏🏻

複式洋房

awless 發表於 23-5-9 14:28
唔使緊張, 驗孕棒未就係驗HGC囉, 一般棒棒, 50 有反應, 早孕型敏感棒 10-25 就有反應
你驚就買早孕黎驗, 三 ...

你講得好岩,hcg冇增長下,胚胎最後吾成功都會排返出去,依家指數跌返去78,醫生都話宮外孕機會應該係低,依家諗住之後都keep返驗小便直至去返negative,然後調理返身體,謝謝你🙏🏻

複式洋房

Jamie_DCW 發表於 23-5-10 23:11
其實所謂嘅化學懷孕,即係最初有著床,所以會驗到有孕,但HCG指數無翻倍,簡單啲講係個胎停止咗生長,所以 ...

依家諗返,既然吾成功,甘我寧願化學懷孕都吾想係宮外孕,始終怕痛吾敢做手術又怕打針,依家等自然排返出黎已經好謝天謝地🙏🏻🙏🏻

水晶宮

Pretty22 發表於 23-5-11 13:44
琴日再抽血,指數跌左好多,得返78,醫生佢覺得似本來係宮內懷孕,但因吾成功最後流產了,佢同時度左厚度 ...

向下跌就得喇

大宅

Pretty22 發表於 23-5-11 13:53
依家諗返,既然吾成功,甘我寧願化學懷孕都吾想係宮外孕,始終怕痛吾敢做手術又怕打針,依家等自然排返出 ...

你好呀,想問你最後幾時再嚟M啊?願你好好休息
我個情況有啲似你,4w2 HCG得82,一路check 綠啲都冇加深,5w都好淺色,明顯翻倍得唔好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊