自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lyh80115 發表於 23-5-6 12:12
雙幣卡扣人民幣,到時可以還港幣同銀行兌換,或者直接還人民幣。

想問雲閃付綁雙幣卡,是否只需綁港幣那張,人仔那張綁吾到。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我整咗
香港Alipay縛香港visa,自動有埋內地乘車碼,深圳用到
雲閃付縛香港銀聯,深圳用到
WeChat pay縛大陸戶口,未試過用希望用到。但試過將錢喺微訊/大陸中間/其他微訊大陸銀包之間轉嚟轉去都成功

應該總有一樣work

大宅

lyh80115 發表於 23-5-6 14:30
中銀大灣區卡指呢張?基本上任何銀聯信用卡喺內地使用無手續費。
https://www.bochk.com/m/tc/creditcard/ ...

張實體卡又可以拍卡坐]

我有張中銀大灣區銀聯, 係咪就咁用佢當八達通就可以拍卡坐架啦?

翡翠宮

vyvy 發表於 23-6-23 18:46
想問雲閃付綁雙幣卡,是否只需綁港幣那張,人仔那張綁吾到。

中銀雙幣卡,綁港幣號碼就得,人民幣簽賬自動記賬入人民幣卡號。

但我其他銀行銀聯雙幣卡大多只有一個號碼,係中銀較特別。

翡翠宮

violett 發表於 23-6-23 19:47
[張實體卡又可以拍卡坐]

我有張中銀大灣區銀聯, 係咪就咁用佢當八達通就可以拍卡坐架啦?

無錯,就近嘅深圳、廣州、東莞、佛山地鐵/巴士,以及內地不少城市,都可以拍銀聯卡坐車,包括實體卡及綁手機Pay。

子爵府

lyh80115 發表於 23-6-23 20:18
中銀雙幣卡,綁港幣號碼就得,人民幣簽賬自動記賬入人民幣卡號。

但我其他銀行銀聯雙幣卡大多只有一個號 ...

Thanks

別墅

貪圖安逸 發表於 23-5-6 11:08
知道香港支付寶可以深圳用到,唔知啲wechat得唔得

請問你係咪成日返去大陸,例如上深圳?我試過用香港個微信支付都俾到,支付寶就未知,聽講Alipay hk最近兼容到可以上大陸用。

大宅

lyh80115 發表於 23-6-23 20:51
無錯,就近嘅深圳、廣州、東莞、佛山地鐵/巴士,以及內地不少城市,都可以拍銀聯卡坐車,包括實體卡及綁手 ...

咁真係好方便

大宅

研究梗玩拼多多
好似話V7係一個好神奇嘅程式
買大陸嘢時可變大陸V7
又可以變返本地V7
有得揀
厲害過ali寶

珍珠宮

Wing225 發表於 23-5-6 12:43
我上星期六上深圳都系用wechat 買地鐵票,商場、超市買野,餐廳就一間間成功。我同我老公一個用wechat,一 ...

是否都係香港版?

珍珠宮

無錯,就近嘅深圳、廣州、東莞、佛山地鐵/巴士,以及內地不少城市,都可以拍銀聯卡坐車,包括實體卡及綁手 ...

但小朋友無咭咁點

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問北京得唔得?我仔下個月要去北京北賽,佢冇大陸電話,大陸銀行,我都煩緊佢用咩電子支付。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

lyh80115 發表於 23-5-6 11:46
都係有啲得有啲唔得,仲差過香港支付寶,最實用嘅微信點餐都用唔到,更加無乘車碼,唯一優勢只係小量大陸ap ...

唔好意思,我想問下,本身八達通銀包那裡,有個銀聯,按入去可選中國內地,咁大陸係咪都多地方用到?商戶寫銀聯,就可以了嗎?
attach0/tmp/php6Zpqs4
Childhood is journey, not a race.

大宅

借位問下,有冇用過八達通在大陸消費?
睇廣告,加左銀聯,有銀聯標誌就嘟到。

珊瑚宮

回覆樓主:

想問, boc pay可以係深圳付到的士費嗎
試過用支付寶HK俾唔到

水晶宮

cbeyond 發表於 23-6-25 09:16
想問, boc pay可以係深圳付到的士費嗎
試過用支付寶HK俾唔到

你試下添加信用卡
attach0/tmp/php1OzHFx
attach1/tmp/phpOxwosD
attach2/tmp/php1Vv7eJ
attach3/tmp/phpUGnS1O

翡翠宮

jojoplanet 發表於 23-6-24 21:26
但小朋友無咭咁點

深圳地鐵為例,1.2米以下唔洗錢,貼住大人入閘;高過1.2米可以客服中心買半價兒童票,由職員開閘進站;經常去深圳考慮申請學生深圳通,都係半價,比較方便。

少去深圳又懶得去客服中心買票,唔介意付成人車資,集合多種付款方式就無有怕,有雲閃付及中/港支付寶乘車碼、銀聯卡、手機Pay綁銀聯卡、深圳通卡、手機深圳通等。

翡翠宮

kittylam 發表於 23-6-24 21:29
請問北京得唔得?我仔下個月要去北京北賽,佢冇大陸電話,大陸銀行,我都煩緊佢用咩電子支付。
...

無大陸電話、銀行,咁用雲閃付、中/港支付寶,掃碼、Apps支付、搭車應該都無乜問題;唯獨是點餐無微信可能差少少。

雲閃付、大陸支付寶有北京乘車碼,加上銀聯實體卡,以上搭到北京巴士地鐵。

幾多歲?可否實名支付寶或出到銀聯附屬卡畀佢?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kittylam 發表於 23-6-24 21:29
...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23662848
未夠18歲?都可以開支付寶,你過錢俾佢
但支付寶香港乘車碼好似只支援有限地區

雲閃付就多好多可以揀。但雲閃付好似唔可以像Alipay WeChat咁隨意轉錢去其他戶口,要靠縛自己銀聯
attach1/tmp/phpCZzBfu
attach2/tmp/php89sFci

別墅

lyh80115 發表於 23-5-6 12:12
雙幣卡扣人民幣,到時可以還港幣同銀行兌換,或者直接還人民幣。

咁就幾好,可以平個陣唱定啲人民幣戶口找數!返大陸吾使帶實體卡

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊