婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Ann50 發表於 23-5-7 17:52
回覆 Ws1234 的帖子

哈哈,同你一樣啊!又係成日爭抱。我62仲成日一見到我抱b出房就講嫲嫲抱,我心諗除左 ...

我99直情試過搶住推bb車,啲手指甲义甩我隻手背啲皮,去食飯搶坐,明明佢拿拿林坐咗入去,見小朋友跟我坐,佢9秒9衝出黎坐咗我打算坐個位
小朋友係我既,其實點都爭唔到,不過唔明呢啲99做乜咁笨,對新抱客氣啲,咪多啲親孫既機會囉!一家和諧,硬係要搞到大家咁

侯爵府

KKpenguin 發表於 23-5-7 08:31
我自己經歷或者身邊既朋友,大部分老人家都會想每分每秒都痴住個孫,好似想霸左自己做媽咪既地位,聽過d ...

珍珠宮

放心,bb 天性系會揾媽媽,邊個湊都養吾熟假

大宅

回覆 Wccwcc 的帖子

你個case,除左個隊友唔識企係你個邊,唔識自己湊點佢父母,仲有一個好大嘅問題,就係你外家無參與角力。 你父母唔會日日比到 hard feeling 你C6, 佢會on xx 一世都唔明白你受左乜嘢氣。
唔知你同媽咪本身關係點,有無家姐細妹幫手參與一下? 要打破個世界,只會圍住佢哋家人團嘅局面!自己都可以帶BB同朋友啲BB去澳門旅行!佢做唔到隊友,要搵隊友撐你啊!

複式洋房

回覆 Amypolo 的帖子

呢個都係一個問題,本身我自己嗰邊家人的相處,由細都大都好獨立,依家家庭聚會超少,一年都係大時大節先聚下,我媽媽私下約都係2-3星期先見一次,出去食個飯,食完就返屋企,老公join到就join。我同我媽媽都唔係日日會wts 。我c6同佢一家既相處模式係完全同我相反,佢好孝順,每日都wts,1-2日就打電話。
其實我C6咁孝順,同自己家人關係咁好係好事,但我真係唔慣,生左小朋友後,6299更加想見孫,聚會多左,壓力又大左。
有時我都好希望我嗰邊都多聚會,令C6明白我平時去佢屋企既感受。但係我屋企相處方式唔同。
我坐月嗰陣既事有同我自己阿媽講架,佢不但冇安慰我,仲話99幫我,我咪當休息下……..
所以之後發生咩事,我都冇再同佢講。

朋友都好明白我,好撐我,但始終係朋友,唔係家人,例如我同c6去睇場演唱會 ,6299都唔會想我將Bb 交俾我朋友而唔俾佢哋湊

大宅

Wccwcc 發表於 23-5-7 01:56
小朋友一歲啦有好多心結解唔開,當時疫情開刀生完小朋友,C6請唔到假接我哋出院
6299嚟接我哋,99抱B,62幫 ...

我依家經歷緊,坐月時99冇幫過手,只係識帶d親戚朋友上黎煩住晒。坐完月就差唔多日日上黎只係抱b玩b,餵奶換片沖涼咩都冇幫手。佢係度既時候,我基本上係冇得抱bb。

大宅

Wccwcc 發表於 23-5-7 01:56
小朋友一歲啦有好多心結解唔開,當時疫情開刀生完小朋友,C6請唔到假接我哋出院
6299嚟接我哋,99抱B,62幫 ...

忍咗半年,頂唔順99成日自把自為話上黎就上黎,同老公反映咗,叫佢上黎要打電話通知同埋改做一星期過去一次99度食飯俾佢地見個孫。就係因為咁,99懷恨在心同男家果邊啲親戚講,搞到我成日過親去食飯都有說話聽,又話bb淨係識係屋企對住個老母。又係度扮到嫲嫲錫其他人,bb會吃醋。成日爭住係d親戚面前做咗我呢個阿媽既角色,要bb食佢整咗既野,扮到自己係24孝嫲嫲。次次見到佢地,我就好似一個外人咁,佢地爭住抱同bb玩,又話要俾bb多啲人抱,完全冇尊重過我。

珍珠宮

疫情期間
老爺奶奶怕醫院/室內地方人來人往,同病菌病毒,行得快去到室外地方等你同返上屋企先,等bb盡量避免接觸到致病源,呢樣我覺得兩老都係以bb健康為出發點

兩老出發點無錯嘅,你有唔開心都正常
諗深一層,兩老真係錫bb同幫到手,無需自己鑽牛角尖,自覺被用完即棄

當年我女都係黃疸高,要成日返健康院覆診,好彩有媽咪幫手陪我一齊,產後元氣大傷要成日騰嚟騰去覆診好攰,有人幫手好好多

老爺奶奶都係出於善意,提出你哋可以擺低bb去拍拖,講奶奶湊bb經驗多,只係想你放心啲
好多人都想擺低bb去同老公拍拖

至於兩老成日要求睇相、拍片係煩啲,但唔係做出傷害bb嘅事,唔洗咁反感
見過有啲成日要求facetime,又要求帶初生bb拜神,仲煩!
得閒咪sd,唔得閒咪唔好sd,平常心~

男人都唔鍾意老婆講男家不是,你老公肯搬出去都係錫你,唔洗同住自由好多!
你有唔開心搵朋友/社工傾吓,舊事已過,再糾結只係自己為難自己,向前望!

珍珠宮

KKpenguin 發表於 23-5-7 08:31
我自己經歷或者身邊既朋友,大部分老人家都會想每分每秒都痴住個孫,好似想霸左自己做媽咪既地位,聽過d ...

講得好~
當對方係普通朋友,大家見面時客客氣氣最好

你唔會因為普通朋友一句,或者一個行為而憤怒/傷心

平常心面對

大宅

Ann50 發表於 23-5-7 18:04

其實我老公冇做啲咩緩和婆媳,只係禁絕晒所有佢地想上黎/要見面嘅機會。因為我一諗到 ...

情況同你一樣,我都好想可以唔駛見,但老公話如果我唔返99度食飯,佢都唔返,咁搞到好似我唔俾個孫佢地見咁,只會更加多說話聽咁。

大宅

Wccwcc 發表於 23-5-8 23:37
回覆 Amypolo 的帖子

呢個都係一個問題,本身我自己嗰邊家人的相處,由細都大都好獨立,依家家庭聚會超少 ...

我覺得要求C6 跟家人減少接觸呢,可能都有d難度。因為我正正同你c6 家人既相處模式相似,成日見成日傾偈,相反,我C6 就2星期先約6299一次,我C6 雖然冇咩所謂,成日見到外父外母,我反而會成日提佢要約下6299食下飯。以我自己感受,如果C6 覺得我同屋企人成日有接觸而有微言呢,我會有d 唔開心既。其實可唔可以叫c6 自己陪多d 6299, 家庭聚會如果自己覺得壓力大唔想去,有時叫c6 自己帶小朋友同6299食飯,自己唔參與休息下得唔得呢?咁c6 又陪到父母,6299 又見到呀孫,你又唔洗見到佢地咁大壓力?自己約朋友食下飯

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

你同你家人關係唔親但c6同佢家人經常相處,如果6299唔太過分,試下學習同佢哋相處多d。99叫你同c6去拍下拖,都係想你哋休息下,佢又可以湊下孫咁。你c6係獨子又同屋企人關係好,你叫佢話6299,佢邊會做到。send相拍片呢d咪叫c6放工做,佢地whatsapp你你咪扮睇唔到,話同bb訓左,出左街,煮緊飯。既然都唔係一齊住,學下點同佢哋相處,佢哋係bb爺爺嫲嫲,唔係搶走你bb,你唔洗咁緊張。

男爵府

牛年勳章

唔好介意我咁講,我覺得好正常,
坐月唔比你抱太多bb,
都係為你好。
怕你老左會腰痛之類。
坐月人比較敏感。
起碼佢哋會煮飯比你食之類。
至於send相既事,
我覺得可以同6299商量一下,
最近忙小send啲。
有時候老人囉嗦啲係一定,
係出於關心啲孫。

水晶宮

唔係同6299 一齊住,帶bb 去見佢地時佢地攬住唔放,好正常。佢地係錫孫嘅就得喇,抱都係抱嗰一陣,你返屋企個bb 咪又係你抱返。
仲有,99叫你同c6去拍下拖,直頭nice 添啦! 我唔使6299 出聲我都會同老公出去,我地可以拍拖,佢地又可以同孫玩,大家都happy

大宅

兩邊嘅模式真係好唔一樣。 而且,明顯你屋企人比較著重me time。 咁大差距,難受果個先會feel到,你C6 不單唔會感受到,仲可能會覺得你配合佢哋嘅模式係「理所當然」。
除左呻、同自己消化…
希望你C6有機會有日會叮一聲,諗得明。

珍珠宮

Chloe199401 發表於 23-5-9 16:38

唔好介意我咁講,我覺得好正常,

俾個讚你~
識諗~大方~

大宅

虎到金來勳章

alicewong610 發表於 23-5-9 14:28
情況同你一樣,我都好想可以唔駛見,但老公話如果我唔返99度食飯,佢都唔返,咁搞到好似我唔俾個孫佢地見 ...

咁係你老公逼你喎,你叫佢自已帶bb番去對大家都好,你可以係屋企抖下或做家務,佢爸媽又見到仔同孫,如果佢都係唔番咁係你老公自己選擇唔番,唔可以怪你啊,到時啲長輩問起點解唔番你咪話係你老公唔番囉。

伯爵府

坐緊月荷爾蒙影響係會睇得比較嚴重,放鬆少少,我反而覺得奶奶肯幫你做家務,煮飯,湊B(直頭工人咁)好好呀!
我奶奶當年乜家務都唔幫手,淨抱淨玩咋。
正如樓上講,奶奶只係忘了要留時間比你一家三口自己享受,其他我覺得都係緊張個孫,又獨子又第一個,都無惡意。

伯爵府

花花b 發表於 23-5-11 11:15
坐緊月荷爾蒙影響係會睇得比較嚴重,放鬆少少,我反而覺得奶奶肯幫你做家務,煮飯,湊B(直頭工人咁)好好 ...

至於send相,一向我老公自己send就send,唔send就算。我娘家都係,我哥負責做。唔會麻煩人地既仔女

複式洋房

Wccwcc 發表於 23-5-7 02:11
搬咗出嚟都有功課架,話要每日send photo or video,我如果嗰日忙,冇send,99會係gp sends d 舊photo,好 ...

呢D又係好難搞, 真係學其他JM 咁講, 做番自己, 唔好理佢地

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊