自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

所以好憎要去銀行

伯爵府

日日好攰 發表於 23-5-11 14:34
我免得過都唔去銀行,諗起唔知等幾耐就煩,所有嘢用到都網上整。

係有次要陪屋企人開戶要親身去,要兩個幾 ...

我上次喺網上開咗個中銀,但最終都係要去分行補簽名,去一去又冇左一個晏晝

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yuyueng 發表於 23-5-11 13:10
以前中五畢業好多女仔去銀行做櫃枱,而家個個大學生邊個做?

最大問題銀行係壓縮營運成本、等客人排耐D隊、迫客人盡量網上做.就可以減少分行及人手~

我那邊滙豐近十年、原本有三間分空、現在變成一間、而哪一間分行祇有之前、不足一半人手。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Chiuchoiluck 發表於 23-5-11 15:42
係, 上星期同樣lunch tine排過匯豐同渣打, 匯豐小人,3個counter, 超快。 反而揸打多人又得1個counter, ...

渣打衰唔肯做分流,乜都排果條隊,怕怕

放下自在

男爵府

shobi 發表於 23-5-11 14:15
銀行又冇人做?寫字樓又冇人做?餐廳又冇人做?超市又冇人做?地盤又冇人做?政府工又冇人做?究竟香港係咪 ...

只要屋企有樓,兄弟姊妹人數少,甚至獨生子女,等分樓都好和味,不如趟平做開心工搵夠洗用算
呢個不單是年輕人的諗法,好多三十零歲的專業人士,拼搏左十幾年已經儲到一舊資產,只要堅持唔生仔,已經可以夠錢四十歲前退休,為咩要無止境辛苦搵咁多錢?

侯爵府

Fatima_melanie 發表於 23-5-11 16:06
只要屋企有樓,兄弟姊妹人數少,甚至獨生子女,等分樓都好和味,不如趟平做開心工搵夠洗用算
呢個不單是年 ...

搵夠錢,只要財務自由,返唔返工其實冇乜所謂!隨時退休都得啦!香港好自由!
但如果後生遙遙唔返工,等政府養就有點兒那個囉!

子爵府

日日好攰 發表於 23-5-11 14:34
我免得過都唔去銀行,諗起唔知等幾耐就煩,所有嘢用到都網上整。

係有次要陪屋企人開戶要親身去,要兩個幾 ...

而家啲銀行都鼓勵網上開戶,唔識用Apps就冇計。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿笑 發表於 23-5-11 15:25
行山真係差咗好多好多

第一份工出糧就係喺行山,一直用開都好好,但近年啲teller做嘢態度真係好差,相反獅子銀行好過以前。.

我又係,用行山係情意結, 因為用咗好多年,但近年可能銀行文化轉變咗,連RM都衰,唔係幫襯佢哋買投資產品的話,佢哋係唔會覆電話,嫌冇錢俾佢賺。

子爵府

迫人用電子化業務

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-5-11 13:14
係呀,唔只哩間,我都聽過老牌銀行話請唔到坐櫃位嘅人,請到又唔聽教,郁啲請假,唔話得Ga,一話就幾個聯同 ...

因工作有機會接觸銀行teller嘅training, 之後我都覺得哩份工真係好辛苦,啲tranaction種類多五花百門勁多嘢要記,跟住又直接對住個客,等耐咗分分鐘要受氣俾人鬧,人工又唔高有啲仲要揹數,收工又要留喺渡對數,同樣嘅人工可以好多選擇,難怪少人做

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 23-5-11 15:53
渣打衰唔肯做分流,乜都排果條隊,怕怕

渣打又係好搞笑,唔好話Teller,就連RM都成日轉,我耐唔時就收到佢哋通知轉咗我個RM,但其實,佢轉咁多個,除咗見過開戶嗰個之外,其他嘅我都冇見過,從來唔去見佢哋的,我啲戶口擺喺度一年都唔郁一次,好似有個戶口話凍結咗,要去做小小Transaction去活返個戶口,本來上次經過諗住入去搞,見太多人走返出嚟,好似都凍咗超過成年了。

象牙宮

美味 發表於 23-5-11 16:16
因工作有機會接觸銀行teller嘅training, 之後我都覺得哩份工真係好辛苦,啲tranaction種類多五花百門勁多嘢要記,跟住又直接對住個客,等耐咗分分鐘要受氣俾人鬧,人工又唔高有啲仲要揹數,收工又要留喺渡對數,同樣嘅人工可以好多選擇,難怪少人做..

份工好唔好做,唔應該令客去睇佢哋面口,我去攞自己錢,唔係同佢乞,佢有不滿,人工~工作量~壓力,哩啲佢可以同銀行反映,唔係一路做一路叫客食佢面口,我質疑佢有冇受過Training。

大宅

wtcys 發表於 23-5-11 16:11
而家啲銀行都鼓勵網上開戶,唔識用Apps就冇計。

幫18歲以下開戶,要親身去。

珍珠宮

睛靈勳章

tkinwong 發表於 23-5-11 13:27
工時長、壓力大、人工又唔算特別高。普通teller或前線職位,其實冇什麼升職前景。所以搵新人做都難。
...

仲要求神拜佛唔好爆鑊

公爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-5-11 16:28
份工好唔好做,唔應該令客去睇佢哋面口,我去攞自己錢,唔係同佢乞,佢有不滿,人工~工作量~壓力,哩啲 ...

哩個當然同意,做得唔開心唔應該搵客出氣,不過少人肯入職係真,可能咁樣更加惡性循環掛

別墅

LedTV 發表於 23-5-11 14:32
問心呀,讀完大學你會唔會坐喺嗰個位?

呢個位啊,悶到不得了

以前中5就做到
宜家要大學生
有咩唔可以降低要求?
既然有工無人做又請唔到大學生
點可以取平衡?
連業務都做唔好(emoji)都好難搵人再幫襯你間銀行

公爵府

jess_346 發表於 23-5-11 16:33
以前中5就做到
宜家要大學生
有咩唔可以降低要求?

可能依家無乜人會讀完中六就出來做嘢,所以就算降低都無咩幫助

子爵府

所以如非必要都係e banking搞掂

象牙宮

美味 發表於 23-5-11 16:30
哩個當然同意,做得唔開心唔應該搵客出氣,不過少人肯入職係真,可能咁樣更加惡性循環掛
...

所以我第二次先爆佢,因為我突然醒起之前又係遇着哩個Teller面口唔好,我走返轉頭爆佢,正如我有朋友做銀行嘅話,有咩錯佢哋唔敢話哩啲前線,由得佢哋錯俾客直接爆好過。

象牙宮

jollyma 發表於 23-5-11 16:30
仲要求神拜佛唔好爆鑊

又講真,冇試過爆鑊咩?我記得以前佢哋櫃位做錯嘢定做漏嘢,要我補簽返啲嘢,咪又係揾我攞文件我樓下帶俾我簽,哩啲唔係正式做法,好明顯係唔報俾總行知啦,大家搞掂就算。

首頁
45678...14

尾頁

跳至