自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

伯爵府

一定係黃馬褂
識人好過識字

子爵府

你辭咗職喎,唔係人哋炒你喎,你做乜咁睇唔開?
我通常做人對得住自己,我教新新人好有耐性,除非對方勁白痴,或冇禮貌。
你對公司不滿都冇理由對個新人不滿㗎

大宅

happy55 發表於 23-5-13 15:34
我好唔明,事缘我辭咗職,公司請咗個新人顶我個位,係其他同事口中八到新人學歷,人工,職位title都高過我 ...

我唔知你年紀, 不過做野一定時日後就應該要明白, 好多野無得講公唔公平, 現實就係咁, 好多時要睇你的運氣, 又或者簡單講你條命, 無咩點解, 至於人地係唔係呃飯食, 你亦管唔到.

至於 handover doc 要寫幾詳細, 要寫幾多, 要視乎番職位同工作性質, 好難一概而論, 但你話要 step by step 一般只適用於最底層的操作性工作, 低呢類工作公司應該有 manual , 唔會要你去寫, 至於 "成篇論文既筆記" 就睇唔到咩職位要咁寫.

做人做事要對得住自己同人地, 我唔會因為接手的係咩人而特別改變條線, 總之跟番職位同工作性質去寫就可以, 應該要寫的就寫, 唔應該寫的就唔會寫, 寫完發比個新人 CC 老細就係咁多.

opclk99    發表於 23-5-13 19:12

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

反正都辭左職,公司請咩人,你都無需要care吧。不如繼續向前,努力搵工

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

前面有更好的風光

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主好小氣,人哋學歷/人工/職位高過你就唔開心,妒忌人唔想教人哋,EQ真係好低。

男爵府

回覆樓主:

你自己已經做慣做熟,梗係覺得容易架,「教一次就得啦,乜人哋咁鬼蠢架!教完又問,樣樣都要寫低,咁簡單都要寫?唔係麻?… …」
每個人都做過新人,你自己都唔係一返工第一日就可以學晒所有野。既然已經辭左職,盡責handover就問心無愧啦!理得佢幾錢人工!
我每次帶新人都例牌overall講第一次,第二次我做佢睇,第三次佢做我check,睇情況、睇資質先放手佢自己做。

大宅

回覆樓主:

你都吾做,仲有乜好理

好好交接完,揾份好工啦

坦白講,你覺得自己好係冇用,一定要人哋都認同你,咁先有用
老細寧願請新人都吾留你,一定有原因,好明顯老細觉得你做吾倒佢心目中嘅嘢,所以你走也不挽留

佢請一個高過你職位嘅人頂你,原因好簡單,佢想呢個人,可以頂咗你之前的上司及你现在的位置,你看似老細比多咗,其實2合1之後,老細仲有着數

男爵府

happy55 發表於 23-5-13 16:15
原本我工作係上司教我,但上司上年離職公司無再請人,我就要顶埋上司既工作,但老闆一直無加我人工無升我 ...

我之前有份工十分之鐘意,人工不錯,雙糧+每年2次花紅,我由坐 counter升到入去,做到可以簽 approval文件。之後有個黃馬掛入黎做我下屬(學歷低過我),大家一齊做咗2年左右,公司失咗大客,生意一落千丈,最後裁走部份員工,我就係其中一個,而黃馬掛有得留低。
當時我條氣都唔順架,咁又點?唯有努力再搵工。

男爵府

我好唔明,事缘我辭咗職,公司請咗個新人顶我個位,係其他同事口中八到新人學歷,人工,職位title都高過我 ...

有咩問題?你做得耐,handover比個新手,佢當然無咁熟。話唔定個新人做一個月之後,仲醒過你幾倍。

珊瑚宮

接觸人幾日就知人哋呃飯食,你會唔會膚淺咗啲呀!就算人哋學歷人工高過你又如何?或者到時人哋要做嘅嘢多過你呢?就算做嘅嘢同你一樣咁多,我唔覺得有乜嘢值得唔開心囉!

珊瑚宮

stopmebye666 發表於 23-5-13 18:51
有咩問題?你做得耐,handover比個新手,佢當然無咁熟。話唔定個新人做一個月之後,仲醒過你幾倍。
...

講得非常好

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你老細應該都唔係好欣賞你,等你自己走好耐,你既然決定走,就唔好諗咁多,你越諗就越唔開心。

侯爵府

希望樓主唔好嬲……

可能係老闆心中你並非你心中咁幫到手.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

happy55 發表於 23-5-13 16:07
我離職係因為老闆唔加人工唔升我職,到我遞信就揾個高資歷既人顶我個位
...

你做左幾耐,期間有無進修過?

子爵府

香港地,學歷決定人工
所以,人人都進修囉

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

都準備離開啦,理得佢係咪廢柴

男爵府

野原美冴 發表於 23-5-13 15:53
我都係一個上司, 教過無數新人。呢個大學生識捉住你問清問楚,又主動jot notes, 係一個可做之材!
既然你仲 ...

同我理解一樣。好難得個後生咁主動問問題,我欣賞的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

我試過有份工,上手教咗我五日,本筆記至少幾十頁喎….人哋好有心咁影晒比我,圈埋重點,你呢幾日都有糧出㗎嘛,個新人又冇得罪你,何必諗埋啲無謂嘢呢

首頁
34567...10

尾頁

跳至