自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

桑梓 發表於 23-5-14 01:01
好認同你講教育果句!係英國,只有7%私立中小學校,但係入讀英國Top 10 大學嘅學生裡面,就有超過6成係來 ...

佢地只為在當地讀完書後回流香港工作, 操流利英語便可以高薪厚職.

伯爵府

英國食物同日用品可以好平,香港用大陸產品食物都可以好平,視乎你點選擇

侯爵府

外國日常用品食品平,預你自己煮,出街食就貴

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 23-5-14 00:02
退休時, 如人老體弱多病,
老左眼力不好、反應慢,唔敢自己揸車.
要移民都不會去個落雪又交通費貴的地方

我家有好多親戚都係讀完或攞完居留權就返香港工作。
有啲係ABC,想有一番事業,所以嚟香港,果邊華人冇出頭天,好歧視亞洲人。

大宅

gallygally 發表於 23-5-14 07:59
佢地只為在當地讀完書後回流香港工作, 操流利英語便可以高薪厚職.

好多小學已經過去讀書,中文唔好,只係流利英語,我反而覺得無乜競爭力。
我會比小朋友響香港起碼完成初中,高中或者大學先去英國讀書。

子爵府

babymarch 發表於 23-5-14 08:25
好多小學已經過去讀書,中文唔好,只係流利英語,我反而覺得無乜競爭力。
我會比小朋友響香港起碼完成初中 ...

大個去冇乜用, 要操流利英語最遲小學就好去。

男爵府

manfatcentre 發表於 23-5-14 07:41
英國電媒係貴到恐佈,屋细交幾千也常事。

錯哂、香港人真係被假資訊冼哂腦。4房detached house 電+gas才大約£160 /month . 香港暑假開冷氣交電費都唔止。2房semi detached 電2x/month ,加gas 4x 都唔冼£70
attach1/tmp/phpAOWIMk
attach2/tmp/phplS0P7t

子爵府

tsewong 發表於 23-5-13 23:53
我呢啲唔鍾意煮飯嘅,其實真係對去外國生活冇乜興趣

來緊c6會退休帶小朋友去外國讀書(佢係回流), 佢都有 ...

我同你想法完全一樣!不過你會唔會擔心自己會好掛住小朋友,自己一個人係香港?

子爵府

Ononluk 發表於 23-5-13 21:33
上網都大約check 到啦,好過喺度問。

https://www.sainsburys.co.uk/gol-ui/groceries/fruit-and-vegetabl ...

你重點錯左, 佢唔係想要呢d答案

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

nachoboy 發表於 23-5-13 21:09
我睇YouTube,
好多移民英國的香港人都成日話英國超市的食物點平㸃平,
一大包甘筍都唔使港紙兩蚊,

日常生活食用,佢哋有本地生產,係平過香港,外國一向貴都係人地人工貴,所有野都diy就最平

侯爵府

Tiffanytobe 發表於 23-5-14 08:39
我同你想法完全一樣!不過你會唔會擔心自己會好掛住小朋友,自己一個人係香港?

...

有㗎,但都要考慮實際問題,我小朋友讀小六,離大學畢業仲有成10年。我同c6遲生,我都就來入5了,一家三口過去食風咩

我地嘅case係c6係回流,所以佢同我小朋友都已係公民,加埋我6299都喺嗰邊,有哂support, 我地最多係辛苦啲,呢幾年一年飛幾次咁囉

主要考慮係小朋友喺香港讀書真係麻麻。而家讀完小學,中文個底唔錯,返去讀書長遠比喺香港讀書會有優勢

但我地點都會保留香港層樓。小朋友都預咗讀完書會返來香港,什至返大陸做嘢,外國邊揾到食

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

chanti 發表於 23-5-14 08:37
錯哂、香港人真係被假資訊冼哂腦。4房detached house 電+gas才大約£160 /month . 香港暑假開冷氣交電費都 ...

我朋友係你double.

子爵府

tsewong 發表於 23-5-14 08:54
有㗎,但都要考慮實際問題,我小朋友讀小六,離大學畢業仲有成10年。我同c6遲生,我都就來入5了,一家三口 ...

我都係放唔低香港的人工同生活,我知道我去的話一定悶死,但一個人在港又好慘咁

而且我沒居留權,佢哋有得我冇,咁都有唔係幾好

象牙宮

tsewong 發表於 23-5-14 08:54
有㗎,但都要考慮實際問題,我小朋友讀小六,離大學畢業仲有成10年。我同c6遲生,我都就來入5了,一家三口 ...
好多朋友仔女係英國讀書,
中學過去都覺得遲,小4-6就自己過去,
全部都返晒香港,
中文係考政府工才要考試,
有兩個真係唔合格,不過都做緊咪再考,
有幾個都返大陸做野,
因為果邊讀書識好多大陸有錢同學,
人脈關係好,普通話都好,
發展唔錯。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

72leelily 發表於 23-5-13 23:34
糧食好平好新鮮又如何
但出街食唔平選擇少
要我日日煮足三餐好想死

呢個真,咁兩年爆疫,迫住自己一星期買一次餸,食足7日,3餐煮,啲仔女發育中,有時仲有下午/茶宵夜***即係煮4餐,咪話唔辛苦

依家1星期食兩晚外賣,輕鬆左

侯爵府

Tiffanytobe 發表於 23-5-14 09:04
我都係放唔低香港的人工同生活,我知道我去的話一定悶死,但一個人在港又好慘咁

而且我沒居留權,佢哋有 ...

我咪就係咁,但我暫時冇諗住入籍

其實就算我將來退休,入籍都冇乜好處。外國啲稅率咁重,連投資都計capital gain tax, 遺產稅又重,係退休福利ok囉

但我實在對外國生活唔太有興趣。6299都覺得年紀大咗,外國屋大對佢地都係負擔,而家做清潔好吃力,外國請工人又貴

所以我香港層樓點都唔會賣。佢地第時返來香港機會高過我去埋退休囉~

不過香港教育又真係好難攪 我小朋友喺香港精英教育嘅制度下讀得好一般,希望佢去到嗰邊會讀得好啲啦,同埋train好啲英文

侯爵府

mercurycc 發表於 23-5-14 09:05
好多朋友仔女係英國讀書,
中學過去都覺得遲,小4-6就自己過去,
全部都返晒香港,

我就覺得起碼讀完小學,中文程度先好啲

我c6啲表弟妹幾歲移民,識聽識講唔識睇同寫,佢地兩個返香港做ibank, 一個去新加坡做會計

但講緊佢地都30+, 之前外國仍然強大有優勢,香港仲比較崇洋先可以咁。來緊係中國時代,只得英文好但中文唔好唔會有優勢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

chanti 發表於 23-5-14 08:37
錯哂、香港人真係被假資訊冼哂腦。4房detached house 電+gas才大約£160 /month . 香港暑假開冷氣交電費都 ...

每個城市能源收費不同,
例如倫敦價同北方小填怎可相比

况且, 冬季和春季用的用量也不同, 冬季落雪,好彩去年冬天歐洲不太冷.

但仍冇錢找冬季能源數的歐/美人,
不開/少開暖氣, 自己在家穿厚褸頂住詐

男爵府

manfatcentre 發表於 23-5-14 07:41
英國電媒係貴到恐佈,屋细交幾千也常事。

我三人住三房,12 月至4月,每月電煤250-280 磅。已經慳住用,每日只開4 -6 小時全屋1/3 暖氣。水費每月67 磅。我有朋友完全唔開暖氣、用涷水洗碗、限時沖涼每月電煤100 磅。我另一朋友一家四口冇慳住用,每月500 磅。真心佩服冬天每月只交100 多磅電煤的人。

超市關門前/ 快到期的黃label 食物真係超平,但一般食用品都比較貴。泊車睇地區,越近central London 越貴,在市中(非central London) 街邊標位3 磅1 小時。

象牙宮

tsewong 發表於 23-5-14 09:43
我就覺得起碼讀完小學,中文程度先好啲

我c6啲表弟妹幾歲移民,識聽識講唔識睇同寫,佢地兩個返香港做iba ...
係既!
朋友仔女都2x以上,
佢地普通話都唔錯,
話果邊有讀。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊