自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Angela.Cheung 發表於 23-5-15 15:42
香港咁好
小朋友何必去外國讀書?
大灣區同祖國大把好學校

hk真係大把人双/三重passport

男爵府

小貓1124 發表於 23-5-13 21:53
英國食物真係平過香港好多,但其他嘢咩都貴過香港

車錢貴到唔合理…阿囡由Reading 去London做internship,車程只係半個鐘;繁忙時間搭嘅話來回要40鎊;非繁忙時間就20鎊來回

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我掛念嫲嫲 發表於 23-5-15 17:24
車錢貴到唔合理…阿囡由Reading 去London做internship,車程只係半個鐘;繁忙時間搭嘅話來回要40鎊;非繁忙 ...

係!朋友都話車費好貴!

侯爵府

我掛念嫲嫲 發表於 23-5-15 17:24
車錢貴到唔合理…阿囡由Reading 去London做internship,車程只係半個鐘;繁忙時間搭嘅話來回要40鎊;非繁忙 ...

我之前試過去倫敦出trip,最深印象係zone 1內搭兩個站MRT都要4.5鎊

連埋食飯攪到我每日有限嘅allowance都差啲唔夠cum

所以我去過一次後叫秘書下次千祈千祈要book啲酒店近啲開會地方,慳返啲車費

珍珠宮

好媽媽勳章

yuyueng 發表於 23-5-15 13:07
外國學生系好貴,比D實際資料你,讀理科例如Computer Science,劍橋/帝國理工要37,000英鎊一年,Warwick都 ...

hk 本地仲係4萬2 ,我2x年前讀都係4萬2,仲有full grand full loan,所以個心成日捻住自己細路都可以唔駛燒錢而大學畢業...

侯爵府

2024年龍年勳章

英國超市的價錢

https://www.youtube.com/watch?v=kiG9fypcgE0

男爵府

joeyccc 發表於 23-5-13 23:58
應該公平少少, 那些在英國投訴要交幾千蚊水電煤費的人通常都是住千幾呎的獨立屋, 唔似得我地在香港一般只 ...

英國有啲3 房house 都係9百幾呎。交千幾蚊電煤嗰啲係要冬天唔開暖氣、用凍水洗碗、限時沖涼。要一個比較溫暖(限時開暖氣)的家,每月二千幾港幣起跳。除電煤,每月水費都是香港N倍

珊瑚宮

wongchingching 發表於 23-5-15 22:07
英國有啲3 房house 都係9百幾呎。交千幾蚊電煤嗰啲係要冬天唔開暖氣、用凍水洗碗、限時沖涼。要一個比較溫 ...

我有個朋友就係好似你咁講,都交千幾一個月。

珊瑚宮

manfatcentre 發表於 23-5-15 16:47
hk真係大把人双/三重passport

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊