3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為要番工, 所以通常都係俾老爺奶奶湊, 但係兩老一見到個孫對眼就發晒光咁, 好寵佢....
自己又比較淋, 惡都惡唔出, 老公又唔係成日理, 好多時候都會同佢講道理, 但佢直頭好似無聽你講野咁,
而家佢係屋企無人驚, 無人叫得佢停, 有時叫佢佢都未必會應, 唉....都唔知點算好...

珍珠宮

回覆樓主:

係咪同老爺奶奶住?

老人家梗係縱孫,想個孫最鍾意爺爺嫲,縱壞咗將來受係父母

有人負責縱仔,你幾嚴厲教導都徒勞無功
所以最好搬走,自己請工人姐姐湊

即使將來請人湊仔,平日你都要自己多啲親力親為,親子連結感亦同管教息息相關

子爵府

係學校有冇紀律問題?

要和長輩解釋問題,父母有時需要嚴厲和堅持,要定好規矩, 4歲可以講下道理,有時用獎勵和讚許改善佢既行為

可以考慮搵導師教一排,因為而家習慣咗‘蝦’親人,搵外人教會快啲,趁細個搞好佢

男爵府

秋天與楓葉 發表於 23-5-19 15:52
係咪同老爺奶奶住?

老人家梗係縱孫,想個孫最鍾意爺爺嫲,縱壞咗將來受係父母
同意

以前都以為父母或者老爺奶奶湊好, 可以好學廣東話

之後至發覺工人好, 對工人可以俾指令, 對長老唔得

複式洋房

唔係同老爺奶奶住, 但係住得好近, 同埋佢都好錫我, 大家關係好好, 但係管教方面真係未搵到個共識.... 都同佢地講左要嚴格D, 但係都好似控制唔到咁...

男爵府

YanSuen1989 發表於 23-5-24 14:18
唔係同老爺奶奶住, 但係住得好近, 同埋佢都好錫我, 大家關係好好, 但係管教方面真係未搵到個共識.... 都同 ...

其實管教方面要所有照顧者用同一套先會work。我仔3歲半我冇工人姐姐平時係我爸媽湊。
我媽係唔會就我個仔,佢唔會一扭一喊就乜都得。我爸就比較就但佢都唔會喺我媽話No嘅時候我仔一扭佢就喺後面say yes。佢見到我仔喊佢最多會話「唉我冇眼睇」就入房。我媽就會等佢扭完喊完再講道理。我同我老公都一樣,佢喊佢扭我地唔會就佢,我仔自己都知,所以佢通常喊2喊就會收聲,或者我地會distract佢。佢扭喊果陣我通常會同佢講「你知你扭你喊係唔會得到你想要嘅嘢架喎」。given我講緊佢扭喊果啲係扭買玩具,扭食多啲零食果類。其實全家都要教育一致,如果唔係你個仔嘅情況只會愈嚟愈差。

男爵府

YanSuen1989 發表於 23-5-24 14:18
唔係同老爺奶奶住, 但係住得好近, 同埋佢都好錫我, 大家關係好好, 但係管教方面真係未搵到個共識.... 都同 ...

我地全家用嘅管教方式係「溫柔而堅定」,我地唔會打仔。同佢set好邊啲做得邊啲唔做得,就唔會因為佢扭而放鬆。

大宅

chima_pigpig 發表於 23-5-25 10:10
我地全家用嘅管教方式係「溫柔而堅定」,我地唔會打仔。同佢set好邊啲做得邊啲唔做得,就唔會因為佢扭而放 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊