自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

公爵府

我媽初時睇政府,食食下藥覺得個腎好痛要入急症室,檢查後醫生話係藥物副作用,話政府啲藥唔適合我媽,叫佢出去睇私家醫生

珊瑚宮

糯米米糍 發表於 23-5-18 19:58
穩定同要長期食的話,去政府,我娘多年前都係睇開私家,後來醫生見佢控制得好,都建議佢去政府睇同攞藥,慳 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小艾美 發表於 23-5-18 20:20
有能力就睇私家,政府d葯。
我爸食了血壓藥30幾年,50幾歲時要去了準備洗腎,政府醫生話葯的副作用 ...

我問我個私家醫生、食血壓藥是否有副作用?

佢好串咁答我:副作用係多20年命~

之後我轉左睇政府醫生、三個月約50蚊~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

你首先係私家醫生寫封轉介信,跟著裝HA Go 和啓動佢。HA Go 要啓動先可以預約普通科門診,有兩個方法啓動就係到醫院指定櫃檯或用醫健通啓動。

https://www2.ha.org.hk/docs/default-source/registration-documents/hago-pdf-1212-chi-ok.pdf?sfvrsn=ceba31e7_5

我就花三日時間預約門診成功,首次要早半小時去櫃檯登記和比錢。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

nganfung 發表於 23-5-18 19:01
如題, 是咁的, 我響家庭醫生度睇血壓, 都食左差唔多年半了, 諗緊繼續食, 定係轉睇政府醫生? 想問問大家意 ...

我媽媽是私家的,吃了2x年

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C6醫生開「全壓達」,幾百蚊一盒(好彩公司醫保有得claim)
佢問過醫生可唔可以轉另一牌子,醫生話每種血壓藥有唔同原理,唔建議轉 (我哋自己出去藥房買所以唔係醫生想賺錢問題)

侯爵府

C6有長期病患,睇政府,間中睇下私家。有時會將私家醫生嘅意見話俾政府醫生聽,睇吓佢哋配唔配合到,如果政府開唔到其中一隻藥,咁就出去藥房買。

子爵府

我爸食了血壓藥30幾年,50幾歲時要去了準備洗腎,政府醫生話葯的副作用 ...

吓? 血壓藥會影響個腎? 咁而家啲藥先進咗, 會唔會少啲副作用呢?

侯爵府

Rhapsody2 發表於 23-5-18 21:08
吓? 血壓藥會影響個腎? 咁而家啲藥先進咗, 會唔會少啲副作用呢?

唔知,我爸係十幾年前政府醫生咁同佢講。
以前後生時政府比的係靚葯,但之後隻葯係葯物名冊剔走咗,換了隻平葯,副作用係對肝腎差。

珍珠宮

政府以前D藥靚?

侯爵府

三國1 發表於 23-5-18 21:16
政府以前D藥靚?

個醫生係咁講。我爸係中途轉葯。

子爵府

小艾美 發表於 23-5-18 21:13
以前後生時政府比的係靚葯,但之後隻葯係葯物名冊剔走咗,換了隻 ...

唉, 好慘! 香港人交咁多稅, 但醫療福利越嚟越差

珍珠宮

回覆 nganfung 的帖子

血壓睇私家,會在出面配藥,有聽過政府血壓藥唔靚。依家多咗個長期病,有諗過睇返政府,但老公唔贊成,但每月嘅藥費驗血診金,真係好甘,連想出去配藥,相熟嘅藥房哥哥都叫我唔好係出面配,要跟返私家醫生攞藥

男爵府

小艾美 發表於 23-5-18 21:13
以前後生時政府比的係靚葯,但之後隻葯係葯物名冊剔走咗,換了隻 ...
請問平藥是甚麼名 ?

珍珠宮

Rhapsody2 發表於 23-5-18 21:24
唉, 好慘! 香港人交咁多稅, 但醫療福利越嚟越差
第一,香港稅率唔高
第二,香港嘅醫療福利一d 都唔差,如果差香港人就唔會咁長命,人要學懂得感恩

大宅

其實藥好平,但長期病會睇返政府,因為幾個月要驗一次血,果d都係錢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

三國1 發表於 23-5-18 21:29
回覆 nganfung 的帖子

血壓睇私家,會在出面配藥,有聽過政府血壓藥唔靚。依家多咗個長期病,有諗過睇返政 ...

我睇私家、同政府隻葯一模一樣喎~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

Rhapsody2 發表於 23-5-18 21:08

但我唔知有冇記錯/理解錯呢, 之前個醫生好似同我講唔係因為食血壓藥而令到有腎病, 而係高血壓本身容易伴隨呢種病。

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

暫時仲有能力睇同食私家
3個月一次

有聽過政府藥要試同有副作用

大宅

大力大力 發表於 23-5-18 21:45
我睇私家、同政府隻葯一模一樣喎~

其實一綫血壓藥,來來去去得幾隻。

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊