自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

黑B 發表於 23-5-18 22:34
你啱~血壓藥有幾種功能,有純抗張血管,有護腎功能,有去水功能,有減心跳功能等等,所以血壓藥要試,要 ...

我諗 護腎 既意思係

因為高血壓, 血壓會令腎同肝受壓, 如果你食血壓藥, 咁會令個腎同肝冇咁受壓, 從而保護個腎

nganfung    發表於 23-5-18 22:42

大宅

畀面勳章

nganfung 發表於 23-5-18 22:36
回覆 alfreday 的帖子

響呢個家庭醫生覆診攞血壓藥年半有多。。。叫佢寫轉介信轉政府睇,佢會唔會覺得自己 ...

其實唔一定要轉介信先睇得,普通科門診都可以睇血壓,你約到街証就帶埋食緊既藥名俾醫生睇都得

nganfung    發表於 23-5-18 23:05

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yipsiumee 發表於 23-5-18 22:19
醫生話政府嘅血壓藥嘅副作用就係腎痛,所以叫我媽自費睇私家

後來同朋友傾開,佢爸爸都有咁嘅情況,仲介 ...

係唔係可以請醫生寫醫生紙喺外面買藥?而唔係一定要睇私家醫生?

男爵府

萬藥皆是毒。根本食藥就一定會傷肝,幾「靚」嘅藥,長期食都會傷,唔關咩以前/而家嘅藥靚唔靚事。

opclk99    發表於 23-5-19 02:26

水晶宮

畀面勳章

yipsiumee 發表於 23-5-18 22:19
醫生話政府嘅血壓藥嘅副作用就係腎痛,所以叫我媽自費睇私家

後來同朋友傾開,佢爸爸都有咁嘅情況,仲介 ...

政府血壓藥唔只得一隻牌子,我食果隻係護腎血壓藥(次次政府診所藥房拎藥,職員都強調係護腎),差不多廿年,冇轉過藥,半年驗一次血,托賴肝腎功能正常!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

nganfung 發表於 23-5-18 22:25
回覆 akachanman 的帖子

我都想知,我依家係食緊Pfizer Norvasc 健壓樂5mg.唔知政府有冇

nganfung    發表於 23-5-19 10:53

大宅

回覆樓主:

政府

大宅

請問政府有冇micardis 美壓定? 我私家醫生開畀我,話係靚藥補腎的

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

小艾美 發表於 23-5-18 20:20
有能力就睇私家,政府d葯。
我爸食了血壓藥30幾年,50幾歲時要去了準備洗腎,政府醫生話葯的副作用 ...

政府唔會用正廠藥㗎。
最好自己去私家醫生check妥配藥等穩定後,公立排期到喇就攞住私家藥單知會政府醫生。
他自然會配合並告訴你那些沒有/只有副廠
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

nganfung 發表於 23-5-18 19:01
如題, 是咁的, 我響家庭醫生度睇血壓, 都食左差唔多年半了, 諗緊繼續食, 定係轉睇政府醫生? 想問問大家意 ...

梗係去政府啦!
政府會定期幫你抽血驗

別墅

YY1101 發表於 23-5-19 06:59
即係 amlodipine有5mg 同10mg, 政府診所開副廠藥

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

李露眉 發表於 23-5-18 22:32
政府,政府除左俾血壓藥,每半年抽血

我初睇,三月驗左一次血 ,來緊五月尾再驗一次。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

黑B 發表於 23-5-18 22:40
其實唔一定要轉介信先睇得,普通科門診都可以睇血壓,你約到街証就帶埋食緊既藥名俾醫生睇都得
...

血壓係要睇專科的,由普通科醫生寫轉介信,自己約期,等專科監察到穩定後先比你轉番門診,期間會安排定期驗血。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

別墅

opclk99 發表於 23-5-18 22:47
其實血壓同三高,
係內科專科的,
(e生係非常非常重要)
我試過高血壓入院, 住咗2日就出院, 當時主診醫生係內科, 佢都係叫我出院後去番普通科門診「調教」藥物, 我去內科覆診只係睇番報告咋。我有啲唔明究竟專科醫生點先會好似你的情況仔細的跟進, 或者好似我咁踢番普通科

水晶宮

回覆樓主:

基本來來去去好似得4種藥,又好似医生换下藥加減方法,上網見人一次過食4種藥一齊食都冇用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

nganfung 發表於 23-5-18 19:01
如題, 是咁的, 我響家庭醫生度睇血壓, 都食左差唔多年半了, 諗緊繼續食, 定係轉睇政府醫生? 想問問大家意 ...

長期病早啲係政府睇, 長遠有跟進.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

opclk99 發表於 23-5-18 22:47
其實血壓同三高,
係內科專科的,
(e生係非常非常重要)

凡公司醫生嘅正廠血壓藥/膽固醇藥/薄血藥/糖尿藥⋯等等,可要求一份證明,退休前去睇公立內科,姑娘會有安排驗血和其他必須嘅測量,很妥善。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

sfll 發表於 23-5-19 09:21
凡公司醫生嘅正廠血壓藥/膽固醇藥/薄血藥/糖尿藥⋯等等,可要求一份證明,退休前去睇公立內科,姑娘會有安 ...

而家好似差唔多排3年先約到初診

翡翠宮

畀面勳章

Rhapsody2 發表於 23-5-18 21:08
吓? 血壓藥會影響個腎? 咁而家啲藥先進咗, 會唔會少啲副作用呢?

有啲血壓藥會影響個腎,所以要定時驗血監控情況。但唔係所有血壓藥都有呢個問題,如果擔心,可以叫醫生轉藥。

我之前係私家睇,醫生開Pfizer Olmetec,話有人受唔住會影響腎臟,但相反有些人受到的反而可以保護到個腎。但食左幾個月都效果麻麻,醫生又唔肯轉藥,只係不停調份量。後來我頂唔住轉去政府,醫生話政府冇呢隻藥,幫我轉左另一款,反而效果好好,而且平好多,又幫我定時驗血,我覺得幾好。
日日是好日

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊