自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

ahpoo 發表於 23-5-19 06:50
聽個救護口吻都係老屎忽,可能另外兩個細既唔十敢講嘢掛
咁好離譜, 累死人。

水晶宮

mandy952 發表於 23-5-18 22:55
但如果救護員唔信儀器信家人,最後有事救護員要負上責任,而家明顯係儀器出左問題,救護員係跟程序做,佢 ...

完全依賴一部機器明知有機會壞又唔做保養,點解冇後備方案手指血糖機好細部,double check

珍珠宮

Ritzmary 發表於 23-5-19 07:33
一型糖尿是天生抑或是後天,如何得知,可唔可以根治斷尾?

唔完全叫做天生,主要是免疫系統突然攻擊胰臟細胞,引致細胞無法分泌胰島素,多數是兒童至青少年時期病發,成年人也會,但少好多。
病發時會極疲倦,消瘦,口渴,多尿,去到診治時血糖一般已甚高,2,30以上都常見。
我係藥物性引發嘅,叫做唔好彩,而且醫生都無諗到我幾十歲會一型糖尿病,當時我暴瘦,醫生仲以為我癌症,拖延咗一段時間,發現時血糖已52.X,完全無力行都行唔郁,精神處於昏睡狀態。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

chingnc 發表於 23-5-19 07:20
之後又知部機壞,即係有方法check 啦,做多步呀婆可能情況唔會甘壞
係呀, 做多步, 情況會唔同。 呢個救護員好唔專業。 個女講仲態度好差。 我對唔好多少救護員, 我自己, 媽媽, 次次都好好, 唔惡, 叫我唔好驚。

乜呢個咁差?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

wan_sosin 發表於 23-5-19 08:08
唔完全叫做天生,主要是免疫系統突然攻擊胰臟細胞,引致細胞無法分泌胰島素,多數是兒童至青少年時期病發 ...

血糖52,身形算肥胖定瘦
平時飲食要注意咩?

伯爵府

smile11 發表於 23-5-19 06:16
係,真係希望查出真相,不是只說血糖機壞左

真相咪係部機壞咗,實屬不幸

珍珠宮

Ritzmary 發表於 23-5-19 08:12
血糖52,身形算肥胖定瘦
平時飲食要注意咩?

我不是因為飲食問題而有糖尿病,我一直體重38-39KG.我是一型糖尿病,非2型
我要打胰島素,飲食主要控制碳水化合物及糖份。
無可以睇63樓

珍珠宮

annie133 發表於 23-5-19 08:14

唔應該量一次當準,出現過低或過高指數都應該用另一部儀器複驗一次。
我就都試過這個情況,姑娘都幫我再量多次,我係一型糖尿病。

琥珀宮

ricecooking 發表於 23-5-19 08:04
完全依賴一部機器明知有機會壞又唔做保養,點解冇後備方案手指血糖機好細部,double check
...

邊有咁多點解同早知,可以嘅冇人想出錯

琥珀宮

annie133 發表於 23-5-19 08:14

實屬連環不幸事件

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

wan_sosin 發表於 23-5-19 08:14
我不是因為飲食問題而有糖尿病,我一直體重38-39KG.我是一型糖尿病,非2型
我要打胰島素,飲食主要控制碳 ...

好嬌小身形,真係估唔到同糖尿扯上關係。
係咪每次餐前要篤手指同打針?打幾多度藥,用筆打係咪方便過次次抽藥?d 藥係咪一定要放雪櫃?出街點解決?求分享,thanks

琥珀宮

Cinken 發表於 23-5-19 07:50
呢個涉及專業判斷,有時醫護不能100%靠儀器,也需要靠自己經驗

救護員未靠佢自己嘅經驗囉

珍珠宮

其實救護員訓練咪頂多一年半載
又唔會update 真係信曬部機
Check 多部機都嫌麻煩

其實佢哋又唔係專業人士,根本除咗幫手打豆落鹽水,唔好比任何藥物同治療方案,佢哋唯一重點盡快送病人入院,所以醫生先咁重要

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

性命尤關,消防、救護每日出車前都必須小心檢查每項儀器/用具,再者,機器會壞,應該有手動操作的作後備如血糖試紙、水銀柱血壓計,唔可以依賴部機之餘仲要有足夠分析和應變能力。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Calaci 發表於 23-5-18 23:55
屋企人都有測糖機,點解唔check多次呢?
既然家屬都表達左唔可能,情況唔尋常,完全唔懷疑?
樣樣只信機械 ...

重要個救護員講既野好冇禮貌,講到一定係信部機。其實兩者測出嚟落差咁大,當時應再用篤一次手指,有懷疑下唔應該再飲汽水。

rainbow000    發表於 23-5-19 09:48
Childhood is journey, not a race.

子爵府

牛年勳章

病人明明係飲汽水,但係救護員喺份報告度寫住係飲D10葡萄糖。何解?

聽病者家屬講返個救護員啲對答都好機械式同主觀。

大宅

rainbow000 發表於 23-5-18 22:29
有無人睇到東張講救護員度錯血糖,好小為左東張出post,但今晚講個救護員真係好不知所謂,真係害左人,我都 ...

係咪撳住咗個事實

大宅

mandy952 發表於 23-5-18 22:37
我覺得唔關救護員事,機器壞左唔關佢事

或者重調查中

大宅

Hansma 發表於 23-5-18 22:42
我覺得個救護員都有責任,婆婆個女都強調左好幾次佢度到血糖超高,但佢一D懷疑嘅態度都無,而且急救report ...

差咁遠

男爵府

carcar0909 發表於 23-5-19 08:40
病人明明係飲汽水,但係救護員喺份報告度寫住係飲D10葡萄糖。何解?

聽病者家屬講返個救護員啲對答都好機 ...

其實儀器讀數有落差呢點比較有爭議性, 救護員跟指引做事, 原則上無犯大錯, 反而如果當時佢聽個女講而不幸出事, 佢就麻煩, 呢點真係睇你企邊個位。不過出現讀數咁大反差, 佢都應該再做多啲, 例如再量度或檢查儀器, 同行應該有拍檔, 得呢個救護員做決定?
不過反而佢俾病人飲咗汽水, 但報告就打飲咗D10葡萄糖, 呢點好有問題, 即俾假資料?

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊