自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

3Qlove 發表於 23-5-19 09:51
目測都應該知 34度個人唔會咁精靈

個牌唔知點考番黎 佢點考入去!

係呀,自己都要用腦判斷下,我有次流感發冷體溫低,量極都35.X,護士都摸下我額頭

子爵府

婆婆個囡尋日表現好冷靜,佢好有修養,不過就心痛佢永遠都有內心條刺,希望佢可以釋懷到。唔知救護員真係持住經驗多,定因為見到婆婆睇落無事又叫白車所以用咁既口吻,真係不得而知。呢啲意外真係好不幸

男爵府

wan_sosin 發表於 23-5-19 09:48
我食嘅藥本身就是會對胰島素做成抗阻,長期食之後胰臟玩完。
點解知係藥物,我家族無人糖尿病,糖尿科姑娘 ...
吓,有冇搞錯,明知嗰隻藥好大機會引起咁嘅反應,都仲開俾你,冇其他藥可取代?係咩藥?

珍珠宮

beebee67890 發表於 23-5-19 10:08
吓,有冇搞錯,明知嗰隻藥好大機會引起咁嘅反應,都仲開俾你,冇其他藥可取代?係咩藥?
...

未病發糖尿病之前,我曾經問過醫生,醫生話開比我嘅分量好低,影響不大,點知都出事,糖尿科姑娘話其實好難解釋,佢都見過咁樣情形嘅病人。
所以我話係唔好彩!
我食嘅係類固醇。

beebee67890    發表於 23-5-19 10:14

別墅

我有睇
真係好心up

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

da-rosette 發表於 23-5-19 01:44
好似話程序上要量血壓睇埋其他數據的,通通冇做到喎

咪係, 個救護員好明顯有問題啦,懶到死, 叫家人拎罐汽水畀婆婆飲都唔拎指定嘅糖水, 又唔量血壓又唔做其他程序,根本就係失職, 諗住求其送阿婆入院就算懶到出汁,仲要大大聲自己專業話人哋唔信佢,佢根本冇跟足程序,人命嚟㗎應該要嚴懲先啱。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

害群之馬

大宅

睇到心up. 願 女兒不要再愧疚。

程序是提醒要做的事,醫護若只說程序,為何要實習、講經驗累積? 就是人可以作出判斷,可以用不同方法去cross check 自己的判斷.
有關方面應該要檢視這個個案並跟進改善。

伯爵府

rainbow000 發表於 23-5-18 22:29
有無人睇到東張講救護員度錯血糖,好小為左東張出post,但今晚講個救護員真係好不知所謂,真係害左人,我都 ...

呢個救護員嚴重失職, 希望消防處徹查呢件事!
其實,救護員唔應該係淨係依賴部儀器, 昨晚東張訪問醫生有講如果血糖去到一點幾應該已經係意識模糊, 我相信呢樣係作為救護員嘅基本知識,而且觀察病者嘅症狀冇可能唔係救護員既定程序一部分。
呢個救護員仲要衰格到喺個report度虛報畀咗葡萄糖水個病人飲, 其實佢係冇跟程序,叫屋企人攞汽水俾病人飲。
呢個救護員仲要賤到同病者家屬講話唔關佢事, 睇到好嬲

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-5-19 10:16
咪係, 個救護員好明顯有問題啦,懶到死, 叫家人拎罐汽水畀婆婆飲都唔拎指定嘅糖水, 又唔量血壓又唔做其 ...

其實如果呢個救護員懶得徹底,只係送婆婆去醫院嘅話就唔會鑄成大錯
但呢條友唔識又要懶叻,叫屋企人畀汽水個婆婆飲, 結果搞成咁,呢啲人渣真係唔配做救護工作, 要嚴懲!

大宅

mandy952 發表於 23-5-19 07:31
其實係責任問題,救護員唔想上身一定係跟程序做野,程序上佢冇責任,但其實可以做多少少嘅
...

跟程序唔需要問診?醫護喎
問完家屬又唔聽,佢都幾大責任問題
唔係可以做多少少,而係必須呀

珍珠宮

我睇咗前半部分,聽到話個救護員話唔關佢事,我即刻x咗出嚟,就算機器壞,你度到1.x應該覺得奇怪,何況家屬有講話佢度到4x,起碼度多次又或者用家屬部機比較下,唔係就咁一句機壞唔關佢事囉,做醫護講緊一條人命,點解咁兒戲?

伯爵府

rainbow000 發表於 23-5-19 09:56
婆婆個囡尋日表現好冷靜,佢好有修養,不過就心痛佢永遠都有內心條刺,希望佢可以釋懷到。唔知救護員真係持 ...

係,婆婆個女真係好有教養, 遇著啲咁差嘅醫護態度,都可以咁平靜咁講出嚟

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 23-5-19 08:09
係呀, 做多步, 情況會唔同。 呢個救護員好唔專業。 個女講仲態度好差。 我對唔好多少救護員, 我自己, ...

同意,以前有call過白車,講真次次救護員都好好,態度好過醫院醫護好多。

伯爵府

Calaci 發表於 23-5-19 10:40
跟程序唔需要問診?醫護喎
問完家屬又唔聽,佢都幾大責任問題
唔係可以做多少少,而係必須呀

好唔明點解會有人覺得個救護員只係跟程序做野唔關佢事 救護員喎, 既定程序點會係淨係睇機?!

大宅

回覆樓主:

信錯佢,一生內疚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

meowmeow34 發表於 23-5-19 10:38
其實如果呢個救護員懶得徹底,只係送婆婆去醫院嘅話就唔會鑄成大錯
但呢條友唔識又要懶叻,叫屋企人畀汽水 ...

就係,個救護仲要話部機壞咋,唔關佢事,難為佢講得出

仲有網友居然話佢衹係跟足程序冇錯,究竟有冇睇清楚成件事㗎

公爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

唔係我係我奶奶·佢有高血壓·高膽固醇⋯⋯有去覆診、

公爵府

我有食嘢、我食咗煨番薯做早餐、可能果排天氣凍、我有帶糖、但比仔食咗!我仔好內疚!之後唔敢食我粒糖、

公爵府

佢一食完粽果幾日度都會咁⋯⋯佢好鍾意食甜野⋯⋯

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊