自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

這幾天右膝關節痛,尤其是蹲下再站起有點困難,請問大家有什麼治療方法,求指教。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

silverbees 發表於 23-5-21 16:16
這幾天右膝關節痛,尤其是蹲下再站起有點困難,請問大家有什麼治療方法,求指教。 ...

睇中醫(有經驗中醫會識叫你照x光,同適當時候搵西醫)
我左下手臂痛,我以為扭親,點知去到一按手踭關節同肩頭叫到劏豬咁,原來成抽都勞損
而家針灸拔罐外敷一齊嚟

如果想慳錢DIY先,試吓去藥房買呢隻膠布睇吓有冇幫助(約$100/7片,之前我去睇醫生有開過俾我)

https://hk.hisamitsu/sp/products02/

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

這幾天右膝關節痛,尤其是蹲下再站起有點困難,請問大家有什麼治療方法,求指教。 ...

身體內部肌肉空間不足
肌肉猛緊壓迫到膝蓋附近
髖關節臀部肌肉
大腿長時間缺乏活動
肌肉自然會縮短
attach1/tmp/phpTTtfrX

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我本身有遺傳病,不良於行,以家出街要坐輪椅,係屋企就用拐杖或助行架扶住行

對上一兩個禮拜左腳膝頭哥無力同痛,企起身都好困難好痛,去睇醫生話關節炎,開左五日藥比我全部特效藥,食埋琴日食曬但都仲係痛,有病友媽咪教我食維固力,佢之前又係膝頭哥痛都係食呢隻,叫我可以試吓

琴晚叫老公去買今日食左次以經無咁痛,你可以試吓

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kitwong 發表於 23-5-21 22:16
我本身有遺傳病,不良於行,以家出街要坐輪椅,係屋企就用拐杖或助行架扶住行

對上一兩個禮拜左腳膝頭哥 ...

請問「維固力」應該係平時保健定係痛時食?

唔該
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 23-5-21 22:19
請問「維固力」應該係平時保健定係痛時食?

唔該

問過朋友佢係痛果陣開始食,之後好番無再痛就每日一次當保健!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kitwong 發表於 23-5-23 03:01
問過朋友佢係痛果陣開始食,之後好番無再痛就每日一次當保健!

好的
謝謝你及朋友的分享

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 23-5-23 08:18
好的
謝謝你及朋友的分享

以家轉食呢隻消炎止痛藥,早晚一次,雖然仲有痛,但好 d 喇
attach1/tmp/phpNXWtDh
愛 我 就 別 傷 害 我

寶石宮

kitwong 發表於 23-5-24 19:23

thanks

禁止訪問

男爵府

kitwong 發表於 23-5-24 19:23

依隻一般街症都有,不過第二個牌子

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-5-21 16:40
睇中醫(有經驗中醫會識叫你照x光,同適當時候搵西醫)
我左下手臂痛,我以為扭親,點知去到一按手踭關節 ...

針灸拔罐外敷有幫助嗎?

伯爵府

maymay220hk 發表於 23-5-21 21:47
身體內部肌肉空間不足
肌肉猛緊壓迫到膝蓋附近
髖關節臀部肌肉

咁要做多啲呢個動作

大宅

回覆樓主:

我媽都係咁,成日同我講好痛

侯爵府

有無做下肌肉運動呀 ?
坐好, 膝腿成90度, 開始收缩大腿肌肉,hold住1-2秒. 收縮時會感到膝關節有點痛, 但微痛绝對正常, 每邊各做6下, x 3組.
平時踎低/坐低起身時手要按住膝頭對上的大腿肌才站起, 膝頭要休息, 不能再做高空家務. 預算休2星期看看. 之後每日都要做肌肉運動確保強化不翻發.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊