自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

希望無事

珍珠宮

Lilyforest 發表於 23-5-24 15:39
而家見好多四肢健全後後生生嘅都走去排坐電梯,first priority 條線形同虛設。
...

最怕搭短程㕸,又迫又焗人貼人,從要排好耐,唔明點解咁多人搭

侯爵府

2024年龍年勳章

好心輪椅咁大架就搭lift啦,咁危險,其實推bb 車搭電梯我都覺得危險。

侯爵府

2024年龍年勳章

推輪椅、BB車及推貨車都應該要用升降機

瑪瑙宮

大廚勳章

pi0219 發表於 23-5-24 15:18
所以我見到有人推住輪椅/BB車/手推車/喼等搭扶手電梯, 一定唔會企係佢地後面, 唔想做人肉 cushion 呀! :igi ...

其實我逢係見到推BB車或者用拐杖嗰啲我都遠離佢少少。。。真係擔心出意外碌落嚟比佢哋宅住。。。佢哋落先,我又會隔多幾格。。。感覺安全d
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

da-rosette 發表於 23-5-24 14:46
推輪椅搭扶手電梯,真係好黐線。同嗰啲老竇老母推住BB車搭電梯嗰啲一樣咁黐線。
...

有d推輪椅bb車買餸車會停係出口處搞下部輪椅嬰兒車買餸車,後面一排人嚟緊,意外真係多得哩班褔記唔少。唔想畀叫褔記就唔好阻塞扶手電梯出口處喇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

無辜受傷嘅市民,真係多得佢唔少
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

seaheart88 發表於 23-5-24 15:53
其實我逢係見到推BB車或者用拐杖嗰啲我都遠離佢少少。。。真係擔心出意外碌落嚟比佢哋宅住。。。佢哋落先 ...

me too la
見到哩d x街推車一定隔五六級做緩衝位。

公爵府

2024勳章

bobo05 發表於 23-5-24 15:35
我成日見有個男人坐輪椅上自動電梯,佢雙手扶住兩邊扶手,但我都好驚佢唔夠力跌返落嚟。佢貪方便囉,因為行 ...

好危險 邊個站出沒?留意下避開佢

男爵府

點解唔搭(emoji),為左慳果少少時間。搞出人命仲大獲。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

咁都懶 希望輕傷無乜事啦

珍珠宮

真係癲架,後面嘅人俾佢害死

瑪瑙宮

大廚勳章

Ritzmary 發表於 23-5-24 15:55
me too la
見到哩d x街推車一定隔五六級做緩衝位。

好多去到地下出口位,真係停一陣四圍望先至肯行。。。我明白可能唔熟路,但係都唔係停喺度睇先至行㗎。。。後邊成堆人要出製造意外咩?。。。

總之我都係見人,拎住一大袋嘢或者推住買餸車BB車乜車都好遠來少少。。。大家緩衝下。。。不過就有好多人鍾意左邊攝埋入嚟囉。。。明明有緩衝位就變咗冇晒
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

Suitcase 都驚啦仲要輪椅,朋友試過俾look落黎既suitcase 車到要入院聯針

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

新聞話已摺起架輪椅,可能真係企唔穩,一跌就全部跌低

港鐵黃大仙站扶手梯意外 輪椅翻倒婆婆一行3人受傷

https://www.stheadline.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/3235118/

====================
緊貼最新最快新聞資訊,請立即下載星島頭條App: https://bit.ly/3yLrgYZ

珍珠宮

bobo05 發表於 23-5-24 15:35
我成日見有個男人坐輪椅上自動電梯,佢雙手扶住兩邊扶手,但我都好驚佢唔夠力跌返落嚟。佢貪方便囉,因為行 ...

嘩! 太危險

伯爵府

回覆樓主:

bb車坐扶手電梯都已經好牙煙,更何況係磅數唔輕嘅成年人。但係又咁講,我每次推襯bb車都係要同年輕力壯嘅成年人爭搭。仲要見你推車一定無得行先就一定會繞過你打你尖。可能推輪椅嘅照顧者等都等到藕菇先用電梯。

珍珠宮

2024年龍年勳章

hct300 發表於 23-5-24 14:42
今午(24日)約1時,港鐵黃大仙站近B出口,有乘客手推輪椅乘搭扶手電梯上地面,期間不慎向後跌倒,有如打保 ...
唔係嘛?! 推輪椅上電梯???

象牙宮

2024年龍年勳章

seaheart88 發表於 23-5-24 15:53
其實我逢係見到推BB車或者用拐杖嗰啲我都遠離佢少少。。。真係擔心出意外碌落嚟比佢哋宅住。。。佢哋落先 ...

me 2.

另外如果係老人家, 我要預5-6級電梯.

試過單人電梯, 老人家坐完扶手電梯唔行, 停咗係度, 我要sip 位走...好危險.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

已經摺咗左?可能吾夠力

下次吾好啦,累己累人

如果揩到啲罅隙,手掌腳掌會斷,吾係講笑!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊