自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唉 講起就嬲,我個仔中小學都係咁 啱啱教完唔夠兩日,臨考前幾日先比考試範圍,唔好話溫 有d仲要未教。。真係激死你。。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我唔介意早考,因為考完直至9月都會好開心

侯爵府

明日晨曦 發表於 23-5-25 11:23
有冇人可以話我知點解要咁早考試?6月1日就考試,但7月中先放暑假,有一個月時間返學校睇卡通片,浪費時間 ...

小學近呢十幾年間間都係五月尾六月頭考試,唔係得你一間

不過試後淨係玩同睇卡通片就好似得你一間

我地學校6月頭考完試,都要正式上堂至6月尾才開始課後活動,身邊朋友大多數學校也是繼續教書,也有quiz。

我又唔知點解近十年間間學校都係咁,可能教育局定?

子爵府

pauline_c 發表於 23-5-25 18:15
幾時放暑假,唔係教育局有規定嘅咩?

我囡小學嗰時係5-6月考試,試後只有一些要在週年表演的同學需要輪流返學練習,呢啲都係計school day,只不過唔係所有同學要返, 所以我囡每年都有差不多3個月嘅暑假 ,校歷表依然寫7月中開始放暑假 。

子爵府

katrinamama 發表於 23-5-26 09:43
小學近呢十幾年間間都係五月尾六月頭考試,唔係得你一間

不過試後淨係玩同睇卡通片就好似得你一間

以前有jm講過,好似係始於豬流感(??), 當年要停課,考唔到期終試, 所以之後就提早咗,一直到而家。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

有冇人可以話我知點解要咁早考試?6月1日就考試,但7月中先放暑假,有一個月時間返學校睇卡通片,浪費時間 ...

我記得係有一年因流感,提早放暑假,學生不用考試,即停,之後年年所有學校就提早考試直至現在

伯爵府

回覆樓主:

哥哥以前係6月第二星期考試,細仔今年小一,係1号考試,早左一個星期,不過內容少左啲啲,中文少一課書。
中學就8-23/6,正常時間

大宅

bhamcy 發表於 23-5-26 09:48
我囡小學嗰時係5-6月考試,試後只有一些要在週年表演的同學需要輪流返學練習,呢啲都係計school day,只不 ...

好羨慕

大宅

bhamcy 發表於 23-5-26 09:50
以前有jm講過,好似係始於豬流感(??), 當年要停課,考唔到期終試, 所以之後就提早咗,一直到而家。
...

原來係咁

子爵府

明日晨曦 發表於 23-5-26 09:55
好羨慕

有啲家長唔鍾意㗎, 因為教書會好趕,不過我係fulltime mom,可以跟吓眼。

複式洋房

bhamcy 發表於 23-5-26 10:01
有啲家長唔鍾意㗎, 因為教書會好趕,不過我係fulltime mom,可以跟吓眼。
...

我係全職媽咪都唔鐘意,因為讀書唔係為考試。教得太趕,學得唔透徹,本未倒置了。

大宅

明日晨曦 發表於 23-5-25 11:30
試後活動係抽籤形式,好少人可以參加度,可以講真係日日返去hea睇卡通片,或者就玩棋囉
...

我都想問教育局點安排,呢排課程又趕教得好快,溫書又趕

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

今年好多學校都早左考試,6月頭叫正常,5月底都考近

侯爵府

0q.cathy 發表於 23-5-26 12:59
今年好多學校都早左考試,6月頭叫正常,5月底都考近

其實未有疫情前,間間學校也是5月尾6月頭考試
之前三年唔正常,所以基本上現在讀小五或以上既家長先會知道原本真正既校曆表係點

如果冇大仔大女讀開,家長們真係會以為係今年開始
其實2005/2006年出世d師兄師姐嗰時已經係咁

侯爵府

yuyihk 發表於 23-5-26 12:39
我係全職媽咪都唔鐘意,因為讀書唔係為考試。教得太趕,學得唔透徹,本未倒置了。
...

其實好睇每間考試範圍係點,我地學校三考,下個星期考試,
我地每次小學考試範圍主要考考二之後既野,所以今次只得兩個月新課程考,加上今次有呢幾日long weekend, 好快就温完,十分輕鬆,我都想快d考完,之後自己都可以休息吓

我唔知其他學校係咪咁,如果有些學校要考全年範圍,特別是中文英文,生字可能比較多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊