自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發言,都莫講話笑。
響公司:可能年齡層有別,大家講緊嘅係搶演唱會飛、搶機票、行街shopping食玩買;我就連Mirror有幾多成員、K11響邊都唔知,亦唔會有多餘金錢去娛樂和買奢侈品。
好辛苦,好辛苦,每日都係活在灰色中;人哋話開心係基於自己點睇,我都明,試過,但,真係做唔到,真係搵唔到令自己舒懷之事。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

回覆樓主:

你有返工煮飯清潔點解要你一腳踢

侯爵府

2024年龍年勳章

另一半會分擔部份家務嗎?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

試下不要在乎, 搵自己鐘意既事情做, 將自己抽離, 抱住一種我開心就足已的心態, 他人的事是他人的事, 不要上心

bowiekashu    發表於 23-10-13 19:28

男爵府

回覆樓主:

搵D自己開心嘅嘢做下,學下。

bowiekashu    發表於 23-10-13 19:28
ada0707    發表於 23-5-30 16:45

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Giant 發表於 23-5-29 16:40
響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發 ...

你的家庭角色, 工人已經可以代替, 所以從今天起, 不要將家中事全部攬上身, 家中成員都有責任一齊分擔。

公司內, 你只是其中一名職員, 返工為了人工, 不是找志同道合者, 啱傾講多句, 唔啱傾就專心工作, 夠鐘就收工, 唔一定要埋堆。

自己搵一樣興趣學習, 朋友之間有共同興趣自然有話題可以互相傾談

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Horsebbj 發表於 23-5-29 16:59
你的家庭角色, 工人已經可以代替, 所以從今天起, 不要將家中事全部攬上身, 家中成員都有責任一齊分擔 ...

仲有, 你的生存不是為了他人而活, 對自己好些,不枉此生

瑪瑙宮

你都係家庭經濟支柱之一, 比我, 我話唔煮就唔者, 食外賣就食外賣喇. 一星期煮三日都够喇.

侯爵府

2023年兔年勳章

停一停,抖一抖先!

重心轉移去返自己,照顧好自己身體健康及心靈需要,過度透支令你覺得唔開心。
書中有150種方法,總會有啱心水選擇!
attach1/tmp/php6UJ0Zf
attach2/tmp/phpVa9hEC

alau2021    發表於 23-10-13 20:39
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

有無咩興趣 , 係返呢方面繼續獲得樂趣

象牙宮

樓主唔係第一次開這類post,
可能要專業人士幫你。

珍珠宮

響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發 ...
疫情幾年好多活動都停晒, 我就無啦啦沉迷咗一個興趣 -- "上網煲劇". 唔使特別交費, 又唔使人陪, 唔使出街. 有時真係睇到唔想瞓, 更莫講話同人傾計, 諗其他嘢. 我通常會揾定幾套想睇嘅, 睇完一套又一套. 網上不斷有更新, 唔使驚睇晒.

玩物喪志, 其實沉迷某一樣嘢唔係咁好, 會忽略其他嘢. 但我諗我都一把年紀, 前途已經唔係我需要考慮嘅嘢, 點解唔開放自己做D令自己開心嘅事?

LamSiuB    發表於 23-5-30 12:34
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

你有咩興趣?有冇特別喜酒做什麼?
搵空間放鬆下

別墅

放假抽D時間試下新野,簡簡單單都得架啦,唔知K11係邊,就試下去下,娛樂唔一定要好多消費,去下CAFE飲杯野坐下又得,報下工聯會個D一堂半堂的課程又得

水晶宮

畀面勳章

我有朋友開頭都係咁
佢依家學識小朋友一返學
就出去行下
揾朋友食野
我覺得你都應該揾個星期六日
如果無咩朋友,
咁咪去學下野 ,個人會無咁灰

伯爵府

回覆樓主:

記然係主婦,去格價買到平野,都可以開心一下。
點都有D食物喜歡食吧,有時去享受下/捨得食下。
YouTube/IG 好多搞笑片, 可能動物,BB,無理頭,無聊睇下,都幾relax。

仲有,D人成日話運動可以令人開心D。

大宅

好難一句半句就解決到, 但希望講幾句安慰說話, 為你打打氣.
睇你的文字係感受到果種"負面", 但有D野係不必要.
最重點係:: 要自己肯定自己0既重要性!
例如MIRROR幾多人, 或者K11 在哪, 唔知咪CHECK下, 係身邊時事新知, 聽下人講, 自己睇下, 得個知字, 係為自己唔好同時代太脫離, 唔係為人地.
屋企有家務瑣事, 為自己定位, 你為頭家付出左好多, 都要懂得享受其中0既歡樂, 慢慢搵一點, 逐小逐小放大呢份喜悅.
開心都要靠自己努力爭取, 唔洗咁勉強, 消化左自己負面0既情緒, 或者搵個源頭, 然後先再感受真正0既快樂. 祝福.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

鍚自己多D! 自己其實喜歡做咩?唔好日日咁C板,最緊要知道自己想點! 去培養唔同興趣,學下唔同嘢 每個人嘅知識範疇都唔一樣! 唔識mirror 唔重要! 加把勁認識下自己仲好

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

回覆 Giant 的帖子

最簡單買啲鐘意食嘅嘢獎例自己,睇啲鐘意嘅節目。多啲同屋企人傾吓計,公司同事唔啱傾都唔緊要,好過比人玩針對,去吓旅行。大部分人嘅生活係苦悶,一係試新嘢,跳出原有框框,加油💪

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊