自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

BK2002 發表於 23-5-31 15:32
嘩! 兩個仲咁細, 如果開門比壞人入屋就弊...不過你平時要返工, 真係好難避免無下次.
唯有教你兩個小朋友點 ...

睇嚟個工人完全唔怕阿mum
照計小朋友響度,都應該作下狀,唔瞓一日啦,佢完全唔驚小朋友報告返俾大人知

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你兩個仲細,根本唔可以自己開大門

日光日白,仲有小朋友喺屋企,竟然瞓覺

珍珠宮

2024年龍年勳章

cheung2000 發表於 23-5-31 15:19
我試過返到嚟見到姐姐同我仔瞓喺我張床,我開房門佢都唔知 之後我都係輕輕話唔好瞓我張床咋
...
我舊工人姐姐又係, 我仔返學佢竟然瞓係我仔張床, 自己有床都唔瞓, 衰格~

大宅

BK2002 發表於 23-5-31 15:32
嘩! 兩個仲咁細, 如果開門比壞人入屋就弊...不過你平時要返工, 真係好難避免無下次.
唯有教你兩個小朋友點 ...

岩呀!我即刻同阿女佢地講:吾可以開門,同要叫醒姐姐,叫佢開

珍珠宮

畀面勳章

有無搞錯瞓晏覺

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 23-5-31 15:35
睇嚟個工人完全唔怕阿mum
照計小朋友響度,都應該作下狀,唔瞓一日啦,佢完全唔驚小朋友報告返俾大人知
...
同獨留兒童在家無乜分別~如果兩個小朋友有詳意外點算, 真係越諗越慶...

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 lastpass 的帖子

我舊果個都係,新果個暫時唔會,遲啲唔知。但新既,好多野唔識做,有排教

珍珠宮

2024年龍年勳章

Doracy2009 發表於 23-5-31 15:38
岩呀!我即刻同阿女佢地講:吾可以開門,同要叫醒姐姐,叫佢開
睇來平時阿姐都係習慣瞓晏覺.
係呀, 要認真咁當面同三個一齊訓話(唔係鬧), 比小朋友知可能會發生D咩事,
佢哋仲細未必知咁樣開門係事態嚴重...好在你兩個唔係百厭玩危險嘢(刀/火...)

男爵府

cheung2000 發表於 23-5-31 15:19
我試過返到嚟見到姐姐同我仔瞓喺我張床,我開房門佢都唔知 之後我都係輕輕話唔好瞓我張床咋
...

唔係嘛?瞓妳張床?容乜易下次唔係阿仔係阿sir

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

炒得, 你日頭返工, 女返學, 屋企無人, 唔知佢攪乜鬼。

好多年前, 我做酒店返shift? 同事話佢工人好掂, 自動波cleaning, 換床單。

一日, 佢早咗走, 下午2點幾, 老公返工, 女返小學。 自己開門, 唔見工人, 以為蛇咗落街。 點知入到自己房, 個工人同個黑佬係佢張床度大戰, 戰到Mamm返來都唔知。 嬲到即炒工人, 連張床都換埋。

edhepp    發表於 23-5-31 15:49

子爵府

平時佢唔夠瞓咩?點解攰到要瞓晏覺?

嗰陣時響菲律賓領事館,領事館人員講過話每日要俾8小時睡眠時間佢哋,另外不能全日不停工作,中間要有小休時段(15-30分鐘)……

男爵府

回覆樓主:

就算平日無人係屋企,佢都唔可以瞓覺。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我唔會接受工作時間瞓覺!呢樣唔可以隻眼開隻眼閉!
姐姐第一日入屋我已講明工作時間唔可以入房休息,只可以喺廚房;房門除瞓覺同換衫時間,其他時間唔可以閂門。有人按鐘要睇清楚係邊個同有我指示(如送貨)先開門。
記住工人姐姐只會愈做愈懶,千祈唔好縱壞佢!

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Doracy2009 發表於 23-5-31 15:03
阿女佢地考試早放,我就放工下午反去幫佢地溫書,我按門鐘得阿女開門,見到個工人關埋房門起入面訓覺,我入 ...

請佢返嚟瞓覺?炒得啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有冇理由小朋友開門嫁,咁危險

珍珠宮

Doracy2009 發表於 23-5-31 15:03
阿女佢地考試早放,我就放工下午反去幫佢地溫書,我按門鐘得阿女開門,見到個工人關埋房門起入面訓覺,我入 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

炒得

大宅

macdullbaby 發表於 23-5-31 15:49
平時佢唔夠瞓咩?點解攰到要瞓晏覺?

嗰陣時響菲律賓領事館,領事館人員講過話每日要俾8小時睡眠時間佢哋 ...

平時屋企無人時都吾知幾嘆,做晒野後,我係吾理佢,由得佢休息,下午就買送,直到小朋友放學,照顧佢地沖涼,準備晚餐,晚飯後洗碗,處理垃圾等等,9點前可以入房

水晶宮

同情。
工人係咁上下,希望話過佢後會有改善,不要奢望以後會好醒,改到0.01%都已經好好

水晶宮

Doracy2009 發表於 23-5-31 16:09
平時屋企無人時都吾知幾嘆,做晒野後,我係吾理佢,由得佢休息,下午就買送,直到小朋友放學,照顧佢地沖 ...

同我以前咁上下
但我覺得佢好嘆,佢嘆咗覺得係應份,而且俾咗佢嘅好處,以後只有維持或增加,不能減,一收返就黑面。例如今個月覺得佢表現好醒多佢100,下個月無,佢就黑面。所以我唔敢隨便俾好處佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊