自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

搵大學生補,補補下傾計嘻嘻哈哈 之後搵退休老師補,個老師氣場好勁,我仔全程好正經,郁都吾敢郁
專業老師的口吻眼神經驗同大學生冇得比

公爵府

Jandr 發表於 23-5-31 20:27
搵大學生補,補補下傾計嘻嘻哈哈 之後搵退休老師補,個老師氣場好勁,我仔全程好正經,郁都吾敢郁 ...

係呀,搵退休老師真係唔同好多,上堂氣氛即刻嚴肅咗!
我仔女補咗冇幾耐,就已經進步!

連學習態度都唔同咗!
無可否認,有啲老師真心有料到!

坦白講,如果搵大學生,我寧願自己幫仔女温!

男爵府

LedTV 發表於 23-5-31 20:11
有…英文作文/功課進步左好多
佢地d功課係考精讀,唔係grammar
呢個學年作文同功課都拎最高分

咁我都係搵返專科老師好了

男爵府

請問大家從咩途徑搵到現職/退休老師?

子爵府

回覆樓主:

我一定唔找學生,就算100元一個鐘都唔補。
我女中文補過四個。
一個係剛入行中文老師$200,但佢時間不穩。
一個係全職補習$250,補了兩年冇咩進步。
之後一個係提早退休中文老師,收好貴$600,但十分冇交帶,上堂前成日話有事來不到。
而家個個專補呈分,$280,最滿意依個。

水晶宮

14089zax 發表於 23-5-31 17:49
你哋仔女依家有冇去補習?如果搵補習,咁係去坊間補習中心補,定係請一對一私人補習?補習次數有幾頻密?補 ...

我私人對著阿女教功課算唔算補習

水晶宮

ms_bob 發表於 23-5-31 18:47
搵大學生大家遇到咩問題呢?

我剛搵緊

成日唔得閒,無經驗

水晶宮

畀面勳章

ms_bob 發表於 23-5-31 20:36
請問大家從咩途徑搵到現職/退休老師?

上fb我依家英文果個都果到揾

水晶宮

yurijm 發表於 23-5-31 19:33
我都試過
嬲到飛起,居然教我仔玩食雞

男爵府

zitamamama 發表於 23-5-31 20:36
我一定唔找學生,就算100元一個鐘都唔補。
我女中文補過四個。
一個係剛入行中文老師$200,但佢時間不穩。

請問專補呈分有什麼不同

子爵府

littlehoneymum 發表於 23-5-31 20:31
係呀,搵退休老師真係唔同好多,上堂氣氛即刻嚴肅咗!
我仔女補咗冇幾耐,就已經進步!

係咪荃灣區補習
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

子爵府

14089zax 發表於 23-5-31 17:49
你哋仔女依家有冇去補習?如果搵補習,咁係去坊間補習中心補,定係請一對一私人補習?補習次數有幾頻密?補 ...

我囡因升中六暑假時,化學老師打比我話佢化學唔掂,考 DSE預計佢唔合格,直頭叫佢退考!我急急在網上補習介紹所搵咗位大二哥哥上門補,結果DSE攞到3!呢位大二哥哥只係用咗唔夠一年時間幫我囡! 所以我唔認為大學生補習一定唔好!另外我囡亦比由中二開始教嘅中文老師睇死佢 DSE只有2,中三時已開始去名人處補中文( 12人一班,$300一堂1.5小時,補咗3年一D進步都冇),幸好得到呢位哥哥介紹去咗間小型補習社補中文,最後中文考到4!

所以我覺得一切都係睇緣份!

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

私補1對1補英文,小一第3考得3x分即搵補習,試過啱啱考完dse嘅,又試過大學生,上堂冇準備,落堂冇交帶,我問一1句佢答一句,直到搵到而家呢個年紀大d,做過教師,真係完全唔同,第一堂已經準備好工作紙睇小朋友程度,落堂同我講返佢嘅問題,應該從邊度著手,然後每堂都自己預備工作紙,知我女鐘意小丸子仲響工作紙將d人物轉做小丸子d角色,由暑假尾開始補1星期兩堂,每堂1.5小時,小二第1考進步到5字頭,第2考7字頭,而家準備第3考,見到小朋友開始有信心,所以搵到個好老師真係好緊要。

男爵府

我搵咗個現職老師補,一個星期一堂,有進步嘅,個老師有經驗會話比你聽小朋友邊方面要改善,當然一個星期一堂唔好太高期望。
我都同意唔好搵學生補,佢哋自己都係細路,未必識教,責任心睇人啦,加上考試月佢哋自己都要溫書,關鍵時刻幫唔到手。

大宅

LedTV 發表於 23-5-31 20:11
有…英文作文/功課進步左好多
佢地d功課係考精讀,唔係grammar
呢個學年作文同功課都拎最高分

你好 可以pm美國老師資料嗎

男爵府

好媽媽勳章

想請問邊度可以搵到老師專補,謝謝

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kcpak 發表於 23-5-31 18:17
我經驗係唔好上網搵所謂大學生,我最後係搵補習社內單對單 私補,而且仲要有補開既同學介紹
...

認同

大宅

回覆 wingyaumama 的帖子

請問邊區?

大宅

littlehoneymum 發表於 23-5-31 19:28
我試咗好多個,終於搵咗個香港註冊老師,幫我仔女補習一直進步!

佢係私人補習,專科專教!我覺得佢好有he ...
請問可以介紹給我嗎?

子爵府

我仔中四,我就搵學校啱啱大一嘅師兄師姐補,中文由吾合格補到合格,化學由30分補到45分,有進步的,問題係我仔超懶又吾溫書,神仙也難救啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊