自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

babycam 發表於 23-6-4 12:28
如果買股票目的為咗啲小恩小惠都幾寒酸喎,果然著數攞到盡

以下的股東會均非 02388 的股東會,以及是不同股票的股東會。

有次股東會有嘢食,但有些股東搶不到食,於是在會上提出「取消提供食物,改為派餅卡」的要求,結果次年的股東會便改了為派餅卡。

有次股東會,鑑於該股票多年沒派息,故有股東在會上提出派息要求,提出「派 1 個仙也好過不派」,結果次年便派了 1 個仙股息。

有次股東會,會前傳出該股打算供股,但議程並沒有關於供股的議案,也由於新股比例未達須股東批准的數目,故並沒有打算讓股東投票。有位不欲供股的股東在會上提出「不欲供股」,結果後來出來的改了為「配股」。但在次年股東會則有股東質問董事會「為何不供股而要配股」。

有次 00066 股東會,我聽到原來「$2 乘車」是之前的股東會上有長者股東提出的。

以上可見,出席股東會並不只投票、食嘢,在股東會上提出要求是有可能被採納的,並且是不需投票,只符合你意願而未必符合大多數股東利益的也可能會被採納,例如只是一位股東不欲供股便改為配股,明顯損害大多數股東利益,但卻被採納。

子爵府

YuYuMother 發表於 23-6-3 12:51
我係經銀行買,都定時會收到中央證券寄嚟比非登記股東既通知。有非登記股東同非登記股東。

...

經銀行買,收到嘅應該係銀行轉寄畀你嘅,唔係過戶處(中央證券係其中一間過戶處)寄畀你嘅,過戶處唔知你係股東,銀行先知。(但唔係間間銀行 / 證券行都會轉寄,我用過嘅銀行 / 證券行都無一間會轉寄。)

持有實物股票的,則過戶處才知你係股東,才會寄畀你。

買基金都係咁,我有直接喺基金公司買,也有經銀行買,
直接喺基金公司買,就會收到基金公司寄畀我嘅通告等資料,
經銀行買,則會收到銀行轉寄畀我嘅基金公司通告等資料。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

choyki 發表於 23-6-4 13:07
經銀行買,收到嘅應該係銀行轉寄畀你嘅,唔係過戶處(中央證券係其中一間過戶處)寄畀你嘅,過戶處唔知你 ...

我係收Computershare 寄嚟既信

唔回應了,沒完沒了

侯爵府

choyki 發表於 23-6-3 12:24
咩叫做要登記咗先可以去?

02388 2023-06-29 開會,當日就咁去就得,唔使咩預先登記喎!

我收到的信息係,要填妥回條,才可以出席股東會。
可能間間上市公司的做法都唔同啦!
attach0/tmp/phplItVms

侯爵府

babycam 發表於 23-6-4 12:28
如果買股票目的為咗啲小恩小惠都幾寒酸喎,果然著數攞到盡

有些股票持有人,本身係該公司的員工,
他們的股票,係老板當 bonus 派比員工的。
所以某些員工,係用返工時間出席股東會的。
有些資深員工,真係會年年出席股東會,目的未必係拿著數的。

珍珠宮

焯媽媽 發表於 23-6-4 16:29
有些股票持有人,本身係該公司的員工,
他們的股票,係老板當 bonus 派比員工的。
所以某些員工,係用返工 ...

IC…IC…

Love and Kindness are never wasted.

子爵府

焯媽媽 發表於 23-6-4 16:22
我收到的信息係,要填妥回條,才可以出席股東會。
可能間間上市公司的做法都唔同啦!

內地公司有啲係有回條(好似係喺內地開嘅先有回條),但唔使理佢,到時照去就得。
我未試過唔填回條覆佢而唔畀我入場,一間都未試過。(有啲同時喺香港同內地開,我喺香港出席,唔係喺內地出席。可能香港唔使覆,內地才要覆吧。我未試過喺內地出席,所以唔知唔覆入唔入得場。)

02388 沒有回條
03988 有回條

子爵府

YuYuMother 發表於 23-6-4 14:31

唔回應了,沒完沒了

其實我都有喺證券行嘅股票,過戶處會寄年報、股東大會通告等給我的。

但這是因為我問該證券行職員如何可收到年報、股東大會通告等,之後該證券行職員特別為我處理的。

之前是不會收到年報、股東大會通告等的,證券行職員特別為我處理後,我才收到由過戶處寄來的年報、股東大會通告等,即使後來我賣出了股票(不只不是「登記股東」,連「非登記持有人」也不是),仍會繼續收到(因為證券行職員沒有特別為我處理取消,我也沒有要求取消)。

然而,收到的版本我自己持有股票而寄來的是不同的,前者收到的是「非登記持有人」的版本,後者收到的是「登記股東」的版本。

我收到「登記股東」的版本:
https://www1.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/2023/0427/2023042702643_c.pdf

你應收到「非登記持有人」的版本:
https://www1.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/2023/0427/2023042702660_c.pdf

男爵府

熱血勳章

From 3988,

r請知悉本行不會派發禮物或餅券,亦不會提供茶點。」

今年無茶點供應, 唔知道疫情前有無呢?

伯爵府

回覆樓主:

唔知有邊d股東大會係有禮物呢

男爵府

熱血勳章

honthont 發表於 23-6-5 18:15
唔知有邊d股東大會係有禮物呢

疫情前我參加No. 2中電股東大會,曾經我攞過一把傘&保温杯。

男爵府

請問如何申請出席?

水晶宮

taboshu 發表於 23-6-5 19:08
疫情前我參加No. 2中電股東大會,我攞個傘&保温杯。

今年係無線充電板

侯爵府

咁有無野食

伯爵府

2号仔家人有喎
謝謝

水晶宮

setrea 發表於 23-6-5 19:29
咁有無野食

今年無

男爵府

熱血勳章

setrea 發表於 23-6-5 19:29
咁有無野食

中電無小食提供, 只有橙汁一杯 + 紀念品。

子爵府

YuYuMother 發表於 23-6-4 14:31

唔回應了,沒完沒了

https://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20180719/00269_001.html

現時投資者可以不同形式持有股票,包括
1. 實物股票、
2. 透過中央結算系統內的個人投資者戶口,以及
3. 透過銀行和證券行持有。

當中,投資者在銀行和證券行的證券戶口屬代理人名義戶口,投資者只是股份的實益擁有人,但實際上沒有股份的合法權利,上市公司所有的通訊和權益需透過相關證券行和銀行轉交投資者

至於投資者在中央結算系統開立個人投資者戶口,可得到直接存管股份的權利,並直接收到上市公司的通知,如供股、配售、股份合併拆細、派息等行動,以及公司通訊、股東會議邀請函等。

持有實物股票亦即以投資者個人名義在公司的股東名冊上登記,他對股份有合法擁有權,所有公司公布和權益均會直接交付予股票擁有人

男爵府

YuYuMother 發表於 23-6-5 19:18
今年係無線充電板

嘩, 咁闊佬, 我都買定股票明年去

子爵府

kk2009 發表於 23-6-6 17:24
嘩, 咁闊佬, 我都買定股票明年去

都係股東錢嚟啫。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊