自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友上年12 月申請到校,學校話有機會9月有,但仲未覆我哋確實日子、如果小朋友今年9月轉校,服務機構及隊午一樣,會唔會受影響?機構會唔會到另一間學校做訓練,謝謝

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

每間學校訓練名額有跟,會有影響的,因為你新學校都有小朋友本身排緊嘛
---生命無價,請支持領養---

大宅

meko~ 發表於 23-6-2 00:34
每間學校訓練名額有跟,會有影響的,因為你新學校都有小朋友本身排緊嘛
...

請問係跟人還是跟學校排位來做訓練?

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

carmenkcy 發表於 23-6-2 00:37
請問係跟人還是跟學校排位來做訓練?

跟學校,點解講九月有位就係因為有k3服務緊既小朋友畢業囉

大宅

meko~ 發表於 23-6-2 00:39
跟學校,點解講九月有位就係因為有k3服務緊既小朋友畢業囉

其實現在學校太淺,成績好難追,轉呢間正常進度的學校升小,唔知放唔放棄到校服務

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

carmenkcy 發表於 23-6-2 00:41
其實現在學校太淺,成績好難追,轉呢間正常進度的學校升小,唔知放唔放棄到校服務
...

如果咁你小朋友程度應該唔差,到校服務可有可無啦

大宅

meko~ 發表於 23-6-2 00:50
如果咁你小朋友程度應該唔差,到校服務可有可無啦

學術上我仔已經跟到,老師話上堂已専心了,但小手肌仲未得,唔知轉唔轉校好,想問到校服務其實係點,想問你會點選擇

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

carmenkcy 發表於 23-6-2 00:58
學術上我仔已經跟到,老師話上堂已専心了,但小手肌仲未得,唔知轉唔轉校好,想問到校服務其實係點,想問 ...

如果你覺得課業比較重要而又負擔到,可以自費出去做
因為到校服務都會佔用上課時間

大宅

小倩 發表於 23-6-2 01:52
如果你覺得課業比較重要而又負擔到,可以自費出去做
因為到校服務都會佔用上課時間
...

現在俾小朋友學跆拳道訓練專注力,自理多d訓練小手肌 ,想問我咁樣幫唔幫到小朋友

男爵府

2024年龍年勳章

公營小學嘅「服務」係跟學校

大宅

carmenkcy 發表於 23-6-2 07:07
現在俾小朋友學跆拳道訓練專注力,自理多d訓練小手肌 ,想問我咁樣幫唔幫到小朋友
...

可以試吓學畫畫,黏土,都可以訓練小手肌同專注力

大宅

Pinky...tungsss 發表於 23-6-2 07:10
可以試吓學畫畫,黏土,都可以訓練小手肌同專注力

好(emoji)

水晶宮

carmenkcy 發表於 23-6-2 00:41
...

我的親身經驗分享比你,小朋友的成績好唔好同媽媽放幾多時間係細路身上有關!到校服務只係幫到你1部分,你係主力!

我細路學習遲緩,小手肌能力差,k2時,只能畫1條好輕好唔直的線,莫說寫字。認字差,幾驚佢文盲。佢有到校服務跟,老師教完,回去幫佢特訓,同佢睇字典,每日幾個鐘遊戲形式,睇故事,學生字。上到小學每日都同佢溫習操卷,佢班上考頭3。唔講老師都唔知佢係特別細路。 所以幼稚園淺唔緊要的。

大宅

spikenard 發表於 23-6-2 09:33
我的親身經驗分享比你,小朋友的成績好唔好同媽媽放幾多時間係細路身上有關!到校服務只係幫到你1部分,你 ...

請問你覺得到校服務幫助大嗎?

水晶宮

carmenkcy 發表於 23-6-2 11:42
請問你覺得到校服務幫助大嗎?

大,佢地係有系統同方法教小朋友,然後佢哋又會邀請家長入去睇住佢點教,然後回家照他們的方法每日在家訓練。有1本薄會要家長紀錄回家訓練嘅情況,老師上堂會睇。

我初頭真係唔識教呢類小朋友,唔係按常規的教育方法去教,不然一早就識講嘢唔使咁擔心。 我比老師捉入去上堂 慢慢跟老師的教法,去到k3好明顯,和其他小朋友差距水平線就拉了回來,其實不求他聰明絕頂,但求他不要跟其他正常小朋友有一大段距離對吧。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

carmenkcy 發表於 23-6-2 00:27
小朋友上年12 月申請到校,學校話有機會9月有,但仲未覆我哋確實日子、如果小朋友今年9月轉校,服務機構及 ...

轉校會受影響
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊