自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

clalorin 發表於 23-6-3 13:02
所以我都係生一個
我細個受太多偏心問題影響
生一個就完全避免這問題

我相信原生家庭都會有影響,我都算係大家庭長大,細個已經覺得父母有偏心唔開心,亦都好現實人多資源就自然分薄,我細個已經好渴望人哋係獨生子女,當然有啲人會話有兄弟姊妹一齊成長係好開心,我覺得呢啲睇性格啦,我細個都係同鄰居或同學仔玩,所以唔覺得一定要有兄弟姊妹,可能亦都因為咁樣加父母唔係話識教育小朋友嗰種,所以我哋兄弟姊妹間嘅感情都好疏離由細到大

兄弟姊妹情都講緣份,唔一定係一般父母諗得甘美好,大家會無條件幫助相親相愛嗰種,當涉及利益關係嘅時候先會見真章,人係現實,邊同你講親情

水晶宮

回覆樓主:

通常父母覺得無,但旁人睇就好明顯。朋友生3個女,剩係錫最乖巧的細女。中間果個自己識走位,大果個最慘。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我同老公冇偏心,不過個女比較細心同貼心,佢又痴我地多過個仔,細個時親戚朋友都錫我個女多,仔有投訴過。

我問個仔女有冇覺得媽咪爸爸偏心,佢地話冇,只係邊個需要多少少關注同照顧上有分別,好彩仔女兩個都好close,佢地由細到大都係相愛相殺,好嘅時候好老友,會分享秘密,細個打交嘅時候都好狠(而家大咗唔打交啦)
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

養寵物都偏心啦,何況仔女(未有,但很難唔偏)
好多人話自己唔偏心:愛俾晒女,錢俾晒仔

侯爵府

回覆樓主:

好難講自己完全無偏心,自問大仔是第一個,樣樣都盡量做足,到細仔時已經有啲偷懶,無咁緊張,有時會狠心啲,現在大仔較獨立,細仔仲會痴我,就會多啲同佢去街玩,所以在不同情況下,可能有唔同既處理方法,佢哋係當事人,感覺未必如我所想,只是盡量做到平衡而已。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實我有,會偏心對我好,錫我多d果個

水晶宮

一個激到我半死,一個自律,唔駁咀,成績中上,自理能力又好,我想唔偏但真係好難

翡翠宮

畀面勳章

skyyyjun 發表於 23-6-2 18:03
點都一定有偏,話完全無肯定唔信
應該問小朋友 ,佢地感覺先係最真實
我自己眼見生兩個或以上多數都係錫個 ...

係架,有朋友生三個女,人人都睇得出佢最偏心細女,中間個女最受忽略,但佢堅持自己冇偏心
日日是好日

伯爵府

上次聽一個節目講
係「那有不偏心的父母」
唔應該問父母有無覺得自己有無偏心
你要去問子女有無覺得你偏心
父母好多時做左唔覺

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我3個仔女,每個仔女性格都不同,無一條界限去定量平均分配愛的供養 只有客觀公正,做錯事必定會教訓,無一例外 表面上我最鍚大女,中間個仔有爺嫲的偏愛,細女有爸爸溺愛 佢哋已經長大成人,廿幾年三個孩子從未爭執過,相處融洽,希望能永遠保持不變

伯爵府

chanti 發表於 23-6-2 17:28
我生3個、中間嗰個至得我歡心
不過偏心一定不會做出面,因為我知影響係好大的
...

Same,暫時佢最乖巧聰明醒目。

珍珠宮

回覆樓主:

好多父母唔會覺得自己有偏心,偏心係不自知的,旁人先睇得清楚。

珍珠宮

superkingdom 發表於 23-6-4 08:30
上次聽一個節目講
係「那有不偏心的父母」
唔應該問父母有無覺得自己有無偏心

啱先睇到你啲回覆,正正係我想講嘅

男爵府

waic 發表於 23-6-4 20:12
好多父母唔會覺得自己有偏心,偏心係不自知的,旁人先睇得清楚。

全中,局外人先會睇得清楚

大宅

回覆樓主:

有,邊個乖就錫邊個

男爵府

clalorin 發表於 23-6-3 13:02
所以我都係生一個
我細個受太多偏心問題影響
生一個就完全避免這問題

我就覺得生一個非常好,牽掛/擔憂/愛/資源全部比一份就夠,無需要爭,無爭寵或投訴會出現

男爵府

有呀 偏個細仔
細嘢比較可愛

子爵府

真心冇偏心;
自己在偏心家庭長大,經常提醒自己唔可以偏心。我成日問仔女我有冇偏心,佢地暫時都話冇。

男爵府

somehow 發表於 23-6-4 01:13
養寵物都偏心啦,何況仔女(未有,但很難唔偏)
好多人話自己唔偏心:愛俾晒女,錢俾晒仔
...

傳統係俾錢個仔應該係要有錢買樓娶老婆,女人就冇錢都嫁得出
我d金器首飾同手袋偷偷留俾個女,唔會益新抱,唔俾個仔知有幾多

別墅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊