自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

因為係日本人所以好少傳媒會報導, 如果換左主角係大陸人, 一定會變頭版, BK討論熱度會高好多
唔好意思, 某幾位喜歡歧視大陸人嘅BK會員今次無左個興奮討論狠狠話大陸人嘅機會添

日女不滿空姐無講日文即發爛渣失控狂罵 華航證實:已請她落機
台灣ETtoday新聞報道,台灣中華航空昨日(4日)一架CI111航班於早上由日本福岡飛往台北桃園,機上1名日籍女乘客在機上失控咆哮,導致班機延誤,最後被航警帶離現場。華航隨後證實,當時溝通無效,為了維護乘客安全,因此要求該旅客下機。

該航班原先預定昨日早上10時55分從福岡起飛、12時05分抵達桃園機場,沒想到機上有1名日籍女乘客對著空中服員大罵,甚至對其他乘客咆哮,嚴重擾亂了機上秩序,最後航班延近40分鐘才從福岡機場起飛。

據台灣TVBS新聞網報道,當時旅客已經登機,但1名日籍女子不滿空中服員用中文跟她對談,說那裏是日本,應要用日文,日女情緒失控暴怒,當時有其他旅客制止她,但衝突沒因此結束。

事件在網終引發熱議,華航面證實,當時艙門關閉,有旅客出現不理性的行為,疑似是因為不滿空服員用中文溝通,經過勸阻、警告無效後,機組人員為了維護飛航安全,要求該名旅客下機,並通報當地航警,交由航警處理後續。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1930188/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E6%97%A5%E5%A5%B3%E4%B8%8D%E6%BB%BF%E7%A9%BA%E5%A7%90%E7%84%A1%E8%AC%9B%E6%97%A5%E6%96%87%E5%8D%B3%E7%99%BC%E7%88%9B%E6%B8%A3%E5%A4%B1%E6%8E%A7%E7%8B%82%E7%BD%B5-%E8%8F%AF%E8%88%AA%E8%AD%89%E5%AF%A6-%E5%B7%B2%E8%AB%8B%E5%A5%B9%E8%90%BD%E6%A9%9F

男爵府

一定係新日本人.

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

相比之下,上次國泰果個國內乘客文明好多喎,國內乘客都嘗試用英文同空服員溝通,只係用錯名稱,都要俾空服員嘲笑!

今次呢個日本女真係離晒大譜,似白卡人士發癲!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

一定係同胞冲日本人

珍珠宮

opclk99 發表於 23-6-5 10:22
可能係"青山一郎"個女
青山女朗?

opclk99    發表於 23-6-5 10:27

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

SaSally 發表於 23-6-5 09:20
因為係日本人所以好少傳媒會報導, 如果換左主角係大陸人, 一定會變頭版, BK討論熱度會高好多
唔好意思, 某 ...

撇開種族國籍話題。。。。其實我都幾贊成,有趕落機或有國際公共交通工具黑名單的機制。。。。尤其高速鐵路,航空,郵輪,那些不文明的行為,可以影響公共交通工具的安全及其他乘客的性命。
有醉酒,暴力,騷擾行為的乘客,一定要禁止上機售票,直至有証據改善為止。

yeung_ma    發表於 23-6-5 10:37

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

傻人到到都有,無分種族,無分國界

象牙宮

回覆樓主:

趕落機係正常,點解要就佢一定講佢國家語言?雖然服務行業係要就個客,但唔可以太過份,客人亦要配合!呢個case同國泰唔同

子爵府

最主要係:機上1名日籍女乘客在機上「失控」咆哮

公爵府

opclk99 發表於 23-6-5 10:28
可能係二女
青山廁紙(次子)

個名帶點詩意

opclk99    發表於 23-6-5 10:57

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

一定話係「個別事件」啦

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

點會係日本女人呀 無可能

珊瑚宮

傻人到到都有無分種族係某啲人鍾意標籤

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

babyhoi 發表於 23-6-5 11:04
一定話係「個別事件」啦

非大陸人就係個別事件, 大陸人就係全個中國嘅人都係咁差

都話依個POST唔會HIT, 如果換成大陸人, 某幾位會員不斷推POST, 之後一定拉到去新移民搶福利, 可以去到十幾廿版

男爵府

如果係中國人

航空公司即刻比人插點解飛中國唔講國語

男爵府

SaSally 發表於 23-6-5 14:48

都話依個POST唔會HIT, 如果換成大陸人, 某幾位會 ...

你係咪調轉講
新加坡航空當面話係狗就個別事件
國泰係背後笑客就擺明成個集團都咁衰?要成個集團整頓

別墅

冇錯

水晶宮

SaSally 發表於 23-6-5 14:48

都話依個POST唔會HIT, 如果換成大陸人, 某幾位會 ...

你一講bk某幾個會員,我腦海就自然浮現嗰幾個會員名字

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊