跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位,請幫忙,我唔知點幫囡囡去"大大"!
她其實去vv一早已識,但唔知點解,佢到現在都唔肯坐下去"大大",要用片片,要企,叫佢坐下佢就好像好驚,我們掂下佢都唔得(她進行中時)!試過全日冇片片,佢可以2日都唔去,(她其實是日日有得去個種!)一比番片片佢就立即有得去(15分鐘之內),現在我們只係她睡時比片片佢,佢就會一起身立即去,唔知是不是她的"大大"好多時都太硬,因她唔多飲水,但我們已比生果,橙汁等幫佢,所以就算"大大"有時是軟,她都是這樣!要用片片,要企!!!
請各位媽咪幫幫忙!

大宅

我都有同樣煩惱...因為我個囡是自己主動介片的(小便)...所以,我真係無從入手...

別墅

好媽媽勳章

exactly the same here!!
我女試過唔著片,3日都唔去大大,第四日著返片就苛到痛到喊晒口,變左便秘!!
而家唔知點算,9月要返學喇!!

大宅

me too la,去v v都ok去大大就死都唔坐potty,但係佢又會講想大大,不過叫佢坐廁所就喊晒口

澄澄小公主的家

大宅

有冇試過用貼紙作獎勵 ? 又或者一路坐一路唱歌/講故事?

有冇試過用bb 廁板? 又或者試下佢痾完係片片就帶佢去廁所, 將d ng ng 倒入廁所, 同佢講 d ng ng 要沖走佢先得架.
我係用去vv 就獎1張貼紙, 去大大就2張貼紙咁引佢架.

子爵府

伴伴都係咁,我問過佢,佢話企係度先至可以力力出出,一坐就話窄住

大宅

你地係係大人TOILET加小童廁板比佢地去大大? 試下加多一張鄧仔比佢地腳踏實地, 專家詰佢地腳踏實地先可以用力痾...

大宅

我曦曦都係咁, vv就無問題, 要poo poo時, 佢會講, 但唔肯坐potty同厕板, 唯有俾d時間佢啦..

原帖由 Angel小茵 於 09-6-19 22:21 發表
你地係係大人TOILET加小童廁板比佢地去大大? 試下加多一張鄧仔比佢地腳踏實地, 專家詰佢地腳踏實地先可以用力痾...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 sweetcouple 於 09-6-20 10:33 AM 發表
哈哈....原來個個都係咁!

boo剛開始戒片, v v都ok, 識去大人廁所 (加左bb廁板), 但大大一定等夜晚著左片先肯疴.....一係就等朝早起身, 都係疴響片片!

佢好似話佢驚d ng ng一舊舊跌落水喎.... ...

紅豆反而知道痾左屎之後會"dum"一聲
又會"吉"起個pat睇下粒屎去左邊(@@ 激c人)

大宅

亞女都係咁,去VV無問題,去開大就一定要企響度,同埋攬緊我,我諗佢係想借力,同埋佢姑媽係護士,話D老人家都係鍾意企響度痾,因為有地深吸力幫佢地扯舊大便出唻喎,唔知係咪,姑且聽下...
亞女都試過痾左落地,果次嚇到佢死,即走...又試過有次忍唔到,終於肯痾落POTTY度,但係始終鍾意企響度攬緊我痾囉...

別墅

my boy is exactly same case, don't know how to do!
最勁可以忍3日, 因為出街無訓nap, 無著片咪唔all囉. 激死, 你知啦, 咁忍法唔掂架麻.

原帖由 eve_bb 於 09-6-15 10:38 發表
各位,請幫忙,我唔知點幫囡囡去"大大"!
她其實去vv一早已識,但唔知點解,佢到現在都唔肯坐下去"大大",要用片片,要企,叫佢坐下佢就好像好驚,我們掂下佢都唔得(她進行中時)!試過全日冇片片,佢可以2日都唔去,(她其實是日 ...

禁止訪問

複式洋房

原帖由 Angel小茵 於 09-6-19 22:21 發表

係呀,健樂B起初都係要用鄧仔,幾次之後就唔洗再用

男爵府

Keson is ok for poo in the potty but still training for the wee...
I LOVE MY SON...

大宅

好媽媽勳章

Issac就要坐係鴨仔potty痾ngng, 係街就逗佢lor, 佢識講, vv就堅持要企係凳仔再射落大人馬桶度痾~
試過有一次Issac係車度要ngng, 咁咪即刻幫佢著片片(出街已戒片), 叫佢痾落片度, 最後佢死都唔痾忍到返屋企至痾, 激死!!

首頁

尾頁

跳至