自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

夏天到,最近見好多換冷氣貼,好高興見到大家考慮換變頻,因為香港換變頻的潮流,在中港台最遲,比台灣和大陸遲了十多年。我雖然不是冷氣行內人,不過年青時讀的是機電工程,對冷氣原理有點了解。

1)我說高興見到大家換變頻冷氣,因為變頻真的比定頻慳電,仲要係慳好多,一般慳1/3電。就算最渣,設計得最差嗰部變頻,都最少慳20%。對環保,對銀包,都係好大貢獻!

2)有old seafood冷氣師傅到現在還說變頻唔夠定頻凍。其實呢度係講緊幾個問題:
a) 現在還有裝機師傅在安裝分體式時,沒有做個抽真空步驟。雪種系統內係唔可以有空氣!一定一定要在接駁室內外機時,把空氣抽走。

大宅

回覆樓主:

氣態雪種被壓縮時,會變成液態,放出latent heat,這是冷氣的基本原理。但壓縮空氣,空氣不會變液體空氣,所以壓縮機做了冇用的工作,既嘥電,又唔凍。

香港有些冷氣old seafood,到現在還是不抽真空,其實是為了慳時間,一日做多兩單,因為抽真空,可能要抽差不多一個鐘。

但最PK的不只是冷氣嘥咗電又冇咁凍,最PK的是空氣有水氣。這些水在密封系統內,會腐蝕啤零,令啤零生銹。

所以搭晒棚裝分體式冷氣,點知個冷氣用兩年就開始嘈,用多兩年電路板或壓縮機就死,因為生銹啤零要好大力先推得郁。

大宅

回覆樓主:

其實我哋覺得冷氣夠唔夠凍,主要是一開機時,室內仲係廿幾三十度時,冷氣出風溫度。這溫度被環境溫度、用那隻雪種、冷氣系統設計時的高低壓設定、出風口風速等影響。不過,一般香港夏天的室內環境,開最大風,出風應該要有15度以下,大部份機都做到10度左右。

總的來說,old seafood年青時,冷氣係用最唔環保的R22雪種(好多年前禁咗了),但這雪種的制冷能力是非常好,系統入咗空氣,佢都仲好夠凍。後來有變頻機,已經是用R134a,再之後R410,制冷能力都冇R22勁,所以如果入咗空氣,出風口真係去唔到10度左右。

不過,最新的R32,制冷力勁返啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

ahngau 發表於 23-6-5 17:30
其實我哋覺得冷氣夠唔夠凍,主要是一開機時,室內仲係廿幾三十度時,冷氣出風溫度。這溫度被環境溫度、用那 ...

多謝分享

我部3/4匹變頻窗口機出風口量到最低5.5度,比正常標準10度還要低。

大宅

正常一定有呢個step

大宅

第三個old seafood話變頻唔夠定頻凍的原因,是壓縮機功率的問題。他們說變頻長期低功率運行,不停機,所以用了比定頻低功率的壓縮機。

我唔知佢哋點解要為咁嘥電的定頻機辯護,辯護到要斷章取義。

變頻機開機初段時間,為了快速把室內降溫,是會用120-130%超高功率運行,即等於電腦CPU,有需要時,行turbo boost。短時間,在不影響壽命的前提下,踩行油!

我剛剛量下,屋企兩年前裝的格力分體,剛開機時室內31度,出風口是8度!足足把室內空氣降了23度!

大宅

回覆樓主:

不過,以上是講分體式,窗口式變頻,不用接駁雪種喉,沒有抽真空問題。

但又有old seafood走出嚟講窗口式變頻機有陣高頻聲,比定頻嘈。

其實定頻就係以50Hz的交流電頻率,推動個壓縮機,而變頻,就是減低這個推動頻率,從而降低壓縮機的功率。有些機降到1Hz,慢到好似唔轉一樣!

既然低頻咗,咁點樣出高頻聲呀大佬!

窗口機的聲音,來自機內震動,而壓縮機的震動,比風口風機慢好多。

窗口機嘈,其實咪就係啲old seafood裝得唔好囉!個架又冇裝實,避震膠又唔用,風機或壓縮機少少震,結果引起個架都震埋,又冇落避震膠做damping,成個窗共鳴,嘈到不得了。技術唔得賴部機。

男爵府

我用冷暖變頻,好靜好慳電
夏天我係開抽濕mode 25度,電費大概$8-9xx

珍珠宮

抽一個鐘?!恐怕香港裝的冇一成有咁用一個鐘

男爵府

BKFinder 發表於 23-6-5 19:27

我果個真係抽咁耐,因為抽真空時,師傅出走廊玩手機

大宅

BKFinder 發表於 23-6-5 19:27

所以咁多人話我買部xx牌的變頻用了兩三年就壞,之前嗰部都用十幾年,現在唔係日本出,啲料渣咗。或者我買部大陸牌子,又係兩三年打柴,平嘢冇好,之前部日本牌子用十幾年。

大佬,科技係會升級,要做到更順滑更靜更慳電,條軸心的tolerance越做越細,以前入咗水氣生咗銹,轟轟聲繼續轉,現在會嗱死。設計制造嗰個,冇諗到香港師傅仲會咁落後,俾水氣入咗去。大陸農村都唔會咁裝冷氣啦。

仲有,連接室內外機的喉管,用豬腸(保溫棉)包住避免滴水,但條豬腸唔曬得,會老化粉碎,尤其是西斜太陽,曬一兩年就散晒。所以條豬腸外面是要髹油來保護的,或用conduit(膠管?)冚住。

男爵府

sharebuy 發表於 23-6-5 19:36
我果個真係抽咁耐,因為抽真空時,師傅出走廊玩手機

你係邊度買,個師傅係原廠嘅師傅?

水晶宮

回覆樓主:

香港嘅師傅人工收足,再比小費都係會偷工減料

男爵府

WENDY 發表於 23-6-5 21:23
你係邊度買,個師傅係原廠嘅師傅?

唔係原廠師傅,我係「價錢.com」買,個師傅我覺得幾好,搬屋換冷氣都叫佢報價,可能比出面貴1/200蚊。

大宅

回覆樓主:

想請問下我有部變頻分體,唔知點解每一個鐘,就有一陣摩打聲運行,運行完就會吹一陣風出黎
佢又唔係唔凍,總之覺得呢部機怪怪咁,因其他機都好靜(同一牌子),係得房個部每帶約一個鐘就有怪聲

男爵府

ahngau 發表於 23-6-5 18:14
不過,以上是講分體式,窗口式變頻,不用接駁雪種喉,沒有抽真空問題。

但又有old seafood走出嚟講窗口式 ...

高頻声係指full load 時候,確實有。
1hz 係指已經到溫度,恆溫時可低至1 Hz, 呢個功效20年前已出。

男爵府

回覆樓主:

返香港時發覺好多香港人係唔識用冷氣,完全唔明白什麼叫恒溫,只係一開機就要雪房咁凍,所以健康變質。
現代科技係要秋風式涼爽,舒適溫度。
目前只有二間公司追求呢類方式。

男爵府

ahngau 發表於 23-6-5 17:16
氣態雪種被壓縮時,會變成液態,放出latent heat,這是冷氣的基本原理。但壓縮空氣,空氣不會變液體空氣, ...

真空泵有平有貴,好既真空泵約15-20分鐘搞掂。

男爵府

Anka 發表於 23-6-5 17:43
多謝分享

我部3/4匹變頻窗口機出風口量到最低5.5度,比正常標準10度還要低。

勤D洗過濾網。

男爵府

domantai 發表於 23-6-6 01:15
想請問下我有部變頻分體,唔知點解每一個鐘,就有一陣摩打聲運行,運行完就會吹一陣風出黎
佢又唔係唔凍, ...

唔開機都有?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊