自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

身邊朋友想盡辦法比仔女去外國讀啲出名大學, 即使冇興趣學科都唔理, 話入咗去再轉
僱主真係會咁計較?有做HR 姊姐最清楚

侯爵府

jollyma 發表於 23-6-6 15:51
身邊朋友想盡辦法比仔女去外國讀啲出名大學, 即使冇興趣學科都唔理, 話入咗去再轉
僱主真係會咁計較?有做H ...

一個牛、劍、耶魯和哈佛畢業,一個香港三大畢業,會揀邊個呢?

珍珠宮

老闆想揾識賺錢,跑數嘅人,而吾系名校畢業嘅人

侯爵府

唔會特別睇排名, 請人的主管或公司心目中都有啲取態, 可能特別喜歡某大學某學系(例如畢業生一般比較識變通 / 踏實 / 英文特別好之類) 又或者喜歡自己間大學畢業的, 或者以前請過能幹的人畢業於咩大學, 留下好印象 (特別衰的都會影衰間學校) 反而考得好好的, 有時未必會請, 讀書好叻的好多受唔到挫折, 有啲又傲氣太盛

珍珠宮

我會, 不過主要唔係睇邊間勁U 出嚟, 係睇邊個嘅degree 係買返嚟或係所謂 distant learning 呃返嚟

伯爵府

初步screening可能會,但最後都睇工作經驗同interview
我經驗表現同大學未必有直接關係
你睇林作

洋蔥頭媽咪    發表於 23-6-6 17:04

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不能一概而論。如小本經營,未必會考慮 over qualified 的畢業生,因多數做唔長,無謂花時間培訓。
大公司競爭激烈,當然有名牌大學証書勝算較高

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

人人見識唔同,好難概括有幾多僱主係咁。揀大學有幾奇,有僱主連求職者居住地區都會揀。

珍珠宮

睛靈勳章

zman 發表於 23-6-6 16:51
不能一概而論。如小本經營,未必會考慮 over qualified 的畢業生,因多數做唔長,無謂花時間培訓。
大公司 ...

所以家長情意結會鍾意子女入大公司

侯爵府

回覆樓主:

大公司會睇

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想入出名大學都要入到先得呀?

我又咁睇,入到會供佢讀,但掉返轉唔係為咗搵好工,係想佢開闊眼界,見/認識唔同嘅人

珍珠宮

anna59 發表於 23-6-6 16:10
老闆想揾識賺錢,跑數嘅人,而吾系名校畢業嘅人

totally agree

侯爵府

入大公司或職位比較專業的會睇。

N年前出黎做野時已經傳聞有d公司會有個全球大學排名list會參考,加上如果HR係讀過嗰d大學或聽過個名應該有着數。

就算岩岩出黎做野,公司年長高職位員工或客人有時見你岩岩出來做野,會問吓你係邊度讀書(會問你中學及大學), 如果出名,佢地會立即對你另眼相看,又會話。。我識邊個邊個都係呢度讀喎。。。

但係當你做咗十年野,d人就唔會再理你讀邊,只會睇你係邊度做過野,有咩經驗等

伯爵府

我所知好多公司既HR係會睇外國大學係咪野雞多的, 因為好多都係可以買個學位返黎, 英國已經有好多咁既大學, 讀完跟本冇用

男爵府

一定會睇,家中有人做HR… 另外有屋企人唔喺香港三大畢業做IT,佢話一畢業嘅人工已經有幾千蚊嘅差距⋯
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

RT 發表於 23-6-6 17:48
我所知好多公司既HR係會睇外國大學係咪野雞多的, 因為好多都係可以買個學位返黎, 英國已經有好多咁既大學, ...

每個地方都有 top u 同野雞,行內 HR/招聘嘅主管心中有數。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我覺得唔會痴線到比較排名120同排名160
但會大概評估係超勁、都出名、ok定學店 (就算香港都會睇3大定8大,讀勁科定讀閒科啦)

子爵府

回覆樓主:

有啲國際大企業有個大學list,你唔係讀呢堆大學直接filter走

珍珠宮

睇搵咩工,部份係會有影響,但在美國嘅公司會睇major嘅認可度,唔係單睇大學排名。
作為hiring manager對某啲學校係比較有傾向性,特別係科技行業,因為有啲學校個program太水,好多畢業生連written test都過不了,就無謂浪費時間面了。

轉major要睇你轉咩,譬如你申請Accounting但想轉CS,學院唔一定批。
早兩日以前mentor的一個UCB的同學放假回來探親聊天,就話現在declare CS要審批,唔係讀足夠classes就可以,實在太多人走轉major呢條路,所以好多學校開始收緊政策。

珍珠宮

我唔會囉
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊