親子旅遊

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珊瑚宮

d3, 包車之行
新社古堡(比疫情是小好多人,也可能天氣熱)
attach1/tmp/php5M8G80
attach2/tmp/phpkCZzaC
attach3/tmp/phpLrC0cd
attach5/tmp/phpccwXfO
attach6/tmp/phpRU3bjp
attach7/tmp/phpk6vQm0

大宅

12312 發表於 23-6-9 14:51
今日桃園機場好多人過關,只是排隊都1:10,計埋其他-1.5小時(如果換錢後再買電話卡,接近2小時)
台灣人、 ...

你好(emoji)我買左聖誕節去台北 不過夜機 11點幾先到台北 想問下係咪搭的士或Uber就可以到酒店 需唔需要預早約車?
因為第一次帶2小朋友到台北 ,住永和區頂溪站樓上酒店家庭房 。算唔算方便?

珊瑚宮

annawing 發表於 23-6-26 15:37
你好(emoji)我買左聖誕節去台北 不過夜機 11點幾先到台北 想問下係咪搭的士或Uber就可以到酒店 需唔需要預 ...

如果未比酒店錢,我會改酒店。
機場有的士呀。晚上11點幾到機場,最好同預約酒店講聲約莫幾點到酒店。

大宅

12312 發表於 23-6-26 16:04
如果未比酒店錢,我會改酒店。
機場有的士呀。晚上11點幾到機場,最好同預約酒店講聲約莫幾點到酒店。
...

未比的 應該都係選返台北車站或西門町?

珊瑚宮

annawing 發表於 23-6-26 16:22

我會選擇西門町/中山站。因台北站內太大,行去出入口都有排行

大宅

12312 發表於 23-6-26 16:46
我會選擇西門町/中山站。因台北站內太大,行去出入口都有排行

唔該晒 另外可以pm 你個包車比我參考嗎 謝謝

珊瑚宮

annawing 發表於 23-6-26 17:04
唔該晒 另外可以pm 你個包車比我參考嗎 謝謝

我呢個包車主要起程系台中,除非你想台北~台中/環台包。

比另一個包車公司你呀。
attach1/tmp/phpDcK4ST

大宅

12312 發表於 23-6-26 17:09
我呢個包車主要起程系台中,除非你想台北~台中/環台包。

比另一個包車公司你呀。

謝謝

大宅

開心,又有得睇樓主台灣遊日記

珍珠宮

annawing 發表於 23-6-26 16:22

如果坐的士或包車,住邊度都差不多, 我會就返自己第二日嘅行程。

上次我夜機到台北,00:20飛機降落, 包車接去台北車站酒店,1:30到酒店

大宅

MissMaMa 發表於 23-6-27 07:24
如果坐的士或包車,住邊度都差不多, 我會就返自己第二日嘅行程。

上次我夜機到台北,00:20飛機降落, ...

係呀 我未plan 行程 見6晚港幣4千幾有家庭房好抵咁 就bk左先 但應該會包車一兩日玩下九份十份基隆 。 其他日子都係行下食下 唔會太多行程 依家人大左 帶住兩個小朋友 都係一日最多兩個景點 你可以pm我包車資料比我參考嗎? 謝謝

珊瑚宮

回覆樓主:

D3 中午去梧棲漁港午餐。當日星期日雖然落雨,在塞內都算多人,尤其食肆餐廳。
以為似疫情前在漁市場買海鮮到餐廳加工,現在無了,餐廳太好生意,起碼要下午人朝走了2時後。漁市場好似攤檔都小了。

餐廳既價錢貴了好多,份量也小了(可能梧棲呢度多-新樓-,餐廳物價也就上升了。)其他手信類-魚鬆,肉鬆等差唔多,吾貴,150-200台幣有一包。

attach1/tmp/phpmBg7wu
attach2/tmp/phpIgFKSO
attach3/tmp/php8wCYe9
attach4/tmp/phpcoHCBt
attach5/tmp/phpeWoEYN
attach6/tmp/phpK05rm8
attach7/tmp/phpCQ9OKs

珍珠宮

annawing 發表於 23-6-27 07:38
係呀 我未plan 行程 見6晚港幣4千幾有家庭房好抵咁 就bk左先 但應該會包車一兩日玩下九份十份基隆 。 其他 ...

你打算訂邊間?抵唔抵都視乎級數和位置。包車資料稍後比你,我個包車係超級超級好

大宅

MissMaMa 發表於 23-6-28 07:20
你打算訂邊間?抵唔抵都視乎級數和位置。包車資料稍後比你,我個包車係超級超級好
...

其實級數我唔在乎的 只要乾淨就可以了 依家bk左3間 一間係頂溪站 兩間係大安區 但大安區的比較舊 比你哋睇吓 大家有冇建議 謝謝
attach1/tmp/phpysPqzH
attach2/tmp/php5TA174
attach3/tmp/phpGtiKGs
attach4/tmp/phpVv8xfQ
attach5/tmp/phpOk8qOd

珊瑚宮

12312 發表於 23-6-27 08:33
D3 中午去梧棲漁港午餐。當日星期日雖然落雨,在塞內都算多人,尤其食肆餐廳。
以為似疫情前在漁市場買海鮮 ...

下午去了彰化嚴虎睇-金針花(不需要門票)
attach1/tmp/phpPzD3Pd
attach3/tmp/phpDFpiAd
attach4/tmp/phplNInld
attach5/tmp/phph7wQ6c
attach6/tmp/php3zcvSc

珊瑚宮

假日有小攤賣農作物,小食。
6月桃子未在狀態中,7月應該是時候。
龍眼、荔枝好食。
attach1/tmp/phpXxb1CI
attach2/tmp/phphkgwn6
attach3/tmp/phpJeku8t

珊瑚宮

12312 發表於 23-6-28 14:39
假日有小攤賣農作物,小食。
6月桃子未在狀態中,7月應該是時候。
龍眼、荔枝好食。

晚上去星月天空晚餐(當日半雨天,雲層厚,所以睇吾到星星)
attach1/tmp/php2o43vv
attach3/tmp/php1j6lYN
attach6/tmp/php8mUer6
attach7/tmp/phpdXLyUo
attach8/tmp/phpqY27nH

珊瑚宮

12312 發表於 23-6-28 14:42
晚上去星月天空晚餐(當日半雨天,雲層厚,所以睇吾到星星)

如天氣好,環境好靚
attach3/tmp/phphi7cA1
attach4/tmp/phpb8sAt5
attach6/tmp/phpnqCkn9
attach7/tmp/phpVTLnhd
attach8/tmp/phpPaxJbh

珍珠宮

annawing 發表於 23-6-28 07:41
其實級數我唔在乎的 只要乾淨就可以了 依家bk左3間 一間係頂溪站 兩間係大安區 但大安區的比較舊 比你哋睇 ...

頂溪站大偏遠,我唔會考慮,另外兩間我都覺得麻麻地。

我會盡量揀台北車站,回程桃捷好方便。

珍珠宮

12312 發表於 23-6-28 14:35
下午去了彰化嚴虎睇-金針花(不需要門票)

估唔到咁快有金針花

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊