自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

英國一所寄宿學校出現校園襲擊事件,涉案為當地一名16歲男學生,他因涉嫌3項故意造成嚴重身體傷害的罪名而被捕。受害者包括2名學生及1名老師,網傳當中1名受害者疑為香港男童,有消息傳英國5大腦科醫生為其做手術,現仍昏迷未醒,家長求集氣。

據英國《衛報》及《BBC》報道,位於英國西南部Tiverton的近郊,擁有超過四百年歷史的日校兼寄宿學校Blundell's School,上周五(9日)早上發生襲擊事件,一名來自該鎮的16歲男孩因涉嫌三項故意造成嚴重身體傷害的罪名而被捕。

attach1/tmp/phpBeYOlK

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

16歲學生襲擊3師生被捕

2名男孩和1名教師遭到襲擊,1名男孩情況危急,另1名男孩情況穩定,而男老師在接受重傷治療後已出院。當地警方已拘捕涉案16歲男學生,警務指揮官Supt Antony Hart提及在現場發現了一些武器,但調查這些武器是如何涉及案件中,現獲專家協助評估。

警方未有直接指出是甚麼武器,但有家長提及當時有一個男生走進宿舍,用錘子襲擊了2名學生,然後住在另一房間1位老師同被襲擊,不知道施襲男生的動機。

翡翠宮

西南救護車NHS信託基金會發言人指出,發生校園襲擊事件後,派出了3輛陸地救護車、1輛空中救護車、1輛快速反應車輛和危險區域反應小組,將受害3人第一時間送往醫院。犯罪專員表示事件發生在學校環境中令人震驚。

另一方面,英國廣播公司BBC收到似是學生家長信件,提及校方有意低調處理事件,敦促父母不要參與猜測或在社交媒體上發帖。

受害者疑為香港男童腦部重創

今日(11日),在香港的網上群組,有疑似當中1名受害者家長發帖,提及兒子是受害者,兒子是香港人,他獲英國5大腦科專科醫生之一做手術,但仍然昏迷未醒,家長希望大家可以集氣讓囝囝盡快蘇醒。

翡翠宮

該家長發帖提及這是非常不幸的事件,而最令他難過是學校想隱瞞此事,指出校方不收取今年的學費,有感是以不收學費,令一眾學生家長不再討論,慨嘆不知如何處理,現階段已找了律師,擔心兒子腦部重創,後遺症嚴重,想獲應得的追討及索償。

翡翠宮

今朝喺Facebook群組見到呢個媽咪開post,先至上網search呢段新聞,見到當地英文報紙訪問學校,當時係叫家長唔好轉發同埋討論案件,即係想冚住?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Anpanmama 發表於 23-6-12 00:51
今朝喺Facebook群組見到呢個媽咪開post,先至上網search呢段新聞,見到當地英文報紙訪問學校,當時係叫家長 ...

好慘
放下自在

公爵府

香港新聞好似好少報道

翡翠宮

alau2021 發表於 23-6-12 01:00
香港新聞好似好少報道

相信如果唔係受傷學生嘅家長喺Facebook群組求救,呢件事都唔會響香港曝光

attach1_sign/tmp/phpmRbmZt

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Anpanmama 發表於 23-6-12 01:23
相信如果唔係受傷學生嘅媽咪喺Facebook群組求救,呢件事都唔會響香港曝光

好恐怖 ,真係死咗都唔知

公爵府

希望小朋友無事啦

goldpiglet    發表於 23-6-12 01:47

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好慘喎,呢間學校都唔係差架,寄宿每年要成41 萬學費,香港人唔算多咁都中,父母擔心死,我仔兩年前都差D入去讀。

子爵府

回覆樓主:

都上晒新聞,學校想隱瞞乜嘢?被兇徒家長收買?唔比學生落口供?

子爵府

相信如果唔係受傷學生嘅家長喺Facebook群組求救,呢件事都唔會響香港曝光

好慘
不過佢身在英國,香港人好難幫到,希望過左英國既家庭睇到可以幫忙

翡翠宮

yuyueng 發表於 23-6-12 01:36
好慘喎,呢間學校都唔係差架,寄宿每年要成41 萬學費,香港人唔算多咁都中,父母擔心死,我仔兩年前都差D入 ...

真係唔知發生咩事,瞓到半夜三間俾人用錘仔揼

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

希望小朋友平安無事,早日康復

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 23-6-12 01:42
好慘
不過佢身在英國,香港人好難幫到,希望過左英國既家庭睇到可以幫忙
...

呢啲事可以點幫呢?只能祝福小朋友大步檻過、平安健康!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

慘,希望小朋友早日康復

翡翠宮

redhot 發表於 23-6-12 02:26
呢啲事可以點幫呢?只能祝福小朋友大步檻過、平安健康!

關乎人命,呢個仲係學生哥,我都唔想太mean,希望喺嗰邊嘅香港人可以幫吓呢個家長

子爵府

回覆樓主:

如果頭部重創,希望小朋友無事

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊