自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

希望大家都可以教下自己嘅子女,少D bully, 多啲關心. 一啲說話真係會影響人一世。

https://youtu.be/kw4ZTsKWyGk

珍珠宮

睇完,陪佢喊足咁耐,厭食症無啦啦捉一個12歲小朋友入院,d護士姑娘又毫無愛心,唔睇住佢,原來醫生真係唔一定係天使,以為佢好負責任,肯帶佢入自己醫院睇住佢,點知係噩夢開始。

呢個訪問令我重新審視自己對小朋友教育問題,係社會無形中,我地究竟有幾多因為別人眼光而對自己小朋友施壓?
人生好短暫,無咩玩唔玩完,真係最緊要搵返自己,究竟自己想點,呢個係人生哲學問題,好多人思索半生都搵唔到答案,所以隨心就好!

第一次了解青山醫院入面狀態,香港人真係好少去包容別人,希望香港人多d同理心,我地個社會更和諧。

大宅

mcs74 發表於 23-6-19 00:22
睇完,陪佢喊足咁耐,厭食症無啦啦捉一個12歲小朋友入院,d護士姑娘又毫無愛心,唔睇住佢,原來醫生真係唔 ...

其實讀書真係唔係全部,我小朋友而家六年班,回想起呢兩年呈分,大家都有壓力,呢個只係佢人生其中一個過程,就算結果係點,都應該陪佢面對,多啲支持。

侯爵府

畀面勳章

bb03037576 發表於 23-6-19 06:36
其實讀書真係唔係全部,我小朋友而家六年班,回想起呢兩年呈分,大家都有壓力,呢個只係佢人生其中一個過 ...

我覺得第一個最有問題係佢家人,冇關心過佢,跟住就係陸陸續續嘅不幸 如果家人多啲關懷,唔需要行後面條路

水晶宮

回覆樓主:

讀書人生-個小部分,成绩好不等於將來好,全港有好多不同學校比小朋友選擇,入到名校不一定幸福,有D轉國際學校,估大家都明白。。。。

男爵府

mcs74 發表於 23-6-19 00:22
睇完,陪佢喊足咁耐,厭食症無啦啦捉一個12歲小朋友入院,d護士姑娘又毫無愛心,唔睇住佢,原來醫生真係唔 ...

其實你覺得點先係睇住佢…

我飛住睇,我覺得醫護又唔係話點虐待佢

反而係佢周邊既院友,同學都比左好大壓力佢

侯爵府

2024年龍年勳章

睇到喊
好想俾佢一個抱抱
佢係值得被愛
更加值得被自己愛

水晶宮

最大問題係父母,累咗個女一生

MeiCheLin    發表於 23-6-19 14:25
siu05    發表於 23-6-19 11:22

水晶宮

bb03037576 發表於 23-6-18 15:58
希望大家都可以教下自己嘅子女,少D bully, 多啲關心. 一啲說話真係會影響人一世。

https://youtu.be/kw4Z ...

之前看過⋯⋯幾沉重
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

有冇故事大綱懶人包,
未有時間慢慢看

公爵府

講開讀書逼就曬氣,讀書有用,係讀到精英先分別大,等于考dse,你23分同20分,有分別?月入差幾萬?如果唔係,使咩咁苦,好似我女咁,保持到90分左右,夠位入好小小既中學就ok。我無能力逼佢做精英,佢亦無能力學。。。所以日日都會去玩兩個鐘,作業做一個鐘。考試前复一個月

opclk99    發表於 23-6-19 15:07

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

父母真係要考牌
希望事主忘記過去
中學
係一個好易bully 的情況
青春期係咁

如果我小朋友發生呢d事
就算轉校/移民(我唔想)
都會去

大宅

回覆樓主:

之前睇咗,父母從細培養小朋友要樣樣第一,經常要同人比較,測驗一定要100分,令小朋友從細有壓力,對自己要求好高,後來失手入唔到Band 1英中,佢覺得自己人生已經失敗,開始情緒有問題,開始有厭食症,後來被父母及醫生送入青山

完全是父母的錯,對小朋友從小缺乏關愛,只有過高的期望!

珍珠宮

真定假架?我唔係好信!乜香港青山好多位咩?隨隨便便就可以收人入去!仲有,呢個女仔就算講入院前期嗰啲事我都覺得有啲誇張,講到好似突然一朝扭轉個局面咁!其實派中學要呈分三次,應該老早都心裡有數啦!

MICLOH168    發表於 23-6-19 12:50

珍珠宮

仲有,其實我唔覺得佢講嗰啲算咩bully,咩學樣咩年代都有同學笑人架啦,同學又冇實質做過啲咩傷害行為。當然啦,比人笑一定唔開心,但唔覺得係嚴重事件,嚴重到同佢厭食症有關

侯爵府

2024年龍年勳章

Skytree1000 發表於 23-6-19 09:19
有冇故事大綱懶人包,
未有時間慢慢看

事主由幼稚園開始已經好叻,父母、老師、親戚都對佢期望極高,佢唔想家人失望所以對自己要求好高,考第一,父母會嫌佢只係全班第一而唔係全校第一。點知到小六呈分考衰咗,入唔到區內band 1英中,呢個係其中一個爆煲原因。

另一個原因係肥,佢話小六臨畢業時向心儀男同學寫紀念冊表白,點知個男仔一秒變臉仲周圍唱個肥婆鍾意佢,叫佢減咗肥先好表白,唱到全級都知俾人笑,自此佢就一食野覺好辛苦,患咗厭食症入院,再被醫生勸入青山,過住非人生活,係青山同學校被欺凌,最後搞到咩精神病出晒黎。

Skytree1000    發表於 23-6-19 10:08

侯爵府

2024年龍年勳章

redhot 發表於 23-6-19 09:58
真定假架?我唔係好信!乜香港青山好多位咩?隨隨便便就可以收人入去!仲有,呢個女仔就算講入院前期嗰啲 ...

唔通你覺得佢係做戲講大話?

侯爵府

2024年龍年勳章

我都識有啲10幾歲入精神病院既青年,都係爆情緒送入院後,啲醫生好輕易就建議入精神病院「渡假」,易入難出

伯爵府

回覆 yauchuchu 的帖子

謝回覆,方便再入去看

珍珠宮

虎到金來勳章

yauchuchu 發表於 23-6-19 10:03
事主由幼稚園開始已經好叻,父母、老師、親戚都對佢期望極高,佢唔想家人失望所以對自己要求好高,考第一 ...

嘩,個男同學人仔細細把口咁衰,好無家教

tammy_my    發表於 23-6-19 11:52

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊