0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bingo無耐就同老公夾好,我做ftm湊b,但無support底下自己一個湊真係好辛苦晚晚三個零鐘就彈起身換片餵奶,唔夠訓都算,6299仲要經常失驚無神殺上黎睇孫搞到原本日頭想休息都無得抖,又久唔久帶埋三姑六婆上黎曬孫人地讚個孫得意99又係咁彈個孫醜樣又話新抱陀得唔好搞到bb咁多胎毒老公返左工得我對住佢地班人,叫老公出聲叫佢地唔好上咁密又話唔好意思開口叫佢夜晚幫手湊一陣b或做家務,做一陣就話攰bb又經常喊......我覺得好辛苦就算半夜餵完奶bb訓左,自己都訓唔著,好似有好多野未做好,個人好攰好忟,真係唔知仲頂到幾耐

大宅

我老公一刀切, 謝絕所有拜訪, 全部探B都係我地主
你老公唔出手就你出手, 保護好自己同BB
人地講野唔使理, 左耳入右耳出
至於換片, 你有冇尿布檯 ? 我認為每個呀媽都需要
注意家中動線, 物品擺放位置, 可以減少工作量
奶樽, 買多幾set , 一日洗一次, 甚至掟俾你老公洗

大宅

如果老公唔爭氣, 我會揀自己出聲, 直接同99講要休息所以謝絕探訪, 如果佢地有鎖匙我都會直接反鎖

BB成日喊係扭計定係有冇咩唔舒服?

大宅

初生b餵夜奶係辛苦㗎,bb再大少少夜晚瞓長啲,加上湊b開始上手,就會多返少少時間休息

別墅

老一輩話驚BB小氣,唔可以讚BB,要話醜樣

男爵府

你老公咁樣唔掂喎,再係咁佢唔出聲你自己出聲,ftm都要休息㗎,招呼佢哋仲要聽埋咁多說話,好在自己生b前已經同老公夾好咗,bb未過100日咩人都唔好上嚟打搞,咁6299佢哋都識做,係group放相或者老公抱b同佢哋視像

大宅

carson_2022 發表於 23-6-19 11:20
初生b餵夜奶係辛苦㗎,bb再大少少夜晚瞓長啲,加上湊b開始上手,就會多返少少時間休息
...

有時攰到一個點係會訓著左,但好似恰埋眼幾秒就醒,好似無訓過咁

大宅

你可能俾自己太大壓力,所以難安心去訓,就算訓到都唔等如訓得好,平時日頭爭取時間休息,家務唔好太高要求,就算6299上黎都唔好特登打掃啦,同埋點都要老公出面叫佢地唔好成日上黎搞住樓主同bb,話晒街外都多菌

大宅

skyispink 發表於 23-6-20 10:18
你可能俾自己太大壓力,所以難安心去訓,就算訓到都唔等如訓得好,平時日頭爭取時間休息,家務唔好太高要求 ...
我個心好亂,訓前周不時會諗好多野,搞到半夜眼光光訓唔到訓著左好快又到下一餐,又諗到bb衫要一早起身洗,幾時要返健康院打針,出街時又要記得帶依樣個樣,個腦係咁轉好崩潰

別墅

2023年兔年勳章

心平氣和咁同先生再溝通,溝通完要協調,其實Bb咁細咁多人黎睇佢,都危險啦,可以視像架,要坦白同先生講出自己感受。

我開頭都同自己老公有意見,真係要協調一下先會搞掂。

加油加油!你既辛苦係好偉大架!

別墅

2023年兔年勳章

skyispink 發表於 23-6-20 10:18
你可能俾自己太大壓力,所以難安心去訓,就算訓到都唔等如訓得好,平時日頭爭取時間休息,家務唔好太高要求 ...

我都覺,其實街外人探Bb真係有風險嫁!

大宅

chanchilok 發表於 23-6-19 15:28
有時攰到一個點係會訓著左,但好似恰埋眼幾秒就醒,好似無訓過咁
...

我都有瞓得差嘅問題,前排仲病密咗,之前試過食維他命B,覺得有少少幫助,後來上網見靈芝孢子有安神嘅作用,所以最近都食埋,買咗馬百良嗰隻試,食咗兩星期開始瞓得好咗,無咁多負能量,同埋覺得個人無咁虛弱,你可以試試

大宅

腿蛋治 發表於 23-6-20 12:31
我都有瞓得差嘅問題,前排仲病密咗,之前試過食維他命B,覺得有少少幫助,後來上網見靈芝孢子有安神嘅作用 ...

聽過人話b雜食左個人精神d,靈芝孢子就增強免疫力,唔知原來可以安神

男爵府

2024年龍年勳章

我都明你感受 當你己做到累到等個b訓左有返少少自己私人空間個時 ,三姑六婆又出現打擾你 真係好討厭

複式洋房

chanchilok 發表於 23-6-19 09:47
bingo無耐就同老公夾好,我做ftm湊b,但無support底下自己一個湊真係好辛苦晚晚三個零鐘就彈起身 ...

如果負擔到 不如請個姐姐。 自己返下Part time 。錫自己,媽媽開心,BB就開心,爸爸都開心。 依然都係偉大既媽媽。

大宅

chanchilok 發表於 23-6-19 09:47
bingo無耐就同老公夾好,我做ftm湊b,但無support底下自己一個湊真係好辛苦晚晚三個零鐘就彈起身 ...

頭頭係好辛苦 如果太攰不如請保母姨姨頂早間 夜晚自己頂

如果係奶粉b 兩三個月就訓過夜

加埋呀!頂埋佢!

老公係呢啲moment唔出聲都係廢,真係唔開心就自己出聲

大宅

chanchilok 發表於 23-6-20 11:12
我個心好亂,訓前周不時會諗好多野,搞到半夜眼光光訓唔到訓著左好快又到下一餐,又諗到bb衫要一早起 ...

我好愛個仔同時我都幾討厭湊佢啲屎尿屁

我同佢玩同教育佢算 我自己番工 我亦好鍾意番工

大宅

chanchilok 發表於 23-6-20 15:13
聽過人話b雜食左個人精神d,靈芝孢子就增強免疫力,唔知原來可以安神

...

係呀,我之前以為只係大病完先會食,不過估唔到食咗佢之後真係瞓得好咗,個人情緒無咁大起伏

大宅

ChelseaCC 發表於 23-6-20 18:20
如果負擔到 不如請個姐姐。 自己返下Part time 。錫自己,媽媽開心,BB就開心,爸爸都開心。 依然都係偉大 ...
多謝安慰,bb仲細,暫時都係自己頂住先,而且請中好姐姐都唔容易

男爵府

未有疫情之前,爆百日咳我都同老公傾好唔俾親友去屋企探bb,亦唔出去拜年,一來bb抵抗點都差過大人,二來湊初生bb已經好勞累,坐完月都仲要時間休息同調理...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊