烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

近排想試自己在家簡單煮中式麵好似健康d,但係應該用咩湯底呢

侯爵府

2024年龍年勳章

chanchilok 發表於 23-6-19 15:42

自家淆製~蔬菜高湯/肉類高湯
簡單啲~ 用鰹魚粉/大地魚粉 /蝦皮 做湯底
再簡單啲~菇粉/ 雞粉

民房

chanchilok 發表於 23-6-19 15:42

你煮既中式麵係陽春麵個類定油麵個類?
我平時都有自己煮麵食,有啲湯底係百搭,無論公仔麵,通粉,米粉,陽春麵,上海麵,烏冬,甚至麥片都岩用不過都好睇個人口味鐘意咩推介一個懶人方法比你,呢個方法我平時用開,我會落急凍粟米粒落滾水度煮湯底,再加日本鏗魚味味噌,咁樣已經好夠味,如果想轉口味,我會用日本紅味噌做湯底,再加韓式泡菜吊味,配料可以按口味加入豆腐,雞蛋,肉類或者瓜菜類。
如果唔懶,我會用蕃茄南瓜煮湯底,再按喜好加入配料,不過講真有時天氣咁熱,未必咁好心機加新鮮瓜菜煮湯底,因為要洗要切要時間熬

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

想簡單又快趣的話,先煎隻蛋,之後倒熱水入鑊,加入蝦皮、菜,煮至湯滾,滾多幾滾至出味,試味後再落鹽、麻油、生抽,懶D就落埋麵煮,煮到麵熟就得。你可以先撈起隻蛋或者一直煮都OK,有時我會煎幾塊午餐肉或扎肉,有餃子就煎或淥幾隻放上麵面。

有瓜類如節瓜、冬瓜的話,加咸蛋、蝦米滾完做湯底又得。

蕃茄洋蔥炒香加水煮成湯底都好食,唔加太多水的話整蕃茄醬撈麵一樣好食。

有時間就自己熬雞湯、雜菜湯底仲正。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊