自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我前排做個咗小手術, 要全身麻醉, 清醒後麻醉醫生同我講, 話我手術中的血壓好高, 過200, 而用藥都唔係太降到, 佢叫我下次睇高血壓見醫生時要講番做手術的情況。我本身有高血壓, 喺政府普通科門診覆診攞藥, 我想問有冇jm 試過類似情形呢?

男爵府

Hosszu 發表於 23-6-24 14:51
話說我前排做個咗小手術, 要全身麻醉, 清醒後麻醉醫生同我講, 話我手術中的血壓好高, 過200, 而用藥都唔係 ...

我媽試過,本來只係微創,預計5日出院,手術期間血壓太高,降低咗先做。手術完當晚出現小中風,搞咗半個月先出得院

別墅

vincymama 發表於 23-6-24 15:17
我媽試過,本來只係微創,預計5日出院,手術期間血壓太高,降低咗先做。手術完當晚出現小中風,搞咗半個月 ...
想問下你媽咪係咪本身有高血壓? 我在手術前量血壓大約12x,所以麻醉醫生同我講手術中血壓好高時我都嚇一跳!

男爵府

Hosszu 發表於 23-6-24 16:04
想問下你媽咪係咪本身有高血壓? 我在手術前量血壓大約12x,所以麻醉醫生同我講手術中血壓好高時我都嚇一跳 ...

佢血壓唔穩定,但大部分時間都正常,所以沒有食葯。但那次升到150,自始以後就要食血壓葯,我媽咪已經70幾歲了

別墅

vincymama 發表於 23-6-25 04:53
佢血壓唔穩定,但大部分時間都正常,所以沒有食葯。但那次升到150,自始以後就要食血壓葯,我媽咪已經70幾 ...
謝謝回覆, 希望你同你的家人身體健康, 幸福快樂!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊