自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【明報專訊】中年婦人前晚在中環以索帶及單車鏈將自己綁在電動輪椅上,連人帶椅墮海身亡,案件列作自殺。據了解,死者患罕見病「多發性硬化症」逾20年。

據悉49歲死者姓歐,報稱文員,家住屯門,已婚,育有一名20歲女兒。她患多發性硬化症逾20年,需每3個月到廣華醫院覆診,上月曾企圖自殺。

留5遺書 稱不想連累家人

前晚約9時半,途人見到一名女子坐着電動輪椅停在中環10號碼頭樓梯,約一小時後,途人聽到水聲及海水飛濺,碼頭遺下背包,內有5封遺書,分別寫給丈夫及女兒,內容表示因病不想連累家人,途人遂報警。消防到場後,近11時半將墮海女子救起,她腰部有一條單車鏈綁住輪椅,手亦被索帶綁住,送院證實不治。

港大內科學系腦神經科臨牀教授張德輝稱,多發性硬化症患者因中樞神經受免疫系統打擊,失去傳遞神經信號功能,會出現突發視力模糊、四肢協調障礙等,目前無法根治,主要靠藥物控制病情,病發可以十分突然,及早診斷能夠降低復發率。張說患者每次復發後,腦部都會多出一些硬化組織,久而久之,視力、身體技能、感官等都會轉差,嚴重者會出現手腳麻痹、口齒不清、認知障礙等,甚至要以輪椅代步。

■防止自殺求助熱線生命熱線:2382 0000撒瑪利亞防止自殺會:2389 2222社會福利署:2343 2255

堆防止自殺熱線都沒用架,好多年前打電話去,佢地只會問返我點做轉頭

知點做都唔洗打電話啦

換我係死者一樣會自殺,害人害己

SiuBBee    發表於 23-6-26 08:29

珍珠宮

414928 發表於 23-6-25 17:21
呢啲個人化既選擇唔應該令安樂死合法?

又吾洗講到甘複雜,安樂死可以系自己在生時設定,有醫生見証就得啦,你都可以話系自殺既,全世界大部份都系個人行為,你覺得有問題未吾好啟動囉,其實我都諗吾到可以點濫用

水晶宮

Become 發表於 23-6-25 19:39
佢未試過緊係口響啦
試下放工要照顧家人
邊到都去唔到,包佢1年就改口

駛鬼一年!

男爵府

ahpoo 發表於 23-6-25 09:53
希望未來香港可以有安樂死,到左病患未期,病人都可以有得選擇,唔使為左未來要連累家人而要用自殺方式提 ...

同意

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

趁仲有能力行自己想要條路
都明

我諗無乜人會想咁樣等死RIP

公爵府

畀面勳章

希望有安樂死+1

公爵府

annie133 發表於 23-6-25 12:12
對,唔好剩係叫人堅強D啦,捱下啦
唔係自己捱緊係容易

咪就係

公爵府

canies 發表於 23-6-25 10:04
可能唔應該咁講,覺得佢真係好有勇氣。個女都已經二十歲自己病足二十年,仲有少少能力都可以選擇自己條路, ...

我都會咁做 女20大好年華 唔想佢為照顧自己斷送幸福

子爵府

一隻鴨鴨 發表於 23-6-25 15:06
我都贊成

以前斌仔生前寫過信比特首要求安樂死,佢係四肢四肢癱瘓人仕。

斌仔

子爵府

littlefunpig 發表於 23-6-25 18:41
好多立法原因係由個人行為開始
但呢啲去到需要立法既所謂「個人行為」
好多時只是冰山一角

對傷殘人士都不理不睬既政府
點會理會長期被病魔折磨既病人同家人

侯爵府

RIP

子爵府

一隻鴨鴨 發表於 23-6-25 15:02
RIP

有人話安樂死合法化,藥廠會賺少錢,唔知真假了!

保險同藥廠涉及千億以上收入, 所以大部份國家都無安樂死

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

20162016 發表於 23-6-25 19:44
被照顧同照顧者嘅身心靈都一樣咁辛苦,啲人話唔支持安樂死,根本就係情緒同道德勒索
...
仲要當醫院唔夠床位,老人院又要排等,屋企人又要返工,又有邊個會幫一幫照顧者?!
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

好慘

水晶宮

esmehouse 發表於 23-6-25 15:11
有時都唔知啲官員諗乜?!佢哋就話大把錢去私家醫或者可以請好多工人服侍,佢哋係咪應該都要貼地啲呢,唔係 ...

被照顧同照顧者嘅身心靈都一樣咁辛苦,啲人話唔支持安樂死,根本就係情緒同道德勒索

男爵府

alicewong18 發表於 23-6-25 15:38
對一個絕望嘅人來睇,你想照顧,但係佢唔想你照顧呢!呢啲係尊嚴!
佢未試過緊係口響啦
試下放工要照顧家人
邊到都去唔到,包佢1年就改口

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-25 18:43
我都希望香港可以有安樂死,病人可以有尊嚴地死去,唔駛行到自殺呢步 ...
通波仔都要按金7萬
有時諗普通人都唔知點算

珍珠宮

回覆樓主:

比著我都會自殺

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都希望香港可以有安樂死,病人可以有尊嚴地死去,唔駛行到自殺呢步

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

414928 發表於 23-6-25 17:21
呢啲個人化既選擇唔應該令安樂死合法?

好多立法原因係由個人行為開始
但呢啲去到需要立法既所謂「個人行為」
好多時只是冰山一角
絕非真正個人行為
而家香港幾乎每一日都有長期病老人家自殺
只係老人家長期病自殺無人重視
一個後生重病先多少少人重視
其實有呢個需要
只係一直被健康既人不理不睬
因為佢地根本無法切身處地感受到病魔折磨
加上種種道德標準 又無成本效益
甚至影響到醫藥業利益