自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 23-6-25 14:52
完全贊成香港有安樂死,唔好再講道德問題,一個人去到冇得醫嘅時候或者已經再冇 quality of life 又好咩? ...

我都贊成

以前斌仔生前寫過信比特首要求安樂死,佢係四肢四肢癱瘓人仕。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一隻鴨鴨 發表於 23-6-25 15:06
我都贊成

以前斌仔生前寫過信比特首要求安樂死,佢係四肢四肢癱瘓人仕。
有時都唔知啲官員諗乜?!佢哋就話大把錢去私家醫或者可以請好多工人服侍,佢哋係咪應該都要貼地啲呢,唔係人人都有咁多錢,等死真係好慘個喎。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

回覆樓主:

RIP

支持安樂死
比人可以選擇
死得冇咁孤獨同痛苦吧!

侯爵府

2024年龍年勳章

有呢啲不治之症係好慘
病者同照顧者都慘
好希望安樂死合法

侯爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 23-6-25 15:11
有時都唔知啲官員諗乜?!佢哋就話大把錢去私家醫或者可以請好多工人服侍,佢哋係咪應該都要貼地啲呢,唔係 ...

佢地離晒地
不知人間疾苦

男爵府

每次見到這些報導,我也好心痛
病已經好辛苦,還會令身邊的人難過和心理壓力過大,我都建議有安樂死,起碼大家有一個選擇,不要令到大家增加痛苦

子爵府

加菲貓3 發表於 23-6-25 09:56
其實自殺,對家人一樣精神影響。換係我,我令愿照顧家人,都唔想因為咁而死,對在生既人壓力好大。仲講到明 ...

對一個絕望嘅人來睇,你想照顧,但係佢唔想你照顧呢!呢啲係尊嚴!

男爵府

呢個病好得人驚,通常發生喺女性身上,大約4字就全身癱瘓,插晒尿喉,比死更難受,想自殺嘅能力都冇,好可憐

侯爵府

2024年龍年勳章

414928 發表於 23-6-25 14:29
rip!

自殺係個人選擇,但一立法安樂死就不再是個人的問題,立法這件事是全面性的,不應被個人化的行為而簡 ...

咁即係你覺得自殺好過安樂死?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

yauchuchu 發表於 23-6-25 15:51
咁即係你覺得自殺好過安樂死?

點解要將兩件事作比較?兩件事本質都不同?咁問你:你覺得自殺死比自然死亡好?

侯爵府

2024年龍年勳章

我識有一家人係家族幾代有不治之症,病發到死可能20-30年不能自理,有啲到好痛苦捱唔住時自殺,有啲就等其他併發症病死,仲要父母有病見住仔女中年/年輕就病發,全家心理壓力好大,啲後生既婚後又生B,都唔知將來小朋友有無事,總之就係慘

侯爵府

2024年龍年勳章

414928 發表於 23-6-25 15:57
點解要將兩件事作比較?兩件事本質都不同?咁問你:你覺得自殺死比自然死亡好?
...

咁你話:自殺係個人選擇,但一立法安樂死就不再是個人的問題,立法這件事是全面性的,不應被個人化的行為而簡單地去立法。

咁即係自殺係個人化
呢啲個人化既選擇唔應該令安樂死合法?
即係兩者比較之下自殺好啲?

珍珠宮

mariefish 發表於 23-6-25 14:26
邊有咁易實行,世界上有一種家屬係唔會理患者有幾痛苦,都要求所有人配合佢諗法,堅持要患者生存落去㗎
...

病人清醒時應該可以自己設定吧

大宅

虎到金來勳章

mariefish 發表於 23-6-25 14:26
邊有咁易實行,世界上有一種家屬係唔會理患者有幾痛苦,都要求所有人配合佢諗法,堅持要患者生存落去㗎
...

我明白會有呢種家屬,但如果病人係精神健全,佢應該有權決定自己去向,可能病人安樂死離去對家屬會係難過,但每日等死既心情,一定更加痛苦,點解要對病人咁殘忍?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

yauchuchu 發表於 23-6-25 16:00
咁你話:自殺係個人選擇,但一立法安樂死就不再是個人的問題,立法這件事是全面性的,不應被個人化的行為 ...

呢啲個人化既選擇唔應該令安樂死合法?<---我認為係,不能因個人行為去推動立法,但不表明我反對安樂死,因立法內容必定要細化,防止被人濫用/不合當使用,如果因這個自殺行為而令大家聯想到「必須立法安樂死」就太過輕率,這只是簡單地情緒化去處理問題。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

49歲咁後生

珍珠宮

回覆樓主:

死意已決

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我都贊成香港有安樂死.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

禁止訪問

公爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊