自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我老咗照顧唔到自己的話,我都寧願死,免得累人累物,支持安樂死

珍珠宮

canies 發表於 23-6-25 10:04
可能唔應該咁講,覺得佢真係好有勇氣。個女都已經二十歲自己病足二十年,仲有少少能力都可以選擇自己條路, ...

佢自己應該計過
個女終於自立可以放手
RIP

珍珠宮

Alohayo 發表於 23-6-25 10:02
一位我認識的中年朋友,父母已經過身,冇其他家人,佢自己又中過風行動不便,住老人院。有一日,佢連人帶輪 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

R.I.P

男爵府

回覆樓主:

RIP

珍珠宮

畀面勳章

RIP

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

RIP

伯爵府

春季勳章

canies 發表於 23-6-25 10:04
可能唔應該咁講,覺得佢真係好有勇氣。個女都已經二十歲自己病足二十年,仲有少少能力都可以選擇自己條路, ...

會唔會同生產有關,個女二十歲,病咗廿年。即喺結婚嗰陣正常,喺生完開始病發?

公爵府

如果香港有安樂死就好啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

遇見晨曦 發表於 23-6-25 11:16
香港真係要有安樂死,好多病重老人同病患都係用自殺了結生命,點解唔俾佢地有尊嚴地離開,生前已經受盡病魔 ...

邊有咁易實行,世界上有一種家屬係唔會理患者有幾痛苦,都要求所有人配合佢諗法,堅持要患者生存落去㗎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

rip!

自殺係個人選擇,但一立法安樂死就不再是個人的問題,立法這件事是全面性的,不應被個人化的行為而簡單地去立法。

大宅

Become 發表於 23-6-25 09:50
【明報專訊】中年婦人前晚在中環以索帶及單車鏈將自己綁在電動輪椅上,連人帶椅墮海身亡,案件列作自殺。據 ...

安樂死一直都未合法化

水晶宮

2024年龍年勳章

annie133 發表於 23-6-25 12:12
對,唔好剩係叫人堅強D啦,捱下啦
唔係自己捱緊係容易

係,叫人尋求專業協助,協助D咩?要唔要錢?不可逆轉的疾病到頭來都係一種折磨,RIP
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

Rita 發表於 23-6-25 14:39
係,叫人尋求專業協助,協助D咩?要唔要錢?不可逆轉的疾病到頭來都係一種折磨,RIP
...

就算有錢都無左生活質素

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

完全贊成香港有安樂死,唔好再講道德問題,一個人去到冇得醫嘅時候或者已經再冇 quality of life 又好咩?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

Become 發表於 23-6-25 09:50
【明報專訊】中年婦人前晚在中環以索帶及單車鏈將自己綁在電動輪椅上,連人帶椅墮海身亡,案件列作自殺。據 ...

多發性硬化症患者因中樞神經受免疫系統打擊,失去傳遞神經信號功能,會出現突發視力模糊、四肢協調障礙等,目前無法根治,主要靠藥物控制病情,病發可以十分突然,及早診斷能夠降低復發率。

張說患者每次復發後,腦部都會多出一些硬化組織,久而久之,視力、身體技能、感官等都會轉差,嚴重者會出現手腳麻痹、口齒不清、認知障礙等,甚至要以輪椅代步。

一種自體免疫疾病,即自身的免疫系統不能準確識別自身細胞和外來的細胞,攻擊和破壞自身的組織。這種自身組織在中樞神經系統就是神經髓鞘。

多發性硬化症不會傳染,首次發病年齡約20至40歲,女性多於男性,病灶可能發生在腦部、脊髓中不同部位,造成不同程度的功能異常。

中醫治療多發性硬化症針炙中藥雙管齊下

針灸按摩

多發性硬化症的病人常見下肢活動不利,筋骨僵硬,平日可多按摩穴位。

1. 陽陵泉:此穴為經絡的八大會穴之一,為全身筋的功能、精氣會聚點。
位置:小腿外側,當腓骨小頭前下方凹陷處)

2. 委中:此穴為經絡四大總穴之一。有利腰背、腿部各種疾病。
位置:膝部後緣,正中橫紋兩筋間凹陷處)

3. 承山:能利腰腿、舒筋
位置:在小腿肚下方正中,肌肉隆起成「^」字形,承山穴就在中間

而針灸對治療此病亦有一定的效果,透過針刺頭皮、四肢及腹部以疏通經絡血脈,調和陰陽,扶正袪邪。不同研究均指出,頭皮針可刺激大腦皮質功能,以促進皮質神經細胞的修復,改善神經傳導功能。針刺四肢以疏通經絡,改善四肢乏力,活動障礙等問題。腹部穴位如氣海、關元有著益腎氣、理氣的功效。透過選取不同穴位及手法,針灸可醒腦及疏通經絡,能為患者改善睡眠、疲倦、四肢乏力等問題。

核桃栗子淮山杜仲豬腰湯

材料:核桃一両、栗子5粒、淮山一両、杜仲一両、豬腰一對
做法:將豬腰洗淨處理好,汆水備用。加入6湯碗水,大火煲滾,再放入所有食材,然後轉小火煲1.5小時,加入適量鹽即可。
功效:核桃性溫、味甘,入腎、肺經,可補腎固精,腎溫陽,強健腰膝;栗子養胃健脾,補腎強筋;准山益氣養陰,補脾肺腎;杜仲補肝腎,強筋骨,豬腰能補腎、強腰、益氣。此食療可益氣健脾,補腎強筋骨,以改善腰膝無力,疲勞的情況 。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

RIP

有人話安樂死合法化,藥廠會賺少錢,唔知真假了!

珍珠宮

回覆樓主:

希望香港能合法安樂死,自己能選擇適當的方式離開

珍珠宮

Alohayo 發表於 23-6-25 10:02
一位我認識的中年朋友,父母已經過身,冇其他家人,佢自己又中過風行動不便,住老人院。有一日,佢連人帶輪 ...

悲劇,真係唔知講咩
佢嘅人生一定好孤單冇望

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊