親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

想暑假帶同14歲仔去西藏旅行,有沒有需要特別注意的地方呢?

請教曾到此旅遊的各位...

大宅

2024勳章

perfectlady 發表於 23-6-26 22:50
想暑假帶同14歲仔去西藏旅行,有沒有需要特別注意的地方呢?
請教曾到此旅遊的各位... ...

我自由行去過西藏12日 . 4大問題:

1. 高原反應 要量力而行

為減低高原反應 可以考慮diamox (有效快) 或中葯紅景天(要預先2個星期吃)

減低高原反應也要多喝水,千萬不要跑, 不要吃多鹽的食品. 千萬不要感冒, 高原上感冒是可以致命的

我是從成都坐飛機去拉薩, 拉薩是海拔3800米, 我上飛機前吃了Diamox , 但同行有朋友沒有吃Diamox 頭痛了很多天.

如果發現有呼吸困難、頭疼頭暈、惡心嘔吐,就說明已經缺氧有高原反應,此時絕對不能夠洗澡洗頭,因為在浴室洗澡洗頭溫熱的水會使人體血管擴張,血液流動加速,從而使需氧量增加,本身藏區氧氣稀薄,這樣一來缺氧會更加嚴重 許冠傑當年在西藏拍戲便嚴重高原反應.

2. 不要自己開車 但亦不建議參加當地團, 幾個朋友當地包一輛四驅車最好.

林芝開去然烏湖是特別危險 當中超過100公里是沿著河谷的碎石路 8成以上的路面根本不夠單線雙程走, 發生過多次自駕的, 整車人死了.

但是 找當地司機要小心 我是幾個朋友大家合租一輪車, 找個當地司機開車. 也不要跟當地團, 當地團都是 一大車超過30人, 每天要你6點起床晚上8點回酒店, 好讓每天超過1半時間可以拉你去購物中心購物, 而不夠時間在景點慢慢遊 也不夠時間睡.

3. 入藏和出藏 飛機去拉薩或林芝 或從青海坐火車到拉薩
不要從成都或雲南開車去西藏, 滇藏路, 川藏路 這2條路經常有泥石流, 而且很多路面根本不夠單線雙程開車.

4. 藏人很多文化習俗不一樣
例如 藏人文化是不吃湖內的魚
拍當地人的牛照片, 會有人沖出來要你付錢. 所以小心些不要和人吵架.

另外一些小節 例如隣近 中印邊境的雅魯藏布大河谷 我上次去 有些地區國內人可以進, 但特區护照不能進
要注意不要走了入禁區.

總之, 不要低估難度.

男爵府

回覆 dougiewoodie 的帖子

謝謝你,你的資料很詳細
請問藥是否在香港買定過去呢?

你有沒有見到有14歲的青少年去以上地方旅行呢?

我打算跟團,不敢自遊行...

大宅

2024勳章

perfectlady 發表於 23-6-27 10:13

謝謝你,你的資料很詳細

DIAMOX 國內很難找, 要在香港買.

我見過有14歲的青少年去西藏旅行, 旅行團是不會帶你去難去的地區.

行程最好先去林芝, 因為林芝海拔只是3000米, 可以讓你慢慢適應高海拔.
而最好不要先去納木錯
納木錯的湖面是海拔有4710米高, 再說多一次, 去西藏旅行時不要有感冒

珍珠宮

dougiewoodie 發表於 23-6-27 06:47
我自由行去過西藏12日 . 4大問題:

1. 高原反應 要量力而行

最近國內多了純玩團,俾貴少少唔駛浪費時間聽書,不知西藏有冇呢?

禁止訪問

大宅

2024勳章

回覆 babytt2 的帖子

如果全架車的人是純玩團, 無問題, 不用早起床.
但我就試過去西藏納木錯一日遊時 , 和西藏日喀則二日遊時 我已經比多500人民帀旅行社 講明我是參加純玩團, 但是2次, 他們都把我拼車拼去要購物的旅遊車, 所以照样要我早上6點起床, 晚上8點回酒店, 而當其他人被拉入去購物中心時, 雖然我可以留在旅遊車內, 但我的睡眠時間已經被剝奪.

我和朋友夾四驅車林芝去然烏湖, 便開心多, 我和朋友可以決定行程, 不用被拉入去購物中心.

我去過56個國家旅行, 我參加過4个國家的當地團 : 德國Linderholf palace, 日本上高地, 黑山共和國(GDP 低過中國)的Budva, 玻利維亞(GDP 低過中國)的Uyuni , 我參加的這4個國家的當地團都沒有拉我去購物中心 也沒有要求我付額外金錢來不用去購物中心.

不過, 每個國家文風有不同.

伯爵府

回覆樓主:

跟團就冇乜野要準備,當年自由行去就帶藥"紅景天"對高山症有幫助

珍珠宮

dougiewoodie 發表於 23-6-27 15:44

如果全架車的人是純玩團, 無問題, 不用早起床.

嘩!咁樣係賣豬仔,你有冇用飛豬果d ?

起碼可以寫衰佢

上次我重慶跟純玩團三天,係好滿意

大宅

2024勳章

去旅行都喺尋開心, 瞓少覺都唔係致命. 我有用小紅書, 我喺小紅書都只是講啲開心嘢.

我無被人屠宰到流落街頭, 無被人郁手打 已是萬幸. 我上次在西藏 只是旅途中試過2次 被新接手唔知道我已買了"純玩許可証"的導遊講粗口鬧我,

第1次 所有人都落車去接受強迫購物, 我坐喺架車 嗰導遊
鬧我X你X, 所有人都落車去購物, 你就成個王八咁縮喺架車唔落地. 我話我有買"純玩許可証", 佢落車接第二單.

第2次 購物完, 唔夠數, 新上車
嗰導遊鬧全車人
購物太少, 臭不要臉, 又對著我XXX的鬧, 我很客氣建議他 你先打電話給旅行社, 先確認我有無買 "純玩許可証" 好不好? 他打完電話後, 便繼續對著其他方向的人鬧

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

謝謝你,你的資料很詳細

紅景天要早2星期開始食,Diamox要睇醫生寫紙去藥房買,早2日開始食。

你想跟嘅團係直飛西藏,還是坐火車?

大宅

謝謝你,你的資料很詳細
去咁遠,跟團好,六七年前我去九寨溝,玉龍雪山都無事,旅行社叫我地去裕x國貨買紅景天食,最好提前一個月食,可能華潤X都有,個時買一樽都係幾十元,通常旅行團有會帶你當地買氧氣瓶,你記得要間吾中吸一下,吾好等頭痛先吸,其實大致上都好安全,吾好跑,慢慢行就可以。

男爵府

traeh 發表於 23-6-29 01:15
紅景天要早2星期開始食,Diamox要睇醫生寫紙去藥房買,早2日開始食。

你想跟嘅團係直飛西藏,還是坐火車 ...

飛機去成都, 第2日再飛拉薩,之後坐火車日喀則

男爵府

ceo234 發表於 23-6-29 18:18
去咁遠,跟團好,六七年前我去九寨溝,玉龍雪山都無事,旅行社叫我地去裕x國貨買紅景天食,最好提前一個月 ...

紅景天要提前一個月食,無想過

謝謝資訊

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

perfectlady 發表於 23-6-30 00:23
飛機去成都, 第2日再飛拉薩,之後坐火車日喀則

你差不多直飛拉薩,由零到接近3600米海拔,無慢慢適應嘅時間,食定藥比較穩陣

紅景天有人覺得有效有人覺得作用不大,勝在無乜副作田。Diamox一般都話有效,但會有些少副作用。

男爵府

traeh 發表於 23-6-30 13:19
你差不多直飛拉薩,由零到接近3600米海拔,無慢慢適應嘅時間,食定藥比較穩陣

紅景天有人覺得有效 ...

Diamox無出很久, 買了類近的藥

伯爵府

perfectlady 發表於 23-7-26 16:26
Diamox無出很久, 買了類近的藥

Diamox係trade name,如果你買嘅係Acetazolamide,就係一樣嘅藥

你哋幾時出發?

男爵府

traeh 發表於 23-7-26 22:28
Diamox係trade name,如果你買嘅係Acetazolamide,就係一樣嘅藥

明天出發,已買藥

請問你吃Acetazolamide有沒有副作用呢?

伯爵府

perfectlady 發表於 23-7-28 15:51
明天出發,已買藥

請問你吃Acetazolamide有沒有副作用呢?

我朋友食咗成日急尿

祝你哋旅途愉快!如果方便返嚟分享下

男爵府

traeh 發表於 23-7-28 20:19
我朋友食咗成日急尿

祝你哋旅途愉快!如果方便返嚟分享下

去完回來,西藏是一個值得去的地方,風景很美

飛拉薩下機後反應最大,之後身體慢慢適應了, 相信吃藥有一定的幫助,只要做好準備, 都不怕高反的

再次謝謝你提供的意見

traeh    發表於 23-8-11 21:17

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊