自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在book是否太早(emoji)

象牙宮

差唔多,好多人一年前已book.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

機票酒店啱價,就買/ book 定

珍珠宮

carmen_lai 發表於 23-7-4 08:39

唔早啦,機票有機會淨返越少位越貴

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔早啦

瑪瑙宮

大廚勳章

carmen_lai 發表於 23-7-4 08:39

唔早㗎啦

如果係去日本嘅啲酒店貴咗好多,越遲book越貴

我11月尾嘅酒店都已經book晒。。雖然有得取消。。。但係我再去search啲酒店都係唔平仲貴咗
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔早

侯爵府

回覆樓主:

唔早啦
我半年至一年book定
而家睇緊12月去北海道既機票了

象牙宮

回覆樓主:

去日本唔早,去泰國就早

瑪瑙宮

大廚勳章

無話可說 發表於 23-7-4 11:29
去日本唔早,去泰國就早

泰國又真係唔使心急,特別係曼谷大把酒店選擇。。而且好少會突然特別貴

但係去日本就真係好飄忽。。。
以為啲Yen平咗囉,但係好多嘢加晒㗎,特別係酒店旺嗰啲區域唔係冇位就係好貴。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

今年9月尾係香港短假期,如果有計劃旅行,而家安排唔早喇 ~ 愈遲愈貴。

象牙宮

seaheart88 發表於 23-7-4 12:39
泰國又真係唔使心急,特別係曼谷大把酒店選擇。。而且好少會突然特別貴

但係去日本就真係好飄忽。。。

泰國航班多,酒店優惠通常係入住30日前,太早book都無得再平!日本經驗少,只知溫泉一定要早book!我3月去大阪同米子又唔覺酒店貴左,反而比疫情前仲平左,1晚唔使$1000港幣

水晶宮

無話可說 發表於 23-7-4 12:47
泰國航班多,酒店優惠通常係入住30日前,太早book都無得再平!日本經驗少,只知溫泉一定要早book!我3月去 ...

日本樣樣都加價,酒店、交通 pass、的士 …
今年9月尾係香港短假期,泰國機票都比平日貴

瑪瑙宮

大廚勳章

無話可說 發表於 23-7-4 12:47
泰國航班多,酒店優惠通常係入住30日前,太早book都無得再平!日本經驗少,只知溫泉一定要早book!我3月去 ...

我覺啊

我去東京多數住開新宿。。。一般都係1000至千五內一晚。。但係睇返自己住開果幾間。。點都Over千五。。。有啲仲接近2000。。。我講嘅唔係啲暑假聖誕嘅大日子

今年七月我會去北海道。。。以往都有留意開啲溫泉酒店價錢。。。之前住過嘅登別望樓。。疫情啱啱2019年入住嘅時候大概係63,000yen 。。。今年幾個月前再去睇同一酒店同一房型。。唔係星期六日大約82xxxyen。。另外阿寒湖鄙の座。。幾年前覺得貴8xxxx yen 都希望今年yen 平有機會住下。。但係幾個月一直睇已經最平嘅房100,000円。。。所以算吧啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

pauline_c 發表於 23-7-4 12:49
日本樣樣都加價,酒店、交通 pass、的士 …
今年9月尾係香港短假期,泰國機票都比平日貴
...

可能係全開關掛,我10月book3月去,係機票貴左,酒店比疫情前平,我住心齋橋,交通唔知因為租車,食野都係咁上下,cheap cheap地食碗拉麵800yen!今連中秋連埋10月1國慶放,所以飛邊度既機票都會貴!9月係泰國成日倒水落大雨月份,所以酒店係好平

水晶宮

無話可說 發表於 23-7-4 12:56
可能係全開關掛,我10月book3月去,係機票貴左,酒店比疫情前平,我住心齋橋,交通唔知因為租車,食野都係 ...

日本係最近開始加價。
10月1號假期,如果去國內人熱門旅遊點,酒店應該被搶高,因為開關後大假期,辦證又順暢晒,應該好多遊客。

象牙宮

seaheart88 發表於 23-7-4 12:54
我覺啊

我去東京多數住開新宿。。。一般都係1000至千五內一晚。。但係睇返自己住開果幾間。。點都Over千 ...

噢…咁應該係全面開關大加價啦!我3月住心齋橋間cross hotel,8百幾港幣連早餐添!疫情前果陣又係3月飛,飛唔成,同1間係1100晚!北海道d酒店聽人講好多都幾貴,我唔敢自由行,應該會跟團抵d!我老闆有年去小樽,住私人池果d要6000港幣一晚

瑪瑙宮

大廚勳章

無話可說 發表於 23-7-4 13:01
噢…咁應該係全面開關大加價啦!我3月住心齋橋間cross hotel,8百幾港幣連早餐添!疫情前果陣又係3月飛,飛 ...

我估你老闆去小樽宏樂園。。。係有啲貴,但係住靚嘅溫泉酒店值得
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

pauline_c 發表於 23-7-4 13:01
日本係最近開始加價。
10月1號假期,如果去國內人熱門旅遊點,酒店應該被搶高,因為開關後大假期,辦證又 ...

我知係5月開始加,旅遊群組d人講!而家國內辦証又快又順,有錢飛既都起行了!朋友係泰國布吉生活,佢話有大陸團,但未回復到疫情前咁誇張

象牙宮

seaheart88 發表於 23-7-4 13:02
我估你老闆去小樽宏樂園。。。係有啲貴,但係住靚嘅溫泉酒店值得

唔記得咩名,佢係小樽住左2間!一間4千幾,一間6千,2間都有房內池,有晚餐!我唔捨得,溫泉咪最多浸半個鐘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊