夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

yantung2010 發表於 23-7-15 18:56
婚姻需要經營,需要互相遷就,唔係我唔喜歡,就懶得理你。

我都識有山友個老婆初初唔肯跟老公行山,到意識到有危機時先一齊出動。宜家經常夫唱婦隨。

大宅

hw1115 發表於 23-7-15 00:39
女人同男人日日WhatsApps,而且
内容好关心对方,例如有冇滴眼藥水?冲涼未?

同佢調不如調轉試下呀

伯爵府

hw1115 發表於 23-7-15 17:33
我都要返工

好多人都要返工,時間係夾出黎。老實講,你唔陪佢自己會搵其他人,不論男女都係。除非個人中意獨處,否則點都需要人陪

男爵府

好媽媽勳章

yantung2010 發表於 23-7-15 18:59
我都識有山友個老婆初初唔肯跟老公行山,到意識到有危機時先一齊出動。宜家經常夫唱婦隨。
...

我唔鍾意做嘅嘢夾硬去遷就人哋我又做唔到,照你咁講唯有離婚放過大家,
但佢始終唔肯承認同外面個女人有嘢!

人不犯我, 我不犯人.

侯爵府

hw1115 發表於 23-7-15 19:13
我唔鍾意做嘅嘢夾硬去遷就人哋我又做唔到,照你咁講唯有離婚放過大家,
...

如果你選擇放過大家,已經唔須要理佢同個女人有無嘢了,開心去搵自己嘅生活好過。
但經一事,長一智,你都要諗下點令長久的關係保持活力,而晤係大家一齊做木頭過日子,除非你搵到一個同樣喜歡做木頭的。(要小心人會變)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

hw1115 發表於 23-7-15 05:58
我叫佢冇再同佢whatsapp我好介意,
佢唔肯,又话冇上過床就得。依家又肯离婚,我1516
...
男既睇穿你。你1516 佢米食住你囉。
你有你1516, 佢有佢whatsapp 多爽
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

...
去到「講離婚」咁嚴重階段, 5好再意氣用事講埋呢D 高姿態悔氣話,有邊個5識講。

老實講, 又要返工, 又5肯陪人, 講分開又1516, 其實成隻game 你玩哂。

男爵府

好媽媽勳章

kwhkwh 發表於 23-7-15 20:09
去到「講離婚」咁嚴重階段, 5好再意氣用事講埋呢D 高姿態悔氣話,有邊個5識講。

老實講, 又要返工, 又5肯 ...

拖咗一年佢唔肯斷咁我有咩辦法呀?
人不犯我, 我不犯人.

侯爵府

hw1115 發表於 23-7-15 20:14
拖咗一年佢唔肯斷咁我有咩辦法呀?

即係拖咗一年你哋都解決唔到個問題囉。

大宅

你都唔係你攞意見,你係想大家幫你一齊鬧老公,你老公有第二個女人一定錯,但婚姻係兩個人問題,呢度好多姊妹都唔敢面對,唔敢承認當婚姻出現問題都同自己有關,一定係其中一方錯晒? 往往有事發只睇到對方嘅缺點問題,及眼中只有自己嘅付出,並為自套上光環。

男爵府

好媽媽勳章

jojocatjojo 發表於 23-7-15 20:49
你都唔係你攞意見,你係想大家幫你一齊鬧老公,你老公有第二個女人一定錯,但婚姻係兩個人問題,呢度好多姊 ...

網上留言請小心講嘢如果你遇到一個有精神病嘅人你可能會害咗佢㗎!
人不犯我, 我不犯人.

子爵府

hw1115 發表於 23-7-15 20:55
網上留言請小心講嘢如果你遇到一個有精神病嘅人你可能會害咗佢㗎!

樓主其實想拿什麼意見?
分居夠兩年就可以單方面申請離婚,其實不難的

大宅

hw1115 發表於 23-7-15 20:55

有精神病嘅人唔代表唔願意接受聽忠言。
只有唔願意面對現實嘅人先會唔接受意見。

侯爵府

如果是想圍爐就早講麻, 白花各JM力氣。
裝睡的人叫不醒。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

唔需要佢承認
但係你,如果知道拖左成年(日日傾或者見面),佢亦都話要離婚,同意離婚

即係無彎轉
放生大家
仔女都大了
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

kwhkwh 發表於 23-7-15 21:27
如果是想圍爐就早講麻, 白花各JM力氣。
裝睡的人叫不醒。

樓主唔想遷就,唔想離婚,又唔接受老公咁樣同人傾。學你講,咩都要佢贏哂,真係無計。
我聽過相同case,兩公婆繼續生活,但女方時不時都勾起條筋,單打個老公。咁樣係咪分開,大家都開心呢?

侯爵府

crystal媽咪 發表於 23-7-15 22:25
唔需要佢承認
但係你,如果知道拖左成年(日日傾或者見面),佢亦都話要離婚,同意離婚

其實仔女大咗,仔女俾家用;
大家退休後,點樣生活,
對夫妻關係都係一個挑戰!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yantung2010 發表於 23-7-15 23:01
其實仔女大咗,仔女俾家用;
大家退休後,點樣生活,
對夫妻關係都係一個挑戰!

往後生活係一個問題

但係好多人會因為仔女細,會容忍
而且而家男方都想離婚....
有好多野唔係單方面拒絕就得

侯爵府

crystal媽咪 發表於 23-7-15 22:25
唔需要佢承認

我同學個女大學啦,老公要離婚,原因係要過自己嘅生活。
所以唔同步好難搞,就算證明佢哋有野,佢喜歡果邊,佢都可以申請離婚啫。
樓主老公連離婚都唔介意,樓主想獨贏根本無可能。

寶石宮

yantung2010 發表於 23-7-15 23:14
我同學個女大學啦,老公要離婚,原因係要過自己嘅生活。
所以唔同步好難搞,就算證明佢哋有野,佢喜歡果邊 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊