自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-16 10:30
BTW, 掛唔掛八號波, 並不是單看風速單一因素
宜家個準則應該係8個指定測風站4個或以上錄得/預測會錄得持續烈風且風勢會持續就會掛8號,有D咩其他因素?個風最後達唔達標已經係後話。

定係係倒轉左黎講,3號風球唔代表船航線風速適合航行?我記得係有試過離島渡輪係3號風球已經停駛,但感覺唔多時候係咁。

正如8號風球唔一定飛唔到、3號風球唔一定飛到,睇機場D側風。

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-16 11:10
回覆 CathyLss 的帖子

8中4 掛唔掛八號波好呢?
你意思係解釋點解最後未達“8中4”但都掛左8號?篇報道係解釋緊呢樣,唔係“8中4”但唔掛。咪就係因為“預測”顯示有機會有4個站或以上持續烈風,以安全理由掛左,篇文係解釋緊唔係一定8中左4先掛。預測唔準、唔達標已經係後話。

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-16 11:26
回覆 CathyLss 的帖子
報導亦解釋咗掛唔掛八號唔係風速單一因素
唔好意思,我可能我睇得快,我睇唔到邊句顯示“掛唔掛八號唔係風速單一因素”,風速係包括預測既同實際既風速。就算8中4唔係硬指標,掛唔掛都係關風既事。

定你指有烈風程度既雨帶個句?我會理解為“烈風程度”先係重點。成日3號風球勁大雨既時候就會見到人鬧話唔掛8號,根本掛風球就係睇風唔係睇雨。

大宅

whyyou 發表於 23-7-16 11:37
算啦,唔好再同佢討論喇,佢根本就喺度幫樓主轉移視線,人地講3號風球佢就無喇喇講8號,話唔定係樓主啲fd ...
唔知係咪呢。3號風球其實大部分情況下都一切如常,應該好少人會擔心無交通,尤其今日仲咁好天。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊