自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

3號風球驚船停航?!
喺香港住咗幾耐? 話人垃圾唔先檢討自己常識?

水晶宮

回覆 luckylucky88 的帖子

套票訂購須知
  • 訂購人請提供正確的18歲或以上之旅客英文姓名和國籍,並須與有效的旅遊證件的資料相同,若航空公司/酒店等服務供應商因旅客姓名或國籍等而不讓旅客使用有關服務,本公司恕不承擔任何責任。
  • 機票不可轉其他航空公司、不可更改日期、航班、行程及不可退票。任何未使用之服務(如機票、酒店住宿或任何膳食等),恕不退還。
  • 旅客必須自行申請及持有有效的旅行證件及入境簽證,旅客因個人證件所產生之任何問題,本公司概不負責。
  • 請小心核對各項資料包括旅客英文姓名、證件號碼及出發日期等,一經確認,恕不接受任何退改。
  • 若因特殊情況下辦理退款手續,扣除相關行政費後(如有),有關款項將退回繳費之信用卡,退款條例由信用卡公司決定,旅客如有疑問可直接聯絡發卡銀行查詢。
  • 酒店可能要求旅客入住時以信用卡或現金交付保證金,在離開酒店之前,旅客必須直接向酒店繳付所有雜費,例如收費電視、搬運費或客房服務、微型酒吧、額外清潔服務、在酒店逗留期間的電話費等。中國某些酒店在旅客登記入住時,會額外向入住旅客收取附加費用,例如城市建設費或能源附加費。
  • 特別要求例如大床房、雙床房等,一切以酒店安排為準,酒店或會對此等要求收取額外費用。
  • 除另有規定外,價格並不包括旅客逗留酒店期間之一切膳食、觀光費、導遊費、電話費、住客之旅遊證件及各國入境簽證費用、機場稅項及行李超重費、酒店或機場及各類交通工具之行李服務費、因酒店住客之私人交通阻延、不可抗力如戰爭、政治動盪、天災、惡劣天氣、交通工具發生技術問題、罷工及工業行動等情況,而非本公司所能控制而引致之額外費用及一切保險費用。
  • 香港中國旅行社對航空公司/酒店等服務供應商之疏忽而引致的一切直接或非直接損失,恕不承擔任何責任。

水晶宮

whyyou 發表於 23-7-16 10:17
有人已經提供咗資料,風速65公里以上先會封橋,65公里已經係8號風球嘅風速,但係樓主係話3號風球去唔到澳 ...

呢個post唔見有人提過封橋喎

而且我只係話冇船的情況下
都唔一定有車啫

至於掛幾號波, 不在考慮之列

BTW, 掛唔掛八號波, 並不是單看風速單一因素
詳情可參看天文台資料

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果係因天氣問題影響行程,最終所有船期取消,咁旅行社會主動通知可以退款或改期,因為停航新聞都會播啦,如果係正常嘅一般係唔可以改期呀,你唔去就當你棄權
其實依啲係最基本嘅常識喎
還有條款列明,就算打唔到電話都可以睇返條款內容

子爵府

2024年龍年勳章

seaheart88 發表於 23-7-16 09:24
3號天氣都唔好。。。最希望就冇船啊。。。之後就乘機改期囉。。天氣唔好喺酒店咩都玩吾到。。最好取消埋到 ...

中曬,因為天氣惡劣,就算去到澳門都屈喺間酒店度,所以諗住搏一搏,睇吓可唔可以改期

子爵府

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 23-7-16 09:28
因為去到有機會落雨玩唔到水上樂園,所以好想啲船停航等佢唔使蝕,所以我地同佢講有港珠澳大橋佢都完全聽 ...

樓主心諗,人算不如天算蝕晒

伯爵府

放心,3號風球有船我試過差不多掛8號仲响船上

水晶宮

seaheart88 發表於 23-7-16 10:15
樓主是今天出發。。。現在香港天氣還不錯。。。應該去得啦。。。

呢個要樓主自行決定啦

瑪瑙宮

大廚勳章

yan12345678 發表於 23-7-16 10:40
中曬,因為天氣惡劣,就算去到澳門都屈喺間酒店度,所以諗住搏一搏,睇吓可唔可以改期
...

天氣唔好想改期,其實好多人都會咁諗好正常。。。但係唔係開口就鬧人垃圾囉。。

好多人食到啲餐廳唔啱心水,又係鬧人地正一垃圾。。。坐飛機個服務唔係佢諗咁又鬧人地係垃圾航空公司(特別係坐廉航又想得到正常服務)。。開口埋口都話垃圾,其實係咪應該自己檢討吓先?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-16 10:30
呢個post唔見有人提過封橋喎

其實你絕對可以提議樓主唔好出發,我地只係同佢講正常3號風球係唔會停航,就算停航仲有港珠澳大橋,仲有睇唔過眼佢話人垃圾,你覺得佢啱冇問題

子爵府

2024年龍年勳章

樓主應該買咗這個
attach1/tmp/phpFnlCc5

水晶宮

whyyou 發表於 23-7-16 10:56
其實你絕對可以提議樓主唔好出發,我地只係同佢講正常3號風球係唔會停航,就算停航仲有港珠澳大橋,仲有睇 ...

本人不抱任何偏見
是否繼續行程

呢個要樓主自行決定啦

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-16 10:30
BTW, 掛唔掛八號波, 並不是單看風速單一因素
宜家個準則應該係8個指定測風站4個或以上錄得/預測會錄得持續烈風且風勢會持續就會掛8號,有D咩其他因素?個風最後達唔達標已經係後話。

定係係倒轉左黎講,3號風球唔代表船航線風速適合航行?我記得係有試過離島渡輪係3號風球已經停駛,但感覺唔多時候係咁。

正如8號風球唔一定飛唔到、3號風球唔一定飛到,睇機場D側風。

水晶宮

回覆 CathyLss 的帖子

8中4 / 8唔夠4

咁掛唔掛八號波好呢?
睇睇天文台長點樣講

https://www.hk01.com/%E5%A4%A9%E ... E%E8%A7%A3%E7%95%AB

啊~~ 見你講起機場
我o岩o岩醒起

香港除了車同船去馬交外
仲有直昇機可以去到呢

但就唔知咩準則下會暫停服務喎

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-16 11:10

8中4 掛唔掛八號波好呢?
你意思係解釋點解最後未達“8中4”但都掛左8號?篇報道係解釋緊呢樣,唔係“8中4”但唔掛。咪就係因為“預測”顯示有機會有4個站或以上持續烈風,以安全理由掛左,篇文係解釋緊唔係一定8中左4先掛。預測唔準、唔達標已經係後話。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

天然災禍, 又唔係旅行社的錯, 點解一定要旅行社承擔責任?! 公道d,睇購買條款, 條款有得改期就有,無就無。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 23-7-16 09:25
樓主,起程未?
趁未有掛8嘅消息快啲出發喇

唔會仲未起程吖
咁遲去,仲蝕
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

報導亦解釋咗
掛唔掛八號唔係風速單一因素囉

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sisilee321 發表於 23-7-16 08:54
香港就算3號,所以交通都不受影響
只有8號先停.....你住多幾年就明架啦,3號好少事....未必有雨添
...

可能就是新移民,三號係幼稚園小學唔開。
我試過一落八號風球搭船,食定暈浪丸,無事。

珍珠宮

CathyLss 發表於 23-7-16 11:21
你意思係解釋點解最後未達“8中4”但都掛左8號?篇報道係解釋緊呢樣,唔係“8中4”但唔掛。咪就係因為“預 ...

算啦,唔好再同佢討論喇,佢根本就喺度幫樓主轉移視線,人地講3號風球佢就無喇喇講8號,話唔定係樓主啲fd 或者分身

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊