自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

crazypaper 發表於 23-7-16 09:50
你試下放底家姐同細佬俾老公或長老照顧,自己同呀女出街玩下,去主題樂園又好,睇部戲又好,一齊揀一天媽媽 ...

呢個暑假我會盡量安排

大宅

我仔近排先返來同我住,因為離婚我哋無一齊10年啦,他叛逆期我更年期,真係好攞命,現時放假,剛好他舅父係大陸做嘢,我叫細佬帶他一排,我真係就來低血壓俾他激到高血壓

珊瑚宮

我第一句已經唔明你講乜

乜嘢叫做「我女10歲。有個家長同細佬」

伯爵府

2024年龍年勳章

茶走 發表於 23-7-16 12:00
但一叫佢溫書佢唔溫,唔彩我。
鬧佢,佢未過黎同你扮野溫下,叫佢讀出黎,佢又同我好似食左 螺絲咁,完全 ...

係咪學校程度高唔適合佢
轉校會唔會好啲?
我有啲朋友仔女係SEN係谷校跟唔到
未至於0分只係差少少先合格
唔多唔少老師同學都俾說話佢聽
搞到自我形象好差
返到屋企會用唔同方法發洩
用錯方法attention seeking
個人變得負面反叛
之後轉咗低banding學校成績好咗
連帶係屋企表現都正常好多
改善咗家人關係

伯爵府

2024年龍年勳章

chuiyeebird 發表於 23-7-16 12:19
我第一句已經唔明你講乜

乜嘢叫做「我女10歲。有個家長同細佬」

應該係「家姐」

珍珠宮

茶走 發表於 23-7-15 21:44
我女10歲。有個家長同細佬

我覺得我連呼吸都係錯,我自己都本身有情緒病,但我都好想去解決同佢關係,但佢 ...

我小朋友都係ADHD 我發現呢d小朋友好自我。非常霸道要家長既專注係曬佢身上。 真係會比較難攪。 我唯一好彩係得一個 所以1對1下 管得嚴 少好多問題

水晶宮

茶走 發表於 23-7-15 21:58
佢本身有adhd, 所以成績都唔好,每科都唔合格,但我從來都無鬧過佢,叫佢加油,每次進步一分,我都會讚, ...

你其實有幾多個細路?

如果係三個,用大女,二女,三仔,其他人易明好多

水晶宮

yauchuchu 發表於 23-7-16 12:23
應該係「家姐」

唔怪之得我睇唔明樓主寫乜

男爵府

茶走 發表於 23-7-16 11:46
其實佢一向唔會攪到其他人,佢只係對細佬先係咁樣。

樓主你女女的情況比較大可能系女女妒忌細佬搶走爸媽對佢的愛,以致心理不平衡後出現一系列你所列舉的問題。

點解我會知呢?因為我系過來人,經歷過近似的情況。

我大女近兩年出現好多行為偏差問題:自殘打自己,情緒失控,日夜顛倒,沉迷遊戲,欠交功課,雖然有返學但平時吾讀書吾溫書,成績飛墮,同我們關係吾好。

因為我大女的問題傷透我心,有時候我會感到非常困惑不解和絕望。

後來我參加家長學堂學習,學習內容都好多,其中也包括點同孩子溝通。我也諮詢過我的老師,老師指出,在多子女家庭,家姐 + 細佬呢種組合系最容易令家庭失衡的。因為女兒通常比較敏感,會覺得父母把愛全部給了細佬。而剛好我細仔自細體弱多病,我們不知不覺中忽略左家姐而不自知,更加冇注意補償給家姐,平衡家姐的感受。家姐內心其實對父母系有恨的,但吾可以對父母怎樣,吾可以傷害細佬,所以我女最終選擇攻擊自己,有自殘的情況,仲出現越來越多上述的問題。而樓主你二女的情況系把憤怒發洩響細佬身上。

所以要更多重視家姐的感受,比家姐感受到父母的重視和愛。有需要的話,家長一定要尋求相關的幫助。

教育子女從來不是一條容易的路。加油啊!

大宅

可能你太偏心細佬。
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

男爵府

Ahbee02 發表於 23-7-16 12:41
樓主你女女的情況比較大可能系女女妒忌細佬搶走爸媽對佢的愛,以致心理不平衡後出現一系列你所列舉的問題 ...

補充多句。

早一排我同我老公一起鄭重地向我大女道歉,話細佬出世後因為身體唔好,我地將好多精力放在細佬身上而忽略了佢,真的好對吾住。

然後我會靜雞雞買一D女喜歡的食物比佢,同佢講,呢樣樣靜系比你咋,細佬冇的。有時候分野食,會叫大女去分比細佬。呢個暑假出去旅行,本來女話吾跟我地出去,後來我地同佢講好希望佢同我地一起,一家人開開心心。最終大女都點頭跟我地一起出去。

雖然我大女吾睬細佬都有一段長時間,但我都會繼續慢慢去融化阿女的心。吾容易,但都要去慢慢做。

男爵府

其實我同你一樣,而家可以叫望見光明!琴日佢拎左品德好學生獎,亦有好多朋友,我都經歷過低谷同僧到個女入骨,首先調節自己心態,去教會或特殊社區中心,好多人明白你比到力量你!多啲參加adhd家長講座,要學習行為訓練管教,對親子關係有幫助,另外要轉一間關愛學校,等老師關懷佢,佢自然有信心成長......其實仲要好多野學習!大家一齊努力

男爵府

ADHD父母係要好高技巧,一般管教技巧都難應付。ADHD應該係最難教嗰type 細路。所以做佢吔母親真係好辛苦

特別10歲開始都青春期+ADHD ,有自己主見同敏感。其實好多ADHD父母有抑鬱,因為日日忍受都好大壓力。打鬧佢大個又會懷恨在心。

一般啲人話要中四,先至慢慢成熟。
我都見過有啲中四之後慢慢大會變,大咗都好孝順

水晶宮

茶走 發表於 23-7-15 22:16
我有keep住精神科食藥。
我女都有食adhd藥。
但呢幾個月真係好苦惱,我真係好自責,點解令到個女咁樣,係 ...

佢覺得你放棄佢,因為佢有特別問題,你唔緊佢功課學業,令佢覺得佢係爛泥放精力都晒精神嗰隻。

細路同家姐明顯你不自覺放心機係佢地身上,比佢不自覺地令佢難過

功課學業差連係學校的待遇都唔好的!我試過小寶生病要zoom上堂,某1d同學個名,由早上到中午,個個老師都叫佢個名,話佢。細路點會冇感覺,會冇面,會難過的。 佢講左問題所在,你偏心。 搵專業人士介入吧。

男爵府

ching070707 發表於 23-7-16 08:23
樓主,唔知你會唔會同個女獨處時刻?每晚抽5-10分鐘同佢單獨傾下計,攬下佢。慢慢覺得阿媽係重視佢。

我自 ...

呢個我有呀,我每個都會抽10-15分鐘。大家一齊傾返今日有咩攪笑既事,我都會講下我今日買餸有咩趣事

男爵府

yauchuchu 發表於 23-7-16 12:23
係咪學校程度高唔適合佢
轉校會唔會好啲?
我有啲朋友仔女係SEN係谷校跟唔到

呢間都已經係算三線小學,其實老師好好架,每次佢有進步就有貼紙,儲夠5個又有得換禮物,仲要得佢先有

已刪除用户

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

Hehehahagogogo 發表於 23-7-15 22:16
你先令佢 《覺得》你最錫佢,之後就有得傾。

我睇過網上有專家講過,小朋友一做錯父母即講道理係最低EQ最 ...

我都係咁做。

有時要雙方先建立信任,開頭只係靜靜地攬住阿女,唔-定每次要講道理住,等阿女感受到你錫佢先。

加油,樓主㑊都要放鬆,好好地瞓一覺再處理,-定可以解決問題的。 加油 ,支持你 !

Hehehahagogogo    發表於 23-7-17 03:26

大宅

茶走 發表於 23-7-15 22:31
佢係架,即係好識個啲人情。。以前佢實係好好架。。但每次佢都好負面,每次考試默書都係0分,10分,佢好似 ...

帶佢去做義工,派飯,幫下啲老人家,迫佢成日去,開頭可能佢都係唔願意,但陪住佢持之以久,以量變質,佢一定會變好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊