1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

琴晚BB食飯坐唔定, 又要玩住黎食,
唔玩就唔食,
我就梗係鬧佢

唔知係咪爷爷係度,
一鬧佢唔食飯,
佢就喊比你睇要爷爷抱

事後我都好後悔,
因為咁耐以黎我都未試過鬧佢鬧到喊
之後佢又好似好惊我咁
不過今朝都有tum 返佢

知道鬧係唔好,
對小朋友有好大影響
但果刻真係控制唔到情緒
我自問真係做唔到完美家長

請問有冇家長係從來都冇鬧過小朋友架?

大宅

patpat6688 發表於 23-7-18 15:32
唔玩就唔食,
我就梗係鬧佢

我諗應該無掛我地都係人黎既,人就會有情緒。只係鬧得多定少。我好少鬧阿女,每次鬧佢,佢都唔驚阿爸鬧即喊又扁嘴。

大宅

唔玩就唔食,
我就梗係鬧佢

無啦~有時真係會激死 但係慢慢都有去控制自己情緒 同埋都要同小朋友好好講下啱先發生乜嘢事 自己當時係乜嘢想法 同埋同佢一起分析 再問埋啱先佢乜嘢感受 跟住互相道歉下 再互相鼓勵下 下次唔好咁 大家可以互相提醒監督

複式洋房

clarissakwan 發表於 23-7-18 18:26
我諗應該無掛我地都係人黎既,人就會有情緒。只係鬧得多定少。我好少鬧阿女,每次鬧佢,佢都唔 ...
點會唔鬧

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我諗好難唔鬧, 人都有情緒, 除非真係樣樣好乖.
我以前都成日鬧, 但發覺真係幫唔到件事, 同埋驚小朋友都學左, 所以都盡量control自己.
有時睇開D, 唔食就由佢, 餓就下餐會食返 (唔係講風涼話, 我仔都係食野少同埋瘦&細粒果D, 生長線20%左右, 所以我係好明白佢唔食野帶來既困擾).

大宅

唔玩就唔食,
我就梗係鬧佢

我自問對個囡耐性超高,冇鬧過,爸爸 試過大聲少少話個囡1,2次,個囡都記住爸爸鬧過佢,大家傾好盡量有耐性教育個囡,唔想個囡學左大人大聲講野/鬧人

侯爵府

唔玩就唔食,
我就梗係鬧佢

我冇鬧

侯爵府

唔玩就唔食,
我就梗係鬧佢

自己細個都坐唔定,所以好明白佢感受,好少事

水晶宮

回覆樓主:

識人唔鬧嘅,做錯事都係攬住解釋講道理。結果係個細路成日打人,因為就算比人見到都係講句sorry 就算,無consequences, 又唔會比人鬧唔會比人罰。(成日打人可能係其他原因嘅,佢本身情緒都比較波動)

不過如果你話坐唔定就無咩必要鬧,因為個個細路唔同性格,有 d 真係活躍d.

男爵府

鬧就一定有既,無都係呃你,鬧都有程度語氣之分,問題癥結,有人保佢

大宅

人點都有情緒

大宅

唔玩就唔食,
我就梗係鬧佢

日日都有鬧

別墅

唔玩就唔食,
我就梗係鬧佢

我唔鬧,通常俾佢自己選擇,說一不二,都唔洗同佢解釋太多,太細唔明,只有鍾意唔鍾意。三歲開始聽得明好多野,會講少少比喻道理佢,等佢容易理解啲,然後都係俾返選擇佢。無論結果係咩都無嬲過,佢只不過得唔到佢想要的。佢自己都明白,無喊無吵,只不過會賣乖問可唔可以得到,家人堅定啲就得,我仔就唔會再問。

2歲開始就不斷聽老師就講我仔好乖,情緒控制好好,同佢講咩都好像明白。甘樣養孩子後來我發現都有弊端,我只教到佢做好孩子,但無教佢點樣好好保護自己。男仔來講仲乖過女仔,病咗食藥自己來(emoji)

每個做父母都想仔囡好,我都睇人地個好,所謂各有各的煩惱。

民房

有,鬧以外有好多方法
而且唔鬧轉用其他放法管教的話,也沒有放縱小朋友

洋房

我個仔一歲半,由出世至今都未鬧過。當然,小朋友「辣」著過我無數次,亦經常亂發脾氣,我的應對方法係學呢位醫生:

1. 引開注意力:當佢剛開始發脾氣喊時,我會走向窗邊指住條路,講話「有的士喎」「嘩,你睇下,好大架船船呀」,「好多車車呀」。

2. 引開注意力(2):如果小朋友唔肯望出去又繼續喊,嘗試轉移佢注意力到身邊/身上的事物,例如「你架車車玩具好靚呀」「你今日著既黃色衫有英文字喎」「咦你個肚臍係邊呀?」

3. Timeout:以上兩步都解決唔到,就要用 Timeout isolation (冷靜隔離),用好平淡的語氣帶佢入房(要確保房內無危險),要佢冷靜後先出房間。整個過程要好像機械人執行任務,等小朋友知道要停喊才可以出房玩

https://www.youtube.com/watch?v=rXgz7f2eV3E

複式洋房

成日都想心平氣和啲同女女溝通,但為人父母嘅大家應該都會有忍唔到發火嘅一刻

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

通常一個做好人, 一個做衰人的。

有時係人地面前更加會話, 因為想俾人知我有教過佢地, 只不過佢地屢勸唔聽

(唔係又會被話無家教)

別墅

無!講完^^

大宅

回覆樓主:

打就無,鬧就好難完全未鬧過,但一定無講唔要你唔錫你依d說話

洋房

DEARJESSIE 發表於 23-11-15 11:52
打就無,鬧就好難完全未鬧過,但一定無講唔要你唔錫你依d說話

首頁

尾頁

跳至