自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

加菲貓3 發表於 23-7-20 10:34
有無收到信?我仔收封

應該無

加菲貓3    發表於 23-7-20 11:09
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

2024年龍年勳章

一直都有人唔係靠學術成績入大學,d人心地差唔見得人好啫!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

酸民最想見到佢得零分,無學校收就最開心

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

咁炎的確是出咗名的,學校推薦而理大收都不足為奇。
就好似果啲明星仔女,個個讀名校,你估佢哋啲細路真係叻咩?也只是因為父母是明星,所以收。
大家睇開啲!

別墅

回覆樓主:

好多係小學階段瘋狂參加校際音樂節, 都係希望有獎狀,整厚d去報中學, 樓主係咪都有不滿

翡翠宮

畀面勳章

fishballbaby 發表於 23-7-20 11:49
咁炎的確是出咗名的,學校推薦而理大收都不足為奇。
就好似果啲明星仔女,個個讀名校,你估佢哋啲細路真係 ...

今年有239名學生接受直接取錄入大學,個個都係名人?
日日是好日

男爵府

雲妮彭 發表於 23-7-20 10:17
IN左有機會有C.OFFER,
成績達標, 就收.

其實大家爭拗咗咁耐, 會唔會啲人唔係覺得炎有conditional offer有問題, 而只係質疑佢可能DSE根本成績未達到conditional offer個最低標準呀? 因為佢一直無公開成績!
因為conditional offer都唔係新政策

男爵府

我仔同學成績好差,尾尾地嗰隻,佢運動好叻拎好多獎,男拔收咗佢,連埋佢呀哥一齊轉過去

侯爵府

POD 發表於 23-7-20 12:19
其實大家爭拗咗咁耐, 會唔會啲人唔係覺得炎有conditional offer有問題, 而只係質疑佢可能DSE根本成績未達 ...

佢嗰個推薦offer係直接取錄,唔係CO,大學6月已經要佢confirm take定唔take。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實大家爭拗咗咁耐, 會唔會啲人唔係覺得炎有conditional offer有問題, 而只係質疑佢可能DSE根本成績未達 ...

又或者咁講,炎明熹就係人都知係邊個,但王佳恩本身除了唱歌,到底係咪喺某一方面係好有天才天份,而令poly會優先收佢呢?

運動員,好多時有本地學界比賽,亦同時可能係香港代表隊,所以會直入U,就完全唔奇。

翡翠宮

畀面勳章

佢係參加學校推薦直接取錄計劃,DSE放榜前已被取錄,不是conditional offer,唔計DSE成績的
日日是好日

男爵府

pochario 發表於 23-7-20 12:22
佢嗰個推薦offer係直接取錄,唔係CO,大學6月已經要佢confirm take定唔take。

我見啲人話CO, 如果咁, 佢係名人就一定有著數有分加啦, 因為睇番個scheme, 佢嗰科好似admisison requirements 唔算高!

男爵府

其實大家都唔好勞氣啦, 事實勝於雄辯, 炎係有實力讀落去, 咁證明呢個offer比佢係啱, 相反佢無實力, 依家收咗佢, 佢之後都讀唔落去啦!

公爵府

hashtag影視迷勳章

angiehouse 發表於 23-7-20 10:17
甘我寧願佢專注唱歌,唱歌應該最岩佢,做下一個天后,有時吾可以樣樣都要
...

早幾日聽另一個DsE歌星考生黃明德訪問,佢話佢公司在佢考dse期間特別暫停佢工作,等佢好好溫習,亦好鼓勵佢考好d入大學,佢公司話讀大學可以擴闊佢眼界,亦有助佢填詞和唱歌(大概意思),我都好認同喎,有能力,有機會,梗係讀多d書啦!兩邊兼顧下先啦,還年輕,唔怕辛苦啦!

大宅

學校推薦計劃今年係第二年,新嘢嚟

侯爵府

我家族都有人透過校長推薦入咗U,佢平日成績係非常好好!

侯爵府

angiehouse 發表於 23-7-20 10:17
甘我寧願佢專注唱歌,唱歌應該最岩佢,做下一個天后,有時吾可以樣樣都要
...

你又知佢行另一條路將來唔會比做歌手更出色更適合?
有能力既人就有選擇,最緊要年輕無悔。
幾時都係讀多d書好。佢兼顧到就得啦!

珍珠宮

2023年兔年勳章

1314625 發表於 23-7-20 09:18
學校推薦直接錄取計劃https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/SNDAS/index.html

...

留毛

珍珠宮

honeybibibibi 發表於 23-7-20 12:55
你又知佢行另一條路將來唔會比做歌手更出色更適合?
有能力既人就有選擇,最緊要年輕無悔。
幾時都係讀多d ...

甘要睇下佢幾投入讀大學先

子爵府

mother904 發表於 23-7-20 12:11
今年有239名學生接受直接取錄入大學,個個都係名人?

唔洗名人,據我知校長係有兩個名額在手可推薦,但大學唔一定收。校長亦唔一定推薦名人,特異功能又得,成績可能差好少就入到既都得,總之佢推邊個都得。我細仔學校今年有兩個學生被校長推,一個有中大神科direct offer,該同學最後dse都考到好多粒星,成績表非常亮麗,只係該神科太多勁人爭,校長保佢入到去讀。另一個係特異功能,但最終無offer.

我大仔果年學校既學生領袖,按例可獲校長推薦。但佢本身成績唔差,而且唔係想入神科,估計自己都考到,推薦就比左另外既同學。仔話,你本身入硬,浪費左個推薦,你本身完全唔掂,大學亦唔會考慮,係你可能只係差小小,或者有特異功能被睇中,咁個推薦名額先唔會浪費,校長都會諗呢點去推薦人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊