自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

回覆樓主:

兩間同級數,你上來問,根本90%都會揀九華

親友小學時在地區中學成日考第一好有自信又玩好多學會,之後插班入了band one 中學,才發現一山還有一山高,讀得好辛苦,成績一落千丈亦變得自卑。不過你仔情況唔同,係中一開始,唔係插入去,應該會好好多。

男爵府

Dylanli2017 發表於 23-7-24 23:10
肯定選九華啦,校服同書可以打折賣左佢王少清只是band 1c. 有一點唔明,荃灣區二線小學級一應該100%可以入 ...

咁九華都係band 1c咋,港華讀書風氣好過九華

係囉我都唔明樓主個仔級頭點解唔揀荃中

子爵府

bb060908 發表於 23-7-24 18:03
當然九華啦!

水晶宮

Sebastian@ 發表於 23-7-24 23:14
呢度好多人都唔識王少清, 問嚟都晒氣, 點會揀間唔識既呢?

EVEN 林護, 班港島人好多都唔識, 咪叫人揀傳統名校

九華其實已是B1尾, 同王少清 LEVEL 唔差得遠, 我相信樓主個仔係是旦一間讀, DSE分應該差唔多, 即係冇關係, 問題係話比人聽九華個朵一定好過王, 其實九華都係脅港華個名, 好多人都知學校風氣自由, 自己唔比心機, 可以 DROP得好勁, 相反, 王係上升中, 老師好比心機幫學生成績向上.

至於 NETWORK, 九華一定好過王既, 咁樓主, 你同仔仔傾下啦! 同佢分析下啦!

侯爵府

babyfung61 發表於 23-7-24 18:47
同阿仔講,讀咗一年九華試吓習唔習慣開唔開心先,如果一年後都係唔開心就考返王少清插班中二。誘使佢上咗你 ...

公爵府

臭猪猪 發表於 23-7-24 22:12
六年級 兩次都係級一,不過佢無咩特異功能.自行無收,之後大抽獎都係無收,然後去叩門,我地都放棄了,已 ...

級一唔揀荃官?

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

Dylanli2017 發表於 23-7-24 23:10
肯定選九華啦,校服同書可以打折賣左佢王少清只是band 1c. 有一點唔明,荃灣區二線小學級一應該100%可以入 ...

我只可以話,阿仔黑仔,可能個號碼太後乙1荃官抽唔到

侯爵府

六年級 兩次都係級一,不過佢無咩特異功能.自行無收,之後大抽獎都係無收,然後去叩門,我地都放棄了,已 ...

侯爵府

yeikaki 發表於 23-7-24 23:36
級一唔揀荃官?

抽唔到可能號碼太後

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔計名氣,九華我中意佢校舍,咁嘅環境,喺香港不可多得。

子爵府

chocolatebean 發表於 23-7-24 23:30
呢度好多人都唔識王少清, 問嚟都晒氣, 點會揀間唔識既呢?

EVEN 林護, 班港島人好多都唔識, 咪叫人揀傳統 ...

港華好過九華,仲要九華脅港華個名?
你係唔係掉轉左嚟講?
九華一路都係1b, 港華先兩年差唔多跌落b2,要快快手同華小斷䌫止蝕

大宅

Sebastian@ 發表於 23-7-24 23:14

九華三大有70%都係1c ?

我反而聽番係九華好過港華,九華可收新界九龍精英,港華要硬食華小喎

大宅

請問牙仔除咗讀書成績,有沒有其他強項?

PS 恭喜晒

男爵府

回覆樓主:

我對王少清印象麻麻,因為呢單新聞https://e123.hk/zh-hant/news/209657

侯爵府

Jasminema2012 發表於 23-7-25 00:41
請問牙仔除咗讀書成績,有沒有其他強項?

PS 恭喜晒

沒有特異功能

男爵府

牛年勳章

剛上網睇過。以DSE成績計,兩間都係1B,一間近及男女校,另一間遠啲及男校, 不過你個仔係級一,就算係邊一間學校讀,6年後DSE成績都不會太差, 咁就睇你覺得車程呀、學校環境呀、 人際network。。對你來講是否重要啦。。。因為每人諗法唔同

水晶宮

書本如果沒寫過,你去返,照用佢換九華書都得,我試過。早幾年我仔升小叩門成功,又係買晒書,書店比我換過啲書,好彩新校的書貴啲,我補左差額。

校服就好彩我多數暑假八月中才會買,費事小朋友開學不合身,當日未買校服,淨係煩書本者。

水晶宮

dandan2006 發表於 23-7-25 06:28
剛上網睇過。以DSE成績計,兩間都係1B,一間近及男女校,另一間遠啲及男校, 不過你個仔係級一,就算係邊一 ...

我一向老土,我傾向仔讀男校,女讀女校。有單性別選單性別,減少對異性接觸機會。

九華應該係純英中,名氣仍有,學校設施都不錯。有得讀點都好過咩王少清,真係沒咩人識。

見樓上有人提林護,係就係近幾年成績過得去,但一拍埋傳統名校,聽上來,依舊都令很多人不知。有得選又讀到,緊係傳統名校先啦。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

臭猪猪 發表於 23-7-24 23:38
我只可以話,阿仔黑仔,可能個號碼太後乙1荃官抽唔到

乙二王少清?
但荃灣b1少,冇理由乙二入王。
可能自行後補入左王?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

aaaiqc 發表於 23-7-25 06:53
乙二王少清?
但荃灣b1少,冇理由乙二入王。
可以自行後補入左王?

自行佢唔係放官中同九華咩?王放乙二都有機入

表弟早兩年又係級頭,自2行已入左,但內向到連叩官中都唔想
放下自在

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊