親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我打算出年6月去Manchester果邊10日,有3日會去愛丁堡,唔會去倫敦,請問仲有咩景點推介?

珍珠宮

MrsFung 發表於 23-7-26 12:44
我打算出年6月去Manchester果邊10日,有3日會去愛丁堡,唔會去倫敦,請問仲有咩景點推介? ...

York, Leeds, Liverpool 都可以day trip
睇你會唔會自駕啦,如果會可以去Lake District

子爵府

Ononluk 發表於 23-8-1 09:40
York, Leeds, Liverpool 都可以day trip
睇你會唔會自駕啦,如果會可以去Lake District
...

我唔會自駕呀,除了蘇格蘭留3日,其他日日day trip返Liverpool住宿。謝謝你!

大宅

發表於 3 天前 |只看該作者
MrsFung 發表於 23-8-1 10:05
我唔會自駕呀,除了蘇格蘭留3日,其他日日day trip返Liverpool住宿。謝謝你!
...

我都有打算去英國嘅時候順便上蘇格蘭玩,你哋會去邊度玩啊?我剛剛開始睇,冇乜頭緒

大宅

2024勳章

發表於 前天 18:33 |只看該作者
MrsFung 發表於 23-8-1 10:05
...

如果你對英國的傳統文化有興趣, 有3個公共交通可以去到的地方建議你去

1. Chester, 離Liverpool 40分鐘
市中心的Eastgate Clock 購物區很古色古香.
你如果想寧靜一些, 可以沿著River Dee 走走.
治安方面, 比Manchester 和 Liverpool 好多.
我上次去Chester 是12年前了. 如果想去多些地方, 離chester 80分鐘有間古堡: Bodelwyddan Castle, Denbighshire

2. Stoke-on-trent 離Liverpool不到80分鐘
這個小鎮以陶瓷出名. 也有個古老大宅花園 Biddulph Grange Garden

3. Harewood House 和 Leeds city
Harewoods house 離 Liverpool 有3.5 小時, 如果你不怕遠, 可以考慮上午去 Harewoods house (英國 National Trust treasure house 之一 ), 中午回去Leeds city走走, 黃昏才回去 Liverpool.
如果你怕舟車勞動, 可以只去Leeds city(離 Liverpool 2 小時)

子爵府

發表於 前天 18:37 |只看該作者
dougiewoodie 發表於 24-5-8 18:33
如果你對英國的傳統文化有興趣, 有3個公共交通可以去到的地方建議你去

1. Chester, 離Liverpool 40分鐘

謝謝你

大宅

2024勳章

發表於 前天 21:50 |只看該作者
MrsFung 發表於 24-5-8 18:37
謝謝你

如果你不怕遠, 仲有2個景點

1. Chatsworth house
這是另一間很有名的UK national trust treasure house.
你坐火車由liverpool 去Dore & Totley 站 再轉巴士 218 号, 全程約3.5小時, 巴士時間表在這兒. 火車時間很密不用担心.

https://bustimes.org/services/218-sheffield-bakewell

2. Howard castle 另一間national trust treasure house

你坐火車由liverpool Lime Street 去 Malton 站. 去到轉巴士 81 号, 全程約4.2小時, 火車時間表在這兒.
https://www.tpexpress.co.uk/tickets/#/2246/8164/2024-05-10/D08:30/N/N/1/0/0/1/1/N/N/N

我去過英國公幹有8次了, 每次都找一個周未去National trust treasure house 或找個古堡去.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊