自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

女ADHD冇加時。但部分同學有

食藥後,正常學生一個。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有冇用睇人,雖然我唔係住喺香港,我仔都唔係ADHD,不過佢係SEN,學校試同公開考試有加時可以申請,會去一個特定課室,全部都係加時嘅學生,我仔話加時對佢十分有用,因為冇咁大壓力,可以慢慢睇清楚題目,又可以再翻睇,佢話大學預讀課程公開試嘅題目好難,加時佢都覺得唔夠時間答,唔加一定唔得。

小學可能冇咩太大分別,中學高中一定有唔同,不過加時未必對所有人有幫助。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-7-27 12:24
係呀

我仔的case可能較特別。佢少少專注力不足,比較多偏向過度活躍症

AD情況其實可以自己控制到「適當時候」會好d㗎,即使有冇食藥都係,因為佢哋自己知道考試要專心,當然程度較嚴重都係要藥物輔助,但藥物都係輔助性,大前提一樣係佢本身盡力去「運用專注力」。
有冇食藥都好,佢哋大多數知考試重要係會專心d,衡常做功課會比做考卷hea d(寫d字都分別到)。
反而活躍情況都係慢慢長大會改善。

要留意係除左成績外,ADHD都好需要專注力去留意身邊發生嘅大小事情,好需要靠專注力去觀察細微嘅事,如果成長階段忽略左,最擔心係佢欠缺學習與人溝通、唔識睇人眉頭眼額,經常得罪人,呢d情況唔係一食藥就見效果,因為待人接物係好靠人生經驗去累積。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sunnymama2 發表於 23-7-27 07:43
學校話可以加時,但我第一時間拒絕左。

咁咁我之後問番阿仔,佢話唔要加時,佢話坐咁耐已經咁辛苦,加佢時 ...

男爵府

sunnymama2 發表於 23-7-27 08:39
我都想知ADHD 小朋友鐘唔鐘意加時?

好多 小朋友ADHD 而影響成績,所以會諗加時幫助佢地。但企喺ADHD 小 ...

其實學校應該同學生講係乜情況,
咁我仔自己決定加時,我都要專重佢決定,
而家係佢考唔係我考。
所以你阿仔自己決定唔加,就專重返佢,
佢都咁大個仔!

子爵府

我仔ADHD,有加時,升中六。
其他同學做唔晒份卷,佢都夠時間做得晒。佢覺得個加時好有用。

珍珠宮

有得加一定加
退一步講,到時佢唔需要,可以提出早走

俾阿仔係學校習慣下先

珍珠宮

香蕉橙 發表於 23-7-27 11:05
完全同意, 尤其上咗中學既男仔, 幾熟都好, 都吾想同學知自己有adhd

又唔一定喎,我仔中學生完全唔介意人㗎知佢ADHD,又唔會覺得分開房考試有奇怪感覺,佢覺得對佢有幫助就得。
佢亦都有講佢學校有邊啲係SEN學生,大家一樣係咁樣相處。其實呢個年代大把SEN學生,無咩再好奇怪。

當然都一定有學生好介意,所以家長睇自己子女嘅性格同需要去決定。

別墅

wan_sosin 發表於 23-7-28 10:10
又唔一定喎,我仔中學生完全唔介意人㗎知佢ADHD,又唔會覺得分開房考試有奇怪感覺,佢覺得對佢有幫助就得。 ...

我仔學校應該都有幾多sen, 本身學校應該有加時呢樣野, 當然考試會安排去其他課室考,佢本身就好抗拒比人label sen, 事實學校都無咩肯去其他課室考, 加時都係睇學生自己意願, 某d根本坐多陣都想死, 仲話同佢再加時, 殺人都似

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ADHD唔一定要加時,我女有但佢冇加時

珍珠宮

香蕉橙 發表於 23-7-28 10:18
我仔學校應該都有幾多sen, 本身學校應該有加時呢樣野, 當然考試會安排去其他課室考,佢本身就好抗拒比人 ...

我仔英中,加時考試全校係坐滿一間房,雖然係SEN,但好多成績唔差,我仔都話有學生其實一早做完就瞓覺,無心機做卷,睇學生而定啦。
我仔細個唔專心,過動,衝動3樣都有,小學成績還可以,到中學主要係難專心,學業難咗於是先選擇食藥和申請加時。適當時間選擇合適嘅幫助,就有用囉。
小學我哋咩都無做,到中學又會唔同,可能我一直灌輸個仔,SEN無咩大件事,而佢一直都識朋友係SEN,A仔都唔少,有成績極好,亦有唔太讀到書,對佢嚟講唔覺得有啲咩問題。

別墅

wan_sosin 發表於 23-7-28 10:32
我仔英中,加時考試全校係坐滿一間房,雖然係SEN,但好多成績唔差,我仔都話有學生其實一早做完就瞓覺,無 ...

我仔小學到初中成績非常差, 到上S5先開始識諗d, 之前應酬食藥係比學校係咁投訴遊魂, 其實中學食藥係呆咗, 老師講咩就完全入吾到耳, 到舊年差不多dse前, 我自己訂adhd supplement睇下有無用, 咁佢事後都用都有用, 不過長遠都係要食藥

伯爵府

回覆樓主:

阿仔係讀寫,小學只有讀寫會加時,adhd只係抽離加老師提醒要做卷,冇加時,佢話有同學會比佢早考完走左。到左中學,我地冇report俾學校,但學校收到教育局通知,主動問我地要唔要加時,有講過DSE 如果要加時,要再做多次讀寫評估,唔會一次評估走到尾

珍珠宮

香蕉橙 發表於 23-7-28 10:43
我仔小學到初中成績非常差, 到上S5先開始識諗d, 之前應酬食藥係比學校係咁投訴遊魂, 其實中學食藥係呆 ...

可以講每個人唔同,其實我仔小二打後已無去精神科覆診,初小成績好,高少已轉差,嗰時我仍然幫到佢讀書,都叫過關,上到中學就搞唔掂,加上疫情主要上網課,仔完全跟唔到。
都係佢自己主動話想睇返精神科食藥,就係佢見到同學有食藥成績又幾好,佢自己想去我當然就同佢去見醫生,食藥加考試加時,成績就上返去,明顯佢食藥後上堂有幫助。心理學家有講,其實都要佢自己想去專心,藥物先會有效,自己唔想就好似普通學生有正常能力都唔俾心機咁樣。

子爵府

回覆樓主:

如果食咗藥好咗,我諗我會留待公開試先用呢招,避免歧視。冇食就唔知了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sunnymama2 發表於 23-7-27 07:43
學校話可以加時,但我第一時間拒絕左。

咁咁我之後問番阿仔,佢話唔要加時,佢話坐咁耐已經咁辛苦,加佢時 ...

丫仔系咪初中?

我兩個仔都有讀寫障礙丶以前佢地都覺得冇用丶甚至乎覺得麻煩丶同你個小朋友一齊諗法、覺得係一種懲罰丶可能隨着佢哋長大丶加時系有幫助、有充裕時間覆卷丶充分思考題目,佢哋唔係冇能力,只係俾人慢少少、唔好睇小十零分鐘加時丶當你需要時間時、加時就發揮到最大嘅用處

別墅

wan_sosin 發表於 23-7-28 10:51
可以講每個人唔同,其實我仔小二打後已無去精神科覆診,初小成績好,高少已轉差,嗰時我仍然幫到佢讀書, ...

係呀 , 最緊要細路自己覺得有需要食同肯食

子爵府

我仔都係SEN有加時,對佢地寫得慢又遊雲既,加時係有一定作用,而且,上到中學,要係公開試有得加時係申請,唔係突然想申請就得,佢要有心理學家評估,醫生紙証明,同埋係學校一直有加時比佢做開考試先可以申請,如果佢而家細又做得晒可能會覺得痛苦,但上到DSE呢個加時隨時可以答多一題二題,或者由唔夠時間寫變到夠時間,係好有用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我覺得加時係睇年青人本身有無需要
佢平時做卷無問題, 就可以唔加時
但要知道, 要求dse加時, 一定要有學校証明
唔係有醫生紙就得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊